Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a invocat, miercuri, un viciu de fond al legii privind reducerea TVA-ului la alimentele de baza la 5%, sustinand ca aceasta nu a trecut si pe la Comisia de agricultura a Camerei Deputatilor.
Legea a trecut, ea insa este lipsita de procedura fundamentala. Obligatoriu, trebuia sa ajunga si la Comisia de agricultura. Se pare ca raportul este facut numai de Comisia de buget-finante. Din pacate, proiectul respectiv nu a trecut pe la Comisia de agricultura. Se pare ca este chiar unul dintre viciile de fond ale legii, a declarat, miercuri, la Salciua, ministrul Tabara, care crede ca, din acest punct de vedere, legea va fi reintoarsa.
Intrebat daca a votat aceasta lege, ministrul Valeriu Tabara a marturisit ca neavand-o la Comisia de agricultura si nevenind probabil pe la minister pentru aviz, nu-si aminteste efectiv de ea. Nu stiu daca eram in sala sau ce s-a intamplat, ca, de obicei, nu-mi scapa legile, a mai spus Tabara.
Potrivit ministrului, numai reducerea TVA-ului la produsul finit sau semifinit din agricultura nu rezolva problema de costuri decat pentru un termen scurt, dupa care se mareste practic marja de profit pe anumite verigi ale lantului alimentar. Ca sa aiba efecte in ceea ce priveste ieftinirea pretului final, reducerea TVA-ului trebuie sa se faca pe intregul lant, mergand de la ce inseamna lucrarile solului, la ce inseamna recoltarea graului, depozitarea, circulatia graului, morarit, absolut tot, a declarat Valeriu Tabara.
Acesta a admis ca exista o varianta care se discuta la aceasta data, de a scoate TVA-ul de la produsele alimentare. Exista si o varianta care se discuta la aceasta data, sigur e un punct de vedere pe care si eu il analizez, aceea de a se scoate TVA-ul de la produsele alimentare, inclusiv de la materiile prime agricole. Asta ar fi o cale de reducere, de eliminare a evaziunii fiscale, a mentionat Tabara.
Intr-o prima declaratie facuta miercuri jurnalistilor, la Salciua, pe aceasta tema, ministrul Tabara a spus ca nu stie daca a trecut sau nu o asemenea lege, completand ca totusi un astfel de act normativ nu ar fi avut cum sa fie adoptat. Nu, nu a trecut o astfel de lege. Nu poate trece, nu are cum, a spus in prima sa declaratie data pe acest subiect ministrul Agriculturii.
Actul normativ adoptat marti cu unanimitate de deputatii prezenti - 290 voturi - vizeaza modificarea Codului fiscal si prevede aplicarea cotei reduse de 5% asupra bazei de impozitare pentru livrarea de paine, carne, lapte, ulei vegetal si zahar, precum si pentru livrarea locuintelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite. In punctul de vedere transmis, Executivul a aratat ca nu sustine aceasta initiativa legislativa. Proiectul, depus la Parlament in 2009, are ca initiatori 56 de senatori si deputati de la PSD, PNL, dar si fosti sociali-democrati, in prezent membri ai UNPR.