Agricultorii doljeni sunt cu ochii pe cer, sperand ca doar-doar va ploua si in aceasta zona a tarii. Vremea calduroasa are avantaje si dezavantaje. Daca orasenii se bucura de cele peste 23 de grade cat arata termometrele, taranii invoca ploaia, pentru a putea munci pamantul. Partea buna pentru agricultura este ca, pe o asemenea vreme, se pot recolta porumbul si floarea-soarelui in conditii bune. Exista si o parte proasta a lucrurilor: in lipsa precipitatiilor, intr-o buna parte din judet nu se pot semana rapita de toamna si graul, din cauza ca terenul nu poate fi pregatit pentru infiintarea culturilor. "Acolo unde a plouat se poate lucra terenul, dar in zonele de sud si de vest nu se poate ara, nu se poate discui, deci nu se poate pregati pamantul pentru infiintarea culturilor de rapita si de grau", a spus directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Dolj, Cristian Costea. El a precizat ca anul acesta erau programate araturi "de vara" pe o suprafata de 238.000 de hectare, dar au fost lucrate pana acum numai 40.000 de hectare, adica aproximativ 16% din suprafata.

Rapita, diminuata din cauza vremii

Pentru cei care si-au propus sa cultive rapita, anul acesta pare a fi cel mai dificil. Perioada optima pentru infiintarea acestei culturi este una scurta, de cel mult pana pe 20-25 septembrie. "Mai sunt doua saptamani in care se mai poate infiinta cultura de rapita. Din cauza ca nu a plouat, aceasta nu a putut fi semanata pana acum. Din 32.000 de hectare programate sa fie cultivate cu rapita, s-au semanat doar 5.140 de hectare. Daca ploua in perioada urmatoare, sunt sanse sa se poata lucra terenul si sa se cultive si rapita", a spus directorul Costea. Anii anteriori, producatorii agricoli doljeni au pariat pe rapita, iar cei care au folosit tehnologia completa au scos productii bune. Rapita este una dintre culturile care poate aduce foarte multi bani in buzunarele fermierilor, in conditiile unui an bun.
Daca va ploua, saptamanile care urmeaza sunt sanse ca graul sa fie semanat in conditii normale. Daca vremea in Dolj ramane secetoasa, atunci vor fi diminuate si suprafetele care se vor cultiva cu grau. Perioada optima pentru semanarea acestuia se prelungeste pana la jumatatea lunii octombrie.

Cine nu lucreaza terenul risca amenzi usturatoare

Noul ministru al agriculturii, Valeriu Tabara, a propus ca detinatorii de terenuri care le tin parloaga sa fie amendati cu 60 de euro pe hectar. Exprimat in lei, inseamna ca pentru fiecare hectar arabil pe care cresc doar buruieni detinatorul ar urma sa plateasca o amenda de circa 256 de lei, la cursul oficial de luni, dar acest lucru este posibil daca propunerea lui Tabara se concretizeaza intr-un act normativ. In Dolj se va sti abia in iarna ce suprafata ajunge parloaga. Ramane de vazut cine va raporta situatia din judet. Directorul Cristian Costea spune ca vor face informarile din teritoriu specialistii de la Camerele agricole de pe langa primarii, intrucat circa 70% dintre angajatii DADR Dolj au fost disponibilizati.
100.000 de hectare nelucrate in Dolj

Potrivit datelor furnizate de Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Dolj, anul trecut, din cele 500.000 de hectare de teren arabil, 20% au fost nelucrate. Inseamna ca 100.000 de hectare au fost lasate parloaga, ceea ce inseamna destul de mult.