Administratia judeteana a inaugurat ieri panourile solare si pompa de caldura geotermala care alimenteaza cu energie termica si apa calda Centrul medico-social de la Melinesti. Toate cele sapte centre din Dolj beneficiaza de investitii pentru "energie verde", printr-un proiect de 4,1 milioane de lei. Presedintele CJ, Ion Prioteasa, vorbeste deja de noi investitii de mediu.

Reprezentantii Consiliului Judetean (CJ) Dolj au inaugurat ieri, la Melinesti, noul sistem de alimentare cu apa calda si energie termica a centrului medico-social din localitate. Unitatea a fost infiintata in 2004 si are o capacitate de 45 de paturi. Din cauza imbatranirii populatiei, centrul este aproape tot timpul plin. Pentru a fi adus la stadiul de azi, a fost nevoie de investitii permanente. "In 2004, cand centrul a fost preluat de la autoritatea locala, aici nu exista curent, incalzire, iar grupurile sociale nu puteau fi folosite", a spus Aurora Kalman, directorul centrului. In judet exista sapte centre medico-sociale aflate sub tutela CJ Dolj, la Brabova, Plenita, Amarastii de Jos, Sadova, Bechet, Cetate si Melinesti, care cumuleaza circa 240 de paturi si care au necesitat pana acum investitii de circa 20 de milioane de lei. "Am facut eforturi sa gasim solutii si sa le aducem la un grad de rezolvare a serviciilor medicale cat mai inalt", a spus Ion Prioteasa, presedintele CJ Dolj.
Pentru asigurarea apei calde menajere si a caldurii in aceste centre, CJ a apelat la fondurile puse la dispozitie prin programele Ministerului Mediului si Padurilor (MMP), realizand un proiect in valoare de 4,1 milioane de lei, pentru implementarea unor tehnologii revolutionare. Apa este incalzita cu ajutorul panourilor solare compuse din tuburi vidate, borosilicate, realizate dupa conceptul "heat pipe" (conducte de caldura), care capteaza energia solara si o transforma in energie termica. Panourile asigura apa calda menajera in proportie de 50-70% din necesarul anual. Circa sase luni pe an se poate asigura integral necesarul de apa calda menajera, iar in perioada de iarna se realizeaza o preincalzire a apei la 20-30 de grade Celsius. Panourile sunt completate de o pompa de caldura geotermala. Aceasta foloseste energia stocata in pamant, pe care o transfera in interiorul cladirii. Eficienta pompelor este exprimata prin coeficientul de performanta (COP), care reprezinta raportul dintre energia produsa si cea consumata. Pompa de caldura se dimensioneaza pentru 60% din puterea termica necesara pentru a acoperi 95% din necesarul termic anual si un coeficient de performanta anual de calitate de trei sau de patru, adica se introduce un kw energie electrica si se produc trei sau patru kw. Pompa de caldura completeaza sistemul existent de incalzire pana la 40%, in functie de temperatura exterioara, temperatura in incaperi si combustibilul clasic utilizat. "Lucrarile au fost realizate in urma cu doua saptamani, iar pana acum energia termica a fost asigurata cu ajutorul gazelor. In momentul in care va veni factura la gaze, putem face o comparatie. Conform estimarilor initiale, ar trebui sa rezulte o economie la facturi de 40%", mai spune directoarea Aurora Kalman.

Noi investitii pentru mediu

Investitia in panourile solare poate fi amortizata in doi-trei ani, prin diminuarea costurilor aferente consumurilor de utilitati. Finantarea nerambursabila de la Administratia Fondului de Mediu (AFM) a fost de 3,2 milioane de lei, adica 80% din costuri, restul de 20% fiind suportati de CJ Dolj. Dupa dotarea centrelor cu echipamente pentru alimentarea cu energie regenerabila, presedintele Prioteasa vorbeste de noi investitii "verzi". "Speram sa putem accesa un proiect in valoare de trei milioane de lei pentru dotarea tuturor centrelor cu statii de epurare a apelor uzate, deoarece pana in 2018 toate institutiile trebuie sa aiba asemenea statii, conform cerintelor UE", a precizat Prioteasa. In functie de rezultatele obtinute, autoritatile judetene se gandesc sa doteze cu asemenea echipamente alte institutii din subordine, cum ar fi Spitalul Judetean de Urgenta Craiova, care este una dintre cele mai mari unitati de acest gen din tara.