Comerciantii de anvelope se intrec in promotii. Cumperi anvelope de iarna si primesti gazduire gratuit pentru cele de vara sau, la achizitionarea a patru anvelope, primesti diverse accesorii de iarna cadou. Asa suna ofertele comerciantilor de anvelope care fac orice pentru a creste vanzarile, profitand de obligativitatea echiparii masinii cu cauciucuri de iarna.
La o cautare pe internet, poti observa ca la schimbarea anvelopelor beneficiezi de oferte la tot pasul. Cumperi anvelope de iarna si primesti reduceri de zeci de procente, diverse accesorii cadou sau beneficiezi de montaj gratuit.
"Iti incalta masina pentru o iarna sigura! Cumpara si monteaza doua anvelope de iarna, pana in 30.11.2010, si iti gazduim gratuit anvelopele de vara in hotelul special conceput, pe toata perioada iernii" sau "la noi, gasesti pana la cele mai ‘extreme‘ anvelope destinate atacarii in forta a drumurilor inghetate de munte". Iar daca va ganditi sa va comandati anvelopele de iarna, trebuie sa stiti ca sunt centre care ofera "Livrare oriunde in tara prin urgent curier in 24 de ore de la confirmarea comenzii". Acestea sunt doar cateva dintre ofertele centrelor care vand anvelope, desi centrele care care vand anvelope noi au inceput sa creasca preturile.
Pentru echiparea autovehiculului cu anvelope de iarna preturile difera in functie de modelul masinii, de dimensiuni si de calitatea anvelopelor. Astfel, preturile incep de la 150 de lei si pot ajunge pana la 1.200 de lei (fara TVA) pentru masinile uzuale.
O alta varianta pentru care soferii opteaza, din ce in ce mai mult, este echiparea masinii cu anvelope de iarna second hand. Depozitele de cauciucuri second hand se asteapta chiar la la dublarea vanzarilor in acesta perioada. Totusi, specialistii ne sugereaza sa nu achizitioneze astfel de anvelope.
"Nu se recomanda achizitia si montarea anvelopelor second - hand deoarece masina care le-a avut ar fi putut avea probleme la directie, de aici rezultand o uzura neuniforma pe suprafata anvelopei. Posibil ca acele anvelope sa fi fost fabricate cu mai mult timp in urma si materialul sa fie imbatranit, neavand garantie, etc. Aceste dezavantaje pot avea ca efect explozia anvelopei, iar pe timp de iarna, acest lucru conduce la accidente grave", a declarat pentru REALITATEA. NET Cristian Muntean, directorul Asociatiei Societatilor de Service Auto din Romania (ASSAI).
Propietarii de autovehicule vor fi obligati sa echipeze masinile cu anvelope de iarna pentru perioada 1 noiembrie-31 martie. Astfel, timp de cinci luni pe an, toate automobilele vor trebui echipate de pneuri de iarna, potrivit unui proiect de act normativ al Ministerului Transporturilor, care modifica, printre altele, OUG 195/2002, referitoare la circulatia pe drumurile publice.
Potrivit proiectului, aceasta contraventie intra in clasa a IV-a de sanctiuni, clasa care prevede de la 9 la 20 de puncte amenda. Cum un punct amenda este de 60 de lei, soferii pot fi amendati cu sume cuprinse intre 540 de lei si 1.200 de lei.