Ministerul Agriculturii va verifica in termen de 30 de zile toate proiectele europene de investitii in agricultura aflate in derulare, iar acele lucrari care nu mai pot fi cofinantate de catre firmele private contractante vor fi reziliate.

Premierul Emil Boc s-a intalnit ieri, la Ministerul Agriculturii, cu reprezentanti ai bancilor comerciale si ai Bancii Nationale a Romaniei, pentru a discuta modalitatile de deblocare a creditarii in agricultura. La finalul discutiilor, seful guvernului a aratat ca una dintre problemele identificate este aceea ca, in 2008, firmele nu erau obligate sa prezinte bancilor scrisori de confort sau declaratii pe proprie raspundere pentru a obtine credite destinate agriculturii, iar multi dintre contractori sunt in prezent in imposibilitatea de a mai asigura cofinantarea acestor proiecte.
Premierul a precizat astfel ca a convenit cu bancile ca acele proiecte pentru care firmele nu mai pot asigura cofinantarea sa fie reziliate. "Invitatia noastra directa pentru cei cu probleme de finantare este sa mearga la banca pentru a discuta si negocia conditiile de creditare, astfel incat sa poata continua proiectele. Acolo unde exista un minimum de bancabilitate, proiectul va continua, dar unde nu exista nici macar conditii minimale pentru bancabilitate, contractul se va rezilia. Noi, ca tara, nu putem sta la nesfarsit si astepta ani in sir sa vedem daca unii merg sau nu la banca pentru credite, deoarece pierdem bani europeni", a spus Boc.
Potrivit premierului, Ministerul Agriculturii va avea anul viitor un buget de 3,3 miliarde de euro, incluzand sumele acordate de la bugetul de stat, fondurile UE si cofinantarile, peste totalul alocatiilor acordate in acest an sectorului agricol. Boc a aratat ca, in 2010, pentru sectorul agricol au fost alocate 2,6 miliarde de euro pentru subventii, plati la hectar si investitii, fonduri asigurate atat de Uniunea Europeana, cat si de la buget.

Olteanu: Trebuia sa se faca de mai mult timp o presiune asupra bancilor

In acest context, presedintele Uniunii Nationale a Patronatelor cu Capital Privat din Romania (UNPCPR) sustine ca este necesar sa se faca o evaluare a contractelor care nu mai pot fi finantate, acestea neavand partea de cofinantare pentru ca nu sunt bancabile. "De-a lungul timpului, unii au confundat partea de credibilitate cu bancabilitatea, iar aceasta greseala au facut-o chiar si multi functionari din sistem. Este normal ca acele proiecte care nu au reusit sa obtina cota de cofinantare sa iasa din sistem si sa lase locul celor care isi pot asigura banii necesari", a declarat Costel Olteanu. Pe de alta parte, acesta a atras atentia asupra faptului ca, in ceea ce priveste relatia agricultorilor cu bancile, ar fi trebuit sa se faca de mai mult timp o presiune asupra sistemului bancar, care, desi are lichiditate nu acorda resurse pentru cofinantarea anumitor proiecte din agricultura.
"Bancile sunt reticente sa acorde credite pentru agricultura atat timp cat stiu ca au un beneficiar bun platnic care de mai multe ori pe luna le calca pragul si acela este Guvernul Romaniei", a tinut sa sublinieze Olteanu.

Urmatorul an agricol ar putea fi mai slab

Pe de alta parte, se pare ca nici pentru anul viitor nu sunt semne prea bune. Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Valeriu Tabara, a declarat ieri ca anul viitor ar putea fi mai slab din punct de vedere al recoltei agricole, din cauza ploilor din aceasta toamna, care au afectat semanatul graului. "Toamna nu este una favorabila. Anul de grau este intotdeauna cand in urma semanatorii iese praf. Atunci bobul de grau se asaza bine, si nu e cazul acum. Din pacate, ploile acestea fac ca semanatul de grau sa nu fie unul de calitate", a spus Tabara, citat de Mediafax. Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii Adrian Radulescu, a declarat saptamana trecuta ca agricultorii au semanat doar 40% din suprafata agricola cultivata cu grau si orz, iar intarzierile la semanat ar putea duce la scaderi ale productiei pentru anul viitor. Acesta a precizat ca semanatul celor doua culturi ar trebui sa se incheie in jurul datei de 20 octombrie. Potrivit datelor provizorii ale Ministerului Agriculturii de la 1 septembrie, productia de grau a crescut in acest an cu 7,3%, pana la 5,7 milioane de tone, iar productia de orz de toamna s-a majorat cu 15%, la 712.600 de tone.

Anul acesta vom exporta grau si porumb de aproape 800 de milioane de euro

In acelasi timp, ministrul agriculturii a precizat ca Romania va exporta in acest an peste doua milioane de tone de grau si o cantitate similara de porumb, la preturi pe tona cuprinse intre 180 si 240 de euro.
Astfel, din datele prezentate de ministrul de resort, reiese ca Romania va exporta porumb de peste 360 de milioane de euro si grau in valoare de peste 420 de milioane de euro. "Anul acesta se vor exporta cereale. Cred ca se vor depasi patru milioane de tone, doua milioane la grau, peste doua milioane la porumb. Este o productie buna", a spus Tabara. Acesta a adaugat ca preturile de pe piata internationala sunt de circa 240 de euro tona la graul folosit pentru paine si 180 de euro pe tona la graul de furaj. Totodata, porumbul se va exporta cu circa 180 de euro tona. "Orzul va merge si el la export, probabil ca se va exporta in continuare ulei si srot de floarea-soarelui. Se exporta foarte bine si rapita", a adaugat ministrul.

Cel putin 40% din pro-iecte ar putea fi reziliate

Cel putin 40% dintre contractele semnate in 2008-2010 pentru proiecte UE in agricultura au probleme de bancabilitate si pot fi reziliate, fondurile blocate de aceste proiecte fara cofinantare fiind de sute de milioane de euro, a declarat Barna Tanczos, secretar de stat in Ministerul Agriculturii. Acesta a aratat ca in intervalul 2007-2010 s-a pus accent pe semnarea rapida a contractelor cu finantare UE, iar problemele sunt in prezent determinate de asigurarea lichiditatii pentru derularea contractelor. "Sunt sute de milioane de euro blocate pe proiecte fara cofinantare. Cel putin 40% dintre contractele semnate in 2008-2010 au probleme de bancabilitate si trebuie reziliate daca nu sunt viabile, iar banii, pusi la dispozitia altor beneficiari", a spus secretarul de stat.