Inpolitics informeaza: "Strigatul de disperare al lui Patriciu ".
• 'Dinu Patriciu e nervos si suparat nevoie mare. Traieste si el, de ceva vreme, drama pe care au trait-o, inaintea lui, Viorel Catarama ori Valeriu Stoica, oameni care au ajutat PNL in momente grele si au sfarsit prin a fi injurati de liberalii insisi. Supararea lui Patriciu are un nume foarte concret, Crin Antonescu, si rabufneste intr-un interviu aparut azi, in "Romania libera".
• Afaceristul care a decis, la un moment dat, inlocuirea lui Tariceanu, la carma PNL, cu Antonescu, nu mai e consultat nici macar in problemele majore. El recunoaste, in interviu, ca nu a discutat nimeni din partid cu el despre alianta cu PC.
• Si se arata deranjat si de prezenta trustului lui Voiculescu in preajma liberalilor, afirmand, acru: "Eu cred ca un trust de presa care-si asuma o pozitie politica intr-o tara ca Romania este un grup de presa care va ateriza fortat. Nu cred ca ar trebui sa existe moneda de schimb intre presa si politica. Exista doar o perceptie falsa a lumii politice romanesti cu privire la modul in care mass-media poate influenta publicul".
• Afaceristul isi exprima, de asemenea, regretul ca s-a implicat in campania prezidentiala, prin scandalul copilului lovit de Basescu, desi "atunci spuneam adevarul si am vorbit despre acel moment inca din 2004, dinainte de turul doi al alegerilor prezidentiale de atunci".
• Patriciu explica de ce se declara nemultumit de PNL si PSD: "Partidele trebuie sa faca si ele un schimb de generatii. Avem deja mii de tineri foarte bine pregatiti, cu experienta prin lume, am putea lua si noi exemplele din alte tari, unde tineri bine pregatiti, fara ideologie se afla in guvern. Poti trece astazi destul de usor de la politica la afaceri".
• El nu ezita sa il taxeze de-a dreptul taios pe Crin Antonescu, despre care spune ca e un tinar profesor si ar trebui sa fie mai mult de atit: "Despre ce vorbim? Eu ma gandesc la oameni cu experiente in mari corporatii, cu scoli serioase in spate, care stiu cum functioneaza lumea de astazi. Politica nu poate fi o meserie si nu se poate face politica cu salariati. Politica se face cu oameni independenti material".
• Mult mai bine il vede magnatul pe Tariceanu, despre care spune ca "e om de afaceri si a stiut cum sa treaca onest de la afaceri la politica. E din aceeasi generatie cu mine: suntem aripa tanara care iese la pensie".
• Finalul interviului e de-a dreptul aiuritor, am spune: intrebat de reporter daca mai sustine necesitatea unui partid tanar, Patriciu raspunde, textual: "Nu pot sa va dau un raspuns la aceasta intrebare. Depinde de foarte multe lucruri, de compatibilitatea cu ideologia si orientarea trustului meu de presa".
• Altfel spus, dupa ce tot interviul vorbeste despre neimplicarea trustului sau in politica, Patriciu "vede", la sfarsit, un partid modelat dupa ziarele sale.
• De ce a iesit mogulul la rampa cu un asemenea interviu, nu tocmai magulitor pentru PNL si Crin Antonescu, in special? Ne-am permite sa avansam citeva ipoteze.
• Cu cateva luni inaintea alegerilor prezidentiale, dinspre PNL au inceput sa parvina semne ca Antonescu a inceput sa ia distanta vadita de mentorul sau, Patriciu. Ca nu il mai asculta. si ca a fost "preluat" de alti oameni si de alte cercuri de influenta, iar legatura cu Patriciu se mai tine, intr-un fir subtire, doar prin Adina Valean. In ce ne priveste, nu am dat crezare acelor zvonuri la acea vreme, dar acum, iata, ele se dovedesc intemeiate. Elemente in favoarea acestei teorii s-ar mai fi gasit.
• Spre exemplu, in august 2009, inaintea alegerilor prezidentiale, Patriciu isi manifesta subtil, intr-un interviu dat Corinei Dragotescu, la Impactnews, disponibilitatea de a deveni premier in cazul unei victorii a lui Crin. El spunea ca ar accepta postul daca ar exista anumite conditii preliminare, "o majoritate parlamentara care sa gandeasca intr-un sens reformator, dincolo de etichete politice, dispusa sa-si asume responsabilitatea politica a modernizarii reale".
• Replica lui Crin a venit citeva saptamini mai tirziu, intr-o conferinta de presa, la Alba Iulia: "Nu imi asum programul domnului Patriciu si nici nu cred ca este vorba despre un program. Sunt niste idei ale unui om de afaceri de anvergura care este normal sa vorbeasca, sa scrie despre situatia de criza", a spus Antonescu .
• Candidatul liberal a adaugat ca rolul lui Dinu Patriciu in campania sa electorala a fost" mult supralicitat de presa". Intrebat daca intr-un viitor guvern liberal va exista o functie pentru Dinu Patriciu, Crin Antonescu a infirmat acest lucru, spunand ca "exista oameni care fac treaba buna acolo unde sunt si nu are rost sa-i luam de acolo".
• Ce nu se stia public la acea vreme sigur stia, insa, Patriciu. Anume ca, in cautarea unui premier al aliantei PNL-PSD-UDMR, liberalii au mers cu propunerea la Ion Tiriac, care i-a refuzat. Dezvaluirea a facut-o, in octombrie , secretarul general al PNL, Radu Stroe, la Antena 3, acesta mai precizand ca si Isarescu a refuzat oferta, pe care a acceptat-o, finalmente, Klaus Iohannis.
• Stroe nu a uitat sa puncteze, insa, ca nicio clipa nu s-a discutat cu Patriciu.
Un afront mai mare nici ca s-ar fi putut imagina pentru Patriciu, din partea PNL.
• Si totusi, s-a gasit un afront si mai mare, si el a venit recent: alianta PNL cu trustul de presa al lui Voiculescu. Cu un afacerist pe care Patriciu nu il poate suferi, organic, si care i-a luat locul in inima lui Crin Antonescu. Suficient incat sa ii ofere ceea ce a refuzat sa ii ofere lui Patriciu, adica functii inalte in stat. A fost, probabil, lovitura de gratie pentru fostul boss al Rompetrol, care a simtit nevoia sa spuna public ceea ce simte.
• Acum, probabil ca Patriciu se gandeste, cu nostalgie, la vremurile cand decidea daca premierul Romaniei trebuie sau nu sa isi dea demisia ori cine trebuie pus in fruntea PNL.
• Si isi mai aminteste, poate, in treacat, cum a fost umilit de liberali Viorel Catarama, cel care a salvat si a readus PNL in parlament in 1996, dupa dezastrul produs de Campeanu.
• Ori cum e injurat de aceiasi liberali Valeriu Stoica, cel care a salvat PNL de soarta PNTCD in 2000, prin iesirea din noua CDR. Concluzia amara a magnatului Patriciu ar fi ca si in politica nimeni nu prea mai e profet in tara lui.'