Wall-Street.ro a realizat topul celor mai importante evenimente de business ale ultimelor 12 luni. Puteti citi in continuare evenimentul de pe locul 8: cea mai mare tranzactie din imobiliare in vreme de criza.
La mai putin de 9 luni de la ultima achizitie, fondul sud-african de investitii New Europe Property Investments (NEPI) a cumparat un nou proiect, de data aceasta miza fiind birourile: peste 100 milioane de euro pentru parcul de afaceri Floreasca 169A (Floreasca Business Park), dezvoltat de Portland Trust in apropierea statiei de metrou Aurel Vlaicu.
Pe o piata de fuziuni si achizitii in scadere, putine au fost in 2010 tendintele cu conotatie pozitiva.
Unul dintre elementele de noutate din 2010 a fost reprezentat de prima tranzactie fond pe fond incheiata de la inceputul crizei. Tranzactia semnata in februarie, prin care americanii de la Advent International au preluat participatia detinuta la CMU de fondul de investitii britanic 3i, administrat de 3TS Capital Partners, reprezinta un scenariu de investitii foarte rar intalnit in ultimii ani pe piata romaneasca de fuziuni si achizitii (M&A). Dupa aproape trei ani de la ultimul deal similar, am asistat in 2010 la o tranzactie de tip secondaries, adica un exit al unui investitor financiar catre alt fond de private equity.
Chiar daca piata de fuziuni si achizitii (M&A) s-a relansat in majoritatea statelor europene, acest lucru nu s-a resimitit inca si in activitatea locala, mai ales ca Romania se afla inca intr-o zona de incertitudine din punctul de vedere al directiei in care va evolua economia.
Revenirea din amorteala a domeniului de fuziuni si achizitii incepe sa fie semnalata de unii consultanti, desi nu se poate spune ca a investi in Romania "e din nou la moda".
Piata romaneasca de M&A (fuziuni si achizitii) la noua luni a inregistrat o scadere puternica comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut si prezinta o tendinta continua de declin de la trimestru la trimestru.