Cresterea TVA de la 19% la 25% nu a adus in vistieria statului banii mult visati de finantisti. In Dolj s-au incasat in plus din TVA doar 1,6 milioane de lei - destul de putin fata de asteptarile legiuitorilor. In mod firesc, firmele au fentat statul inca din iunie, cand au emis facturi mai multe, pentru a prinde TVA de 19%. Cel mai probabil, a inflorit economia subterana.

Majorarea taxei pe valoarea adaugata (TVA) de la 1 iulie 2010 nu a adus rezultatele asteptate de guvernanti. In primul rand, la nivel national, consumul a scazut cu 10,5%, astfel ca TVA platita la stat a fost sub asteptari. Situatia este similara si la nivel local. Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Dolj a incasat in luna august pentru luna iulie - prima luna cu TVA majorata - 32,35 milioane de lei. Ceea ce arata ca cele cinci procente in plus la TVA incasate in prima luna de aplicare a TVA de 24% au insemnat doar 1,61 milioane de lei, iar acesti bani s-au strans din tot judetul. Este destul de putin pentru un judet de marimea Doljului. Acest lucru arata ori ca s-a redus consumul in iulie, ori ca s-a intensificat activitatea economica "la negru" sau poate ca si una, si alta. Majorarea TVA peste noapte a nemultumit mediul de afaceri. Inconsecventa fiscala a guvernantilor a pus si mai rau pe jar economia, iar cresterea TVA s-a intors impotriva legiuitorilor, pentru ca sumele colectate sunt un mizilic pentru economie. Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) se lauda, la inceputul lunii septembrie, cu incasari mai mari decat cele programate, puse pe seama cresterilor din TVA. In cifre absolute, TVA incasat din toata tara in luna august (pentru iulie) a fost de 3,63 miliarde de lei, ceea ce inseamna ca dupa majorarea TVA statul a incasat cu 181 de milioane de lei mai mult decat ar fi incasat daca ar fi existat in continuare cota de TVA de 19%. In iunie, Ministerul Finantelor estimase ca va incasa in plus din TVA 3,5-4 miliarde de lei in semestrul al doilea din 2010, adica o medie de pana la 650 de milioane de lei pe luna. In prima luna au fost doar 181 de milioane de lei in plus. Un mizilic pentru bugetul de stat, un mare disconfort pentru mediul privat.

Fiscul recunoaste ca TVA a fost "sub asteptari"

Directorul Fiscului doljean, Eugen Calinoiu, a declarat, pentru GdS, ca incasarile din TVA in luna iunie "sunt imbucuratoare, avand in vedere ca a fost prima luna in care s-a aplicat TVA de 24%. Totusi, ne asteptam ca sumele incasate din TVA pentru luna iulie sa fie mai mari. Si pentru luna august vor fi mici incasarile, pentru ca a fost perioada de concedii, iar activitatea economica a fost mai slaba. Abia in septembrie ne asteptam ca aceasta sa se regleze". Trebuie spus ca marii contribuabili si cei mijlocii din judet isi platesc impozitele la Bucuresti, deci nu sunt luati in calcul la nivel local.

Cum au fentat firmele majorarea TVA

Cum era de asteptat, societatile care au livrat marfa in iunie (sau au prestat servicii) s-au grabit sa emita facturile in aceeasi luna, pentru ca partenerii lor de afaceri sa nu plateasca TVA majorata. Este o chestiune fireasca, iar Fiscul trebuia sa anticipeze ca asa se va intampla. Emiterea facturilor in valuri, pe finalul lunii iunie, a adus surprize in ograda Fiscului abia luna urmatoare, cand, in mod normal, bugetul a incasat mai mult. "In luna iunie, cand s-a aflat ca se va majora TVA, s-au emis mai multe facturi. In iulie a fost un val mare de incasari catre buget, pentru activitatea economica din iunie. In iulie ne-am depasit planul de incasari cu 4-5%", a spus directorul Fiscului doljean, Eugen Calinoiu. Astfel, firmele doljene au platit la Fisc in iulie TVA de 38,3 milioane de lei, in comparatie cu aprilie (tot luna de trimestru, ca si iulie), cand s-a declarat si platit la stat TVA de 25 de milioane de lei. Luna de trimestru inseamna o luna in care au obligatia sa declare si sa plateasca atat firmele care au o cifra de afaceri de peste 100.000 de euro, cat si cele mai mici, cu cifre de afaceri sub 100.000 de euro, acestea din urma avand obligatia legala sa-si plateasca impozitele din trei in trei luni. Potrivit datelor furnizate de DGFP Dolj, de la inceputul anului si pana acum firmele din judet au platit catre buget TVA de 232 de milioane de lei, indicand o activitate economica mai slaba decat in alte zone ale tarii. Cea mai slaba luna a fost martie, cu activitate economica extrem de slaba si TVA platit la stat de doar 18 milioane de lei. In urma cu cateva luni, finantistii doljeni afirmau ca, dupa cifrele din primele trei luni ale anului, ei considerau ca in acea perioada a fost "varful crizei in Dolj". Cifrele din iulie si august arata clar ca economia din judet s-a dezmortit, dar ramane totusi la un nivel scazut.

Putine firme platesc de bunavoie

Dintre toate societatile care au obligatii de plata, doar 76,85% merg benevol sa isi declare si sa isi plateasca impozitele si taxele la stat. "Gradul de conformare voluntara aferent lunii iulie 2010 a fost de 76,85%, fata de ianuarie 2010 - 74,73% si aprilie 2010 - 77,40% (ca luni similare, de trimestru)", informeaza Fiscul doljean. Seful DGFP Dolj sustine ca pentru restul de 23,15% dintre contribuabilii care nu isi platesc la termen datoriile pot fi luate masuri de executare silita. "Vom vedea ce masuri de executare silita vom lua", a spus Calinoiu.
Cat a incasat statul din TVA in 2010, de la firmele doljene*:

Luna TVA incasat ( lei )

Ianuarie 39.709.030
Februarie 20.332.158
Martie 18.810.591
Aprilie 25.670.911
Mai 28.304.527

Luna TVA incasat ( lei )

Iunie 28.923.571
Iulie 38.331.708
August 32.357.954
Total 232.440.451
*Date furnizate de DGFP Dolj