Senatorul Serban Valeca a sustinut in Senat o Declaratie politica, pe care o puteti citi in continuare.
'Asa cum spuneam in mai multe dintre declaratiile mele politice anterioare, guvernantii nostri dau dovada de o totala lipsa de responsabilitate in ceea ce priveste cheltuirea banilor publici si, ma refer aici, la lipsa investitiilor strategice, la lipsa unor programe de crestere a productiei si consumului intern. Citeam zilele trecute cum, in ultimii ani, Romania a cheltuit 250 de milioane de euro, pentru trasarea pe hartie a viitoarelor autostrazi si noua milioane de euro pe studii de fezabilitate. Totul pentru niste drumuri care, dupa cum bine vedeti si dumneavoastra, nu exista. Mai mult decat atat, sansele ca aceste hartii sa ajute la ceva sunt minime, avand in vedere faptul ca respectivele studii sunt valabile doar doi ani de zile. Dupa aceasta perioada, hartiile trebuie refacute.
Conform informatiilor aparute in presa, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale a platit, in 2007, 2,5 milioane de euro pentru studiul de fezabilitate al Autostrazii Sibiu - Pitesti. Trei ani mai tarziu, lucrarile nu au fost inca incepute. Conform reglementarilor in vigoare, valabilitatea studiilor este de doi ani. Daca lucrarile nu demareaza in acest interval de timp, statul trebuie sa plateasca alti bani pentru "revizuire". In martie 2008, revizuirea studiului de fezabilitate pentru reabilitarea drumului dintre Alexandria si Craiova a costat aproape 1,9 milioane de euro. Tot in 2008, s-au platit 2,3 milioane de euro pentru consultanta la proiectul de autostrada Ploiesti - Buzau - Focsani. Lucrarile nu au inceput nici in 2010.
In 2009, CNADNR a platit 1,4 milioane de euro pe revizuirea proiectului tehnic pentru sectiunea de drum Filiasi - Ciochiuta iar pentru studiul de fezabilitate al drumului dintre Ditrau si Targu Neamt au fost alocati 880.000 de euro.
Iata asadar, cum sunt cheltuiti fara rost si putinii bani pe care statul ii mai are. Toata aceasta risipa ne arata ca, de fapt, puterea portocalie nu a tinut cont de niciun studiu facut inainte de venirea PDL la putere ci a hotarat sa dea bani doar acolo unde interesele de partid le-au cerut-o. In acest fel, studii de fezabilitate care fusesera facute pe bani grei, au fost aruncate la gunoi si s-au facut altele, bineinteles pe alti bani. Iar ticalosia nu se opreste aici, pentru ca, daca cel putin unele dintre aceste studii ar fi devenit sosele, tot ar fi fost bine. Dar asa cum vedem, nimic nu se construieste in aceasta era portocalie. Probabil ca guvernantii atata pot: sa construiasca doar pe hartie si mai nou pe la televizor, deoarece la presiunile celor care mai inteleg economie in aceasta tara, decidentii au auzit de investitii, dar acest cuvant este deocamdata numai un slogan.'