Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a declarat ieri ca bancile sunt vinovate pentru 22 din cele 90 de miliarde de euro, cat reprezinta datoria externa a Romaniei, dar ca "nu s-au imprumutat ele ca sa indatoreze Romania, ci s-au imprumutat romanii".

"Bancile din Romania sunt vinovate pentru 22 de miliarde de euro din datoria externa a Romaniei. Eu cred ca, la intrebarea cine a indatorat Romania, trebuie sa avem in vedere acest lucru, care nu este chiar de neglijat. Bancile au fost intermediari. Putem spune ca au ademenit populatia, daca suntem rai si ii provocam (pe bancheri-n.r.), dar nu s-au imprumutat ele ca sa indatoreze Romania, s-au imprumutat romanii", a mentionat Isarescu.
Acesta a adaugat ca numarul celor care au luat credite se ridica la 4,5 milioane de persoane, care reprezinta 50% din populatia activa a Romaniei. Isarescu a spus ca numai in 2007-2009 s-au cumparat un milion de masini noi, de 17 miliarde de euro.
"Este o iluzie sa spui: am bani. Am facut cheltuieli, am marit salariile pentru ca am avut bani. Ai avut bani pentru ca economia era supraincalzita, s-au importat cele un milion de autoturisme cu ajutorul sectorului bancar din Romania, si nu numai, au fost incasari de TVA si alte impozite de la acest milion de autoturisme", a mai spus guvernatorul BNR.
Potrivit acestuia, bancile au devenit mai prudente, iar importurile de masini vor scadea in perioada urmatoare.
"Se va mai putea importa in aceeasi masura in perioada urmatoare? Nu se mai importa pentru ca nu mai incap pe soselele din Romania. Acum au devenit si bancile mai prudente... Cei care au luat masini au invatat ca este frumos si placut cand iei credit si incepe sa fie din ce in ce mai neplacut cand il rambursezi", a mai spus Isarescu.

"Mobilizare nationala" pentru absorbtia fondurilor europene

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a declarat ieri ca Romania are mare nevoie sa absoarba fondurile europene, fiind necesara chiar o "mobilizare nationala" in acest sens.
"Noi am avut nesansa sa fi avut acces la fonduri europene in acelasi timp cu declansarea crizei (...) Nu numai ca nu e o iluzie, dar e o mare nevoie sa absorbim fonduri comunitare si aici trebuie o mobilizare nationala", a precizat Isarescu, in cadrul unei dezbateri, ca raspuns la declaratiile unor participanti potrivit carora accesarea fondurilor europene ar fi o iluzie.
Printre argumentele aduse de acestia se numara faptul ca Bruxellesul a devenit mult mai exigent in ceea ce priveste proiectele depuse, iar accesul devine mult mai dificil, dar si problema cofinantarii, care "in unele cazuri este insurmontabila".
Potrivit lui Mugur Isarescu, fondurile europene sunt "marea noastra sansa contraciclica, nu avem alt element contraciclic". Alt argument adus de guvernator in favoarea absorbtiei fondurilor europene a fost acela ca, prin accesarea acestora, se pot capitaliza intreprinderile romanesti.
Totodata, guvernatorul a mai adus argumentul cofinantarii proiectelor prin implicarea bancilor in economia reala, acestea avand exces de lichiditate.