Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a declarat, miercuri seara, ca,in perioada urmatoare, este posibil sa aiba loc o ajustare a preturilor alimentelor de baza cu 8 - 10%.
Intrebat daca ministerul previzioneaza o crestere a preturilor la produsele agroalimentare, Valeriu Tabara a raspuns: "Da, e posibil sa fie o reajustare de preturi, dar nu acelea de care se vorbeste. Eu am vorbit de 8 spre 10%. Dar, repet, luati-o va rog ca o presupunere la aceasta data, rezultatul final vi-l dau dupa o analiza corecta. Vorbesc in general de alimentele de baza pentru ca acestea intra, in general, pe masa consumatorului".
Pe de alta parte, Tabara sustine ca pretul produselor agroalimentare platit de catre consumator este nejustificat de mare in comparatie cu pretul materiei prime. "Nu este justificat pretul din galantare fata de ceea ce inseamna pretul materiei prime. Exista extrem de multe rezerve in ceea ce inseamna adaosuri comerciale, taxe de magazin, de super-magazin, la care cred trebuie sa umble si cei care comercializeaza produse. Aceasta este, de fapt, tinta analizei pe care o va face Ministerul Agriculturii", a afirmat ministrul Agriculturii.
Procentele inaintate de reprezentantul Executivului sunt insa mult mai mici decat cele anuntate de producatorii agricoli care vorbesc de scumpiri care ajung si la 15-20% pentru carne si paine. Preturile alimentelor se vor majora, spun producatorii, din cauza costurilor mai mari cu materia prima si instabilitatii monedei nationale.
Producatorii declarau in urma cu cateva saptamani ca cele mai mai mari scumpiri ale toamnei sunt in industria panificatiei. Din cauza inundariilor de peste vara, recoltele de grau au fost afectate in proporrie de 20-30%, motiv pentru care producatorii estimeaza ca pretul painii va creste si cu 30%.
Tot din cauza ploilor, producatorii spun ca se vor scumpi si lactatele, mierea si uleiul.