Pentru 100 de euro dati angajatului, angajatorul plateste inca 80 de euro taxe.
Ideal ar fi ca taxele sa ajunga la 50 de euro.
Romania are o problema majora cu fiscalitatea excesiva pe forta de munca, iar contributiile la asigurarile sociale de sanatate (CASS) ar trebui reduse semnificativ pentru a se dezgheta piata fortei de munca, a declarat Jan Glas, managing partner al firmei de consultanta financiara TPA Horwath Romania. "Romania nu este o tara competitiva pentru ca are o fiscalitate excesiva, in special cea pe forta de munca. Singura taxa competitiva este impozitul pe profit de 16%, in rest nu ne putem mandri cu nimic. Cand vin investitorii straini in Romania, singurul lucru care ii intereseaza este costul fortei de munca, si nu numarul de taxe si valoarea acestora este problema. Daca un investitor aude ca pentru 100 de euro dati angajatului, el plateste inca 80 de euro taxe, nu este prea incantat si va cauta alta tara unde sa-si deschida afacerea. Romania si mai ales economia au nevoie de o reducere a taxelor pe forta de munca", a declarat, in cadrul unei conferinte, Jan Glas.
In opinia consultantului financiar, in cazul in care s-ar reduce contributiile, angajatorul ar putea indrepta o parte din banii ramasi catre salariul angajatului. "Este foarte probabil ca angajatorul, cand va vedea ca da mai putini bani statului, sa fie tentat sa-i mai mareasca salariul angajatului, pentru ca nu-l va mai costa la fel de mult ca pana acum. Apoi, odata ce creste salariul, automat si angajatul va avea mai multi bani pentru consum, ceea ce va stimula si economia. Practic, se va crea un cerc care va conduce in final la redresarea economiei romanesti", a explicat Glas.
Vicepresedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Florea Parvu, este de parere ca reducerea contributiilor ar trebui sa fie una drastica. "Scaderea cu doar cateva procente nu va scoate nimic la lumina. Avem nevoie de o scadere cu peste 10-15%, pentru a se produce ceva benefic in piata. Am tot aratat guvernantilor ca peste 75% din salariul angajatului sunt taxele platite la stat, angajatorul plateste toate darile, doar pe hartie se impart. Chiar daca in lege sunt taxe platite de angajat si taxe platite de angajator, acestea sunt toate achitate de angajator, pentru ca niciodata nu or sa vina muncitorii cu bani de acasa pentru a-si plati taxele", a declarat Florea Parvu.

Promisiuni din partea guvernantilor

Guvernul are in vedere reducerea contributiilor de asigurari sociale in a doua jumatate a anului in curs, dar acest lucru depinde de mersul economiei, a declarat luna trecuta premierul Emil Boc.
La inceputul anului, ministrul finantelor publice, Gheorghe Ialomitianu, mentiona, de asemenea, posibilitatea reducerii CASS incepand cu al doilea semestru. Oficialul MFP a spus atunci ca si-ar dori ca situatia financiara a Romaniei la mijlocul anului in curs sa permita o reducere a contributiilor sociale, atat pentru angajator, cat si pentru angajat.

Mai avem de munca la Codul Fiscal

Consultantii financiari din cadrul firmei TPA Horwath Romania sustin ca actualul Cod Fiscal este mult prea greoi chiar si pentru specialisti. "Avem un Cod Fiscal foarte greu de citit si mai ales de inteles, chiar si pentru specialisti. Normele contravin legilor sau legile sunt prea greu facute pentru a putea fi intelese. Mai mult, ANAF are probleme mari cu rambursarea TVA. Daca un contribuabil intarzie cu darile catre stat, penalizarile ajung chiar si la 34% pe an, in timp ce statul nu plateste nimic daca intarzie cu plata catre agentii economici. Exista aceasta inechitate intre contribuabili si stat. Avem nevoie de amenzi mai mari pentru ca acela care a fost amendat sa simta ca a scos niste bani din buzunar pentru infractiunea comisa, iar apoi sa se gandeasca de doua ori daca mai merita sau nu sa fure statul", au declarat consultantii, care au adaugat ca ultimele controale ale Garzii Financiare dau un semnal bun investitorilor doar daca vor fi continuate.