Ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Valeriu Tabara afirma, intr-un interviu acordat ziarului "Puterea", ca "TVA la nivelul de 24% este extraordinar de mare pentru agricultura". Totodata, oficialul sustine o modificare a TVA pe lantul de produs, nu la produsul finit.
• Care sunt cele mai importante trei obiective pe care vi le-ati propus in mandatul dumneavoastra? A
• V.T. Sa promovam si daca putem sa crestem productia agricola a Romaniei. Toate celelalte masuri pe care le luam sunt subordonate acestui obiectiv. Sa asiguram la cat putem platile din bugetul national, cele complementare. Si, sigur, sa putem sustine cele cinci sectoare mari ale agriculturii. Aici este vorba de o schema de sprijin pentru porcine, pasari, bovine, ovine si productie vegetala. Perfectionarea sistemului de absorbtie a fondurilor europene este un alt obiectiv. Si, nu in ultimul rand, sunt preocupari pentru ceea ce inseamna Politica Agricola Comuna, perioada 2014-2020, se lucreaza la pozitia Romaniei pentru un astfel de moment. Asteptam si concluziile analizei pe care o face comisarul european Dacian Ciolos, dar vrem sa venim si noi cu cateva propuneri. De pilda, chestiunea creditarii, accesul fermierilor mai usor spre credit. Dorim sa gasim un pachet de masuri pentru sustinerea irigatiilor, dar si pentru organizarea exploatatiilor agricole si cresterea suprafetelor acestora. O preocupare importanta este cea legata de extinderea suprafetelor cultivate si curatirea acestora, in special a celor arabile de tot ce inseamna buruieni si mizerie.
• Care sunt cele mai mari probleme ale agriculturii romanesti in acest moment?
• V.T. Mai intai sursele financiare, apoi inaccesibilitatea la credite, lipsa unei piete bine organizate si o lipsa de organizare mai ales pe filiera de produse a producatorilor agricoli romani. Exista si anumite institutii care au slabit in ultimul timp, cum este consultanta agricola. Consultanta e o institutie care ar trebui sa fie cat mai aproape de fermieri, in conditiile in care a avut prerogative de a emite proiecte de pana la 10.000 de euro care erau facute gratuit. Experienta acestei institutii sau a oamenilor care au lucrat acolo putea fi extinsa. Apoi, exista probleme legate de o valorificare superioara a productiei agricole. Graul, de pilda, s-a valorificat in acest an de la 0,35 lei/kg pana la 0,8 lei. Partea care s-a valorificat la 0,35 sau sub 0,5 lei a fost in pierdere in mod sigur, intr-un an in care, iata, pretul graului este in crestere pe piata romaneasca si cea internationala. Asta nu e o vina a Guvernelor, ci e lipsa de organizare. Aceasta intrucat se puteau accesa fonduri comunitare pentru crearea unei retele de depozite in Romania.
• Ce masuri ar putea fi puse in practica pentru scaderea preturilor la alimente, avand in vedere ca preturile din Romania sunt printre cele mai mari din UE?
• V.T. Cel mai important lucru este sa crestem oferta de produse agroalimentare. Se stie ca nu putem interveni pe piata, eventual am putea sa punem in circulatie cate ceva din rezervele de stat. Cum Romania nu si-a negociat rezerve foarte mari, este greu de crezut ca poti sa aduci pe piata acum grau de ordinul unui milion de tone. Eu nu cred ca vor fi cresteri spectaculoase de pret, cel putin intr-o prima faza sau in perioada aceasta a anului 2010 si nici chiar in 2011. Preturile produselor alimentare n-au fost crescute de producatori sau de furnizorii de materie prima, ci prin adaosuri de toate tipurile. Sa nu uitam de discutiile pe reteaua supermarketurilor, acele taxe care se adaugau la produsul expus pe raft, inclusiv pozitia pe raft. Reprezentantii BNR spun ca in august inflatia nu a ajuns la nivelul prognozat datorita faptului ca nu au crescut preturile la produsele agricole.
• Cum a afectat cresterea TVA la 24% vanzarile de alimente si consumul?
• V.T. Sigur ca TVA pentru agricultura la nivelul de 24% este extraordinar de mare. Agricultura nu are un circuit normal, in termen scurt a productiei. Eu as vedea o modificare a TVA pe lantul de produs, nu la produsul finit. La produsul finit nu am face decat sa asiguram o marja de profit, la un moment dat, mai mare decat o au acum comerciantii sau inclusiv procesatorii. Sunt elemente care spun ca la materiile prime ar trebui sa nu mai punem TVA si am scapa de evaziune, sau un TVA foarte mic si nu s-ar mai pune problema evazionistilor. Pana la urma avem evaziune pe sector care depaseste un miliard de euro. La legume si fructe de pilda. Si acum se vand la negru sau fara documente in care sa poti inscrie TVA grau si florea-soarelui.
• Ce tipuri de subventii va plati Ministerul Agriculturii anul viitor?
• V.T. Ne propunem pachetul de masuri de sustinere a sectorului avicol, cu conditia ca incepand din 2012, o parte din ele sa treaca pe PNDR, pentru ca sunt investitii. Este vorba de norme de bunastare a animalelor, asta inseamna investitii. De asemenea, la sectorul vegetal ne propunem sa venim cu o sustinere care sa fie apropiata de cea maxima. Noi nu putem depasi ajutorul venit de la UE, care este de 81 de euro pe hectar. Vom merge in continuare pe o constructie a unui pachet de masuri pentru stimularea sectorului de vaci de lapte. Vom continua sa furnizam subventie si la motorina. Vom avea o mica cota pentru a promova si stimula in perspective dezvoltarea productiei de carne de bovina a Romaniei, unde suntem tributari importului. Este important sa sustinem sectorul ovin, sectorul care a dat cel mai mult la export dintre toate. La toate trebuie sa tinem seama si de observatiile delegatiilor FMI, UE si Bancii Mondiale. Am dori sa gasim in continuare solutii pentru subventionarea creditelor, fie ca este vorba de dobanda sau de credite, fie ca inseamna investitii, productia agricola, pe termen scurt, mediu si lung.