Amos News informeaza: Presedintele Ligii Asociatiei Producatorilor Agricoli din Romania, Nicolae Sitaru, i-a transmis o scrisoare deschisa ministrului Agriculturii, Valeriu Tabara.
Prezentam documentul:

"Cu ingrijorare Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania, a luat nota de Raportul Comisiei Europene, intocmit la Bruxelles in data de 14.12.2010- COM(2010) 734 final, catre Consiliu European, privind reexaminarea masurilor tranzitorii privind achizitia de terenuri agricole, prevazute in Tratatul de aderare din 2005.
In care se concluzioneaza ca:
- Comisia Europeana considera adecvata recomandarea ca statele UE2 (Romania si Bulgaria) sa analizeze posibilitatea adoptarii in mod voluntar, a unor masuri care sa asigure o mai mare deschidere a sectoarelor agricole:
• permiterea achizitiei libere a unei anumite suprafete din terenul agricol al tarii de catre cetateni straini din UE care nu sunt stabiliti in UE2;
• permiterea achizitiei libere, de catre cetateni straini din UE care nu sunt stabiliti in UE2, a unor terenuri agricole, pana la o anumita suprafata maxima per tranzactie, eventual impreuna cu o cerinta in cadrul fiecarei tranzactii de a se realiza anumite investitii in inovare tehnologica;
• permiterea achizitiei libere, de catre cetateni straini din UE care nu sunt stabiliti in UE2, dar care inchiriaza proprietati agricole in aceste tari, a constructiilor agricole si a terenurilor pe care acestea sunt construite.
LAPAR, considera ca renuntarea voluntara a termenelor limita prevazute in Tratatul de aderare din 2005, ar fi o greseala, intrucat in Romania deja s-au vandut, aproximativ 1.000.000 de hectare teren agricol.
Solicitam, Domnule Ministru ca in cadrul Consiliului Ministrilor Agriculturii din UE, sa cereti amanarea cu trei ani a restrictiilor existente privind achizitia de terenuri agricole, de catre resortisanti si personae juridice din alte tari, asa cum se intampla si in Cehia, Ungaria si Polonia.
Consideram ca situatia actuala in agricultura nu este consolidata, fermierii romani nu au putut beneficia de acces liber la capital, care sa le permita consolidarea proprietatii funciare. Deasemenea a crescut decalajul tehnologic fata de celelalte tari dezvoltate din UE.
Concurenta pe o piata funciara deschisa in Romania, ar dezavantaja in mod cert fermierii romani.
Sunt multe terenuri in Romania, cumparate de fonduri de investitii cu capital strain, care au fost lasate nelucrate si prin aceasta au contribuit la marirea suprafetei parloagelor din Romania.
Cu speranta unei corecte intelegeri a acestui demers, va asiguram domnule Ministru de toata consideratia noastra".