2011 va aduce noi scumpiri, cauzate de majorarea accizelor, taxe de poluare auto chiar si triplate sau contributii la asigurarile de sanatate in cazul pensiilor de peste 740 de lei.
"Noi ne-am integrat in UE si avem un calendar tranzitoriu si trebuie sa ajungem la acciza minima. Pentru carburanti procentul este de 3% si avem si o crestere si la tigarete de 3%", a declarat Gheorghe Ialomiteanu, ministrul de Finante.
Mai exact, acciza pentru benzina fara plumb va creste cu 15 euro pe tona, de la 452 de euro pe 1.000 litri la 467 euro. Pentru motorina, accizele vor fi mai mari cu 11 euro pe tona, de la 347 de euro pe 1.000 de litri la 358 euro.
Creste si taxa de inmatriculare in medie cu 45 - 50% fata de nivelul actual. Pentru vehiculele care polueaza mai mult poate sari insa si de 30.000 de euro. "Este o politica nationala asa cum are si Franta si Germania o politica nationala sa nu umplem Romania cu masini vechi aduse din alta parte", a declara Laszlo Borbely, ministrul Mediului.
Tot din ianuarie, pensionarii cu venituri peste 740 lei si revolutionarii, cu exceptia celor raniti, vor achita si ei contributia de 5,5% la asigurarile sociale de sanatate. "Nu este o masura tocmai usoara, chiar am spus ca este delicata. Ea, daca era luata acum 3-4 ani, sigur ca nu aveam aceasta presiune", a declarat Cseke Attila, ministrul Sanatatii.
Tot de la 1 ianuarie, firmele vor putea alege ce tip de impozit platesc: fie 16 procente din profitul obtinut, fie 3% pe cifra de afaceri.