Inpolitic publica un comentariu intitulat "Arestarea lui Vantu si pregatirile pentru campanie", pe care il puteti citi in continuare.
'Speculatiile pe marginea motivelor arestarii lui Vantu sunt multe, de la jignirea Elenei Udrea, intr-un interviu, pana la implicarea in jocurile politice de peste Prut, care au avut drept rezultat victoria comunistilor in fata reformistilor, la referendumul de duminica, anulat. S-ar putea, insa, ca raspunsul corect sa se afle pitit undeva, in trecut, pentru ca, nu-i asa, istoria se repeta, iar uneori chiar se balbaie.
Marile pregatiri pentru anul electoral, ne invata istoria, au loc cu cel putin un an inainte. Se desemneaza, in mare, candidatii, se inventariaza sponsorii mari si mici, se trece la negocierea sumelor care vor fi oferite, la promisiunile pentru compensatiile post-electorale. Si, foarte important, se face inventarul presei prietenoase. Pentru ca, fara media, politica de la noi nu face mare branza, mai ales ca ultimii ani au adus cu sine o pierdere, de catre marile partide, a filialelor marunte, de tip comunal, pe care se baza spre exemplu, altadata, PSD. Batalia politica se muta tot mai mult din strada, pe micile ecrane. Cu cel putin un an inainte de alegeri, deci, marile forte politice trebuie sa stie pe ce trusturi de presa se bazeaza, altfel situatia amenintand sa devina periculoasa.
Pentru cei care au uitat, un astfel de proces a avut loc la jumatatea anului 2003, care a precedat marea schimbare de regim politic si a adus cu sine inceputul prabusirii PSD, ca forta dominanta pe esichier. La acea vreme, postul de stiri Realitatea TV - unic in peisaj, pentru ca Antena 3 a fost lansata abia in 2005 -, avea o pozitie favorabila PSD si se afla in mainile afaceristului Silviu Prigoana. Informatii neoficiale sustin ca, in perioada amintita, premierul in exercitiu, Adrian Nastase, a cerut unor grei ai partidului sa cumpere si sa finanteze Realitatea - care se confrunta cu severe probleme financiare -, in beneficiul partidului, dar voluntarii au cam lipsit.
In acelasi an, afaceristul Sorin Ovidiu Vantu facea poteci tot mai dese la Parchet, audiat in scandaluri precum FNI, FNA, Banca Agricola etc. La jumatatea lunii iunie, afaceristul incaseaza o lovitura zdravana: el este adus la Parchet si pus, in premiera absoluta, fata in fata cu Ioana Vlas, fosta sa angajata. Confruntarea a durat nu mai putin de sapte ore, fiind inregistrata pe doua casete video, care au fost atasate ca probe la dosarul FNI. A fost ultima oara cand SOV a calcat la Parchet, pana ieri dimineata. Coincidenta sau nu, imediat dupa audierea din iunie, surse apropiate magnatului spun ca acesta a inceput demersurile pentru preluarea Realitatii TV. Cateva luni mai tarziu, in noiembrie 2003, Silviu Prigoana cesioneaza 55% din Realitatea societatii Bluelink Comunicazioni, un off-shore elvetian controlat de Vantu, lucru care s-a aflat oficial, insa, dupa cativa ani buni. O parte din banii necesari au fost pusi la dispozitie de catre Petromservice, firma controlata de sindicalistul Liviu Luca, audiat si el, ieri, la Parchet.
Odata cu preluarea postului de catre Vantu, acesta isi schimba orientarea si trece de partea noii vedete a politicii, Alianta D.A., pe care o sprijina puternic in campaniile locale, parlamentare si prezidentiale, purtand-o spre victorie. Nu e singurul caz, cam tot pe la sfarsitului anului 2003 are loc mare rasucire a Evenimentului zilei, cel mai important ziar al vremii, care avusese, ani de zile, o politica cel putin nederanjanta vizavi de PSD, in schimbul careia primise contracte guvernamentale grase de publicitate. Dintr-o data, Evz devine o arma taioasa anti-PSD si ingroasa corul laudatorilor A.D.A.
Deschiderea lui Vantu si a Realitatii TV catre Basescu si ADA dureaza pana anul trecut, inaintea campaniei prezidentiale, cand magnatul da semne ca a pariat pe un alt cal, respectiv Mircea Geoana. Cu toate astea, nici pana acum nu e clar de ce Vantu a facut acel joc de campanie cu Mircea Geoana, care ar putea sa ii fi dat lovitura de gratie liderului PSD, in favoarea lui Basescu. Semn ca itele politicii ar putea fi mai incurcate decat ne imaginam.
Sfarsitul acestui an si primele luni ale anului 2011 sunt, tehnic vorbind, singurele perioade in care marile forte politice de la noi mai pot face miscari de amploare in sensul asigurarii sprijinului media pentru anul electoral 2012, care ar putea deveni cel mai fierbinte din istoria post-decembrista. E posibil ca arestarea lui Vantu sa reprezinte o mutare importanta pe tabla de sah a politicii, scopul fiind ca magnatul sa renunte la trustul sau de presa in favoarea altor grupuri de interese. Foarte probabil, cele ale PDL si ale lui Basescu, pentru ca actuala putere sta foarte prost, in acest moment, la capitolul media.
De ce sa se fi ales, insa, o modalitate atit de radicala - arestarea - pentru a forta preluarea Realitatii? O ipoteza ar fi aceea ca Vantu s-a tinut tare pana acum si a rezistat tuturor ofertelor sau presiunilor, moment in care s-a trecut la artileria grea, adica incarcerarea. Pe de alta parte, insa, nu e deloc exclus ca arestarea sa ii serveasca in primul rand lui Vantu, oferindu-i un pretext absolut rezonabil pentru retragerea din afacerea media.
De ce ar avea nevoie Vantu de un asemenea pretext?
Simplu: pentru ca patronul RTV ar putea sa aiba de dat socoteala nu doar Parchetului, ci si unor structuri politico-afaceristice puternice, inclusiv din zona PSD, iar o cedare fara rezistenta si fara motive intemeiate a trustului de presa ar putea starni furia si chiar razbunarea acestora, in viitorul apropiat. O belea pe cap de care Vantu, oricum strans cu usa din mai multe directii, nu ar avea nevoie. Poate asa se explica si teatralitatea exclamatiei mogului, sub obiectivele camerelor: "Vreau sa-l vad pe Basescu in locul meu!"'