Au ramas aproape doua saptamani pana cand romanii care au o mica afacere ar trebui sa scape de plata impozitului minim catre stat. Guvernul a promis ca de la 1 octombrie va elimina platile care au inchis zeci de mii de firme in ultimul an. Chiar si asa, micii intreprinzatori nu au incredere in asigurarile Executivului.
Guvernul nu se grabeste sa usureze viata micilor intreprinzatori. Chiar daca premierul Emil Boc s-a laudat toata vara ca din toamna va elimina impozitul minim, se pare ca cel mai devreme se va intampla de la 1 octombrie.
"Aceasta initiativa vine sa ofere un sprijin intreprinderilor mici si mijlocii, pentru ca stim foarte bine contributia lor in PIB, locul si rolul lor in mentinerea si crearea locurilor de munca in Romania", a declarat Emil Boc.
"Impozitul minim pentru firme se va elimina on momentul in care se aproba actul normativ. Premierul si fostul ministru de Finante au spus 1 octombrie. Nu s-a discutat alta data", a declarat ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu.
Patronii nu au insa incredere in promisiunea Executivului de a desfiinta impozitul minim, chiar daca efectele asupra micilor intreprinzatori sunt dezastruoase. "Eu cred ca acest impozit minim nu se va desfiinta pentru ca s-a stabilizat intr-un fel un cuantum fix care vine la bugetul statului. Din moment ce vezi ca este o masura proasta, probabil ca au interes ca acesti mici intreprinzatori sa dispara", a spus vicepresedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, Florin Parvu.
De anul trecut pana la mijlocul lui 2010 si-au suspendat activitatea aproape 168.000 de firme. Societati nou infiintate au fost aproape 165.000 mii, cu 2.700 mai putine decat cele inchise temporar. Foarte multe firme au intrat insa in faliment, aproape 150.000 au fost dizolvate si radiate la registrul comertului in ultimul an si jumatate.