Agerpres informeaza ca Senatul a adoptat, marti, proiectul legislativ apartinand mai multor democrat-liberali, care prevede reducerea cotei unice in cazul impozitului pe venit de la 16% la 10%.
Proiectul a fost sustinut in plen de senatorul PDL Iulian Urban, care a aratat ca aceasta masura este menita sa duca la o relaxare fiscala, in lipsa careia lucrurile din punct de vedere al economiei ar putea lua o turnura descendenta.
Totodata, el a subliniat ca adoptarea acestei masuri, alaturi de altele care au trecut de Senat si Camera Deputatilor, vor creste sansele ca viitorul val de mari investitii sa se faca in Romania si nu in tarile vecine, care au cote unice de impozit de doar 10%, Bulgaria si Ungaria.
Nu este vorba despre o decizie politica, ci de interesul national, a subliniat senatorul PDL.
Liderul senatorilor social-democrati, Ilie Sarbu, a afirmat ca Urban a dat dovada de curaj si este printre putinii care nu doar semneaza proiecte de lege, ci are si curajul sa le sustina, spre deosebire de unii ministri care, dupa ce le-au semnat, si-au dat seama ca nu erau bune sau erau in contradictie cu doctrina partidului.
Dorim sa fie cat mai multe proiecte de genul acesta si poate ca si Guvernul se va trezi si va tine cont de proiectele celor care vin din teritoriu, a afirmat Sarbu.
Senatorul liberal Dan Radu Rusanu a sustinut, la randul sau, ca bulgarii si ungurii ne fura investitorii prin faptul ca au cote unice de impozitare mai scazute, insa a adaugat ca aceasta cota trebuie sa fie aceeasi si pentru salariati si pentru companii, iar prin masura reglementata de proiectul legislativ se abdica de la acest principiu.
Senatorul UDMR Gyorgy Frunda s-a declarat dezamagit de prezentarea Ministerului Finantelor, remarcand ca ar fi trebuit sa contina o simulare pe 6 - 12 luni, care, cu siguranta, ar fi dus la o concluzie diferita fata de cea prezentata, de crestere a veniturilor la buget si nu o scadere a acestora.
Liderul independentilor, Serban Mihailescu, a precizat ca grupul din care face parte nu sustine aceasta initiativa deoarece o masura atat de importanta ar fi trebuit tratata din punctul de vedere al legii responsabilitatii fiscale si al consiliului fiscal.
Putem face un proiect privind cresterea salariului mediu la 850 de lei si am avea numai avantaje. Asemenea idei pot fi multe, dar salariul mediu nu poate fi schimbat cu o propunere legislativa‘, a subliniat Mihailescu.
Liderul senatorilor democrat liberali, Cristian Radulescu, le-a reamintit colegilor sai ca exista diferente intre vointa si putinta in politica, intre ce ar fi indicat pe termen mediu si lung si ce este obligatoriu pe termen scurt, intre atitudinea pe care pot si trebuie sa o aiba unii colegi senatori alesi uninominali si ce pot face odata ajunsi in Executiv.
Sunt de acord ca, pe termen mediu si lung, pentru a fi o o relansare economica daca s-ar adopta aceasta masura. Dar maine, cand trebuie platite pensii si salarii, de unde bani? Daca reducem cota unica de la 16% la 10% pierdem o sursa foarte importanta, de aceea trebuie sa ne aplecam cu generozitate asupra viitorului si cu responsabilitate asupra prezentului, a spus liderul senatorilor PDL.
El a subliniat ca, la nivelul conducerii democrat liberalilor, a fost schitat un model care arata ca este posibil pe termen mediu si lung sa creasca salariul mediu in conditiile in care scad anumite impozitari si care era functional. Dar, dupa aceea, vine FMI si ne spune ca nu este indicat sa scadem impozitarea azi, pana cand conditiile economice nu vor permite acest lucru, a adaugat el.
Propunerea legislativa, semnata de 23 de senatori PDL (doi dintre ei actualmente PSD), printre care si actualii ministri ai Economiei, Ion Ariton, si al Administratiei si Internelor, Traian Igas, a fost adoptata de Senat, in calitate de prima camera sesizata, cu 45 de voturi pentru, 31 impotriva si 8 abtineri. Potrivit proiectului legislativ adoptat, cota de impozit de 10% se va aplica veniturilor din activitati independente, salarii, cedarea folosintei bunurilor, investitii si pensii.