500 de oameni? Nici vorba. Sunt cel mult 150, stransi ciorchine de-a lungul gardului improvizat ce desparte grupul de vorbitori de pe scarile prefecturii de multime. Sa vina prefectul! Buimacite precum vacile scapate pe strada mare, printre masini, in lipsa ogoarelor pe care zburda de cand se stiu, tractoarele care i-au adus pe fermieri la Slatina, la protestul "Asa nu se mai poate!", dormiteaza alene, incolonate strans pe o banda a cochetei strazi, cu gazon si stropitoare, din fata institutiei.

Sloganuri

"SUBVENTII NU, TAXE DA!". E zgomot. Si la microfon, unde cineva striga ca "I-am votat, iar ei isi bat joc", si in multime, care acompaniaza intr-un ton grav, iar uneori ridicol. Sa vina prefectuuu’! Aiurea. Vezi sa nu! Geamurile institutiei sunt inchise, iar usa e pazita. O delegatie a sindicalistilor va urca, mai tarziu, la discutii cu conducerea institutiei.
Taticu’, acum hai s-o luam si putin altfel. Cu ce drept vii matale, de acolo, din curtea cu pridvor, fantana si dragoste pentru pamant, la nici un an de-atunci, sa-i spui Slatinei, si tarii intregi, ca in decembrie trecut ai pus stampila in casuta gresita? Erai beat, cumva, in duminica aia cand te-ai dus la scoala cu camasa si izmenele de duminica, spalate si apretate, pe matale? Ravaceai vinul? Trageai tuica? Ori oi fi crezut, te pomenesti, cretinitatile alea cu mogulii, comunismul si pixelul albastru. Oricum ar fi, e rau. Macheala si prostia se platesc, nene. Scump. Asa e de cand lumea. Si vrei sa stii ceva? Talica esti la fel de vinovat ca si cei pe care-i injuri acuma de faci spume in coltul gurii pentru ce ti si, in mod tragic, ni se intampla noua, tuturor. Si din cauza lu’ matale mor copiii in spitale, se sinucid romanii si ne trateaza strainii ca pe niste gunoaie. In ochii oamenilor de astazi, care au datoria primordiala de a fi destepti, si poate si ai lui Dumnezeu, prostia a devenit mai imorala decat crima. Te vaiti acum ca banul public pe care ti l-a promis atunci Basescu printre ocheade, pe principiul "prosteste-i pe prosti", ajunge, cum spunea unul dintre voi, in poseta - eufemism, exprimarea era alta - lui Udrea? Ca nu mai ai cu ce sa-ti cresti vaca si oaia?
"SATUL ROMÂNESC = SARACIE FARA SPERANTA". Jandarmii care supravegheaza, dispusi regulamentar, grupul de manifestanti, destul de zgomotos, sunt relaxati. Din punctul lor de vedere, pericolul potential tinde catre zero. Un om al legii filmeaza totusi, cu o camera de mici dimensiuni, intregul tablou. Cine stie, poate ca e nevoie de probe mai tarziu.
"AGRICULTURA ROMÂ-NEASCA, IN FALIMENT". "Baaa, sa va bag o melodie noua!". Tiganul, care intr-un moment de relativa liniste a apucat sa-si prezinte oferta, contributia lui la succesul manifestarii, este imediat inlaturat din multime. Du-te, domn’e! Hai, valea! Printre bombaneli consternate, balaurul se indeparteaza. Personajul aminteste, trist, de baragladinele care, bagate in priza de Printesa, Guta, Vijelie, topaiau sinistru, imbracate in portocaliu, cu tabloul lui Basescu deasupra capului, in spotul electoral al candidatului PDL la presedintia Romaniei. Pentru al doilea mandat. "Si-l vom pune presedinte, ca Basescu nu ne minte. Ascultati-ma pe mine, numai asa vom trai bine!".
"FONDURILE EUROPENE???". Fostul subprefect al Oltului din perioada Revolutiei nu uita sa spuna ca a absolvit o scoala de sindicat in Franta si ca e de partea poporului. Discursul sau face trimiteri la legendara lupta a taranului pentru pamant. Revenit in actualitate, omul spune ca se fura in draci, ca astia ne omoara. Nu se mai poate asa. Noi i-am pus, noi o sa-i dam jos. Si matale, bre?
"GUVERNUL PDL = FALIMENTUL ROMÂNIEI". "Jos guvernul!", se striga rasunator, din toate piepturile, in rastimp. Ca si cum executivul, care nu face altceva decat sa puna in aplicare legi si programe politice, este principalul vinovat. Bun, schimbi sase sau opt ministri. Si? Urmatorii vor functiona tot in cadrul ideologic actual si vor inainta pe singura directie posibila, cea care corespunde viziunii celui care conduce astazi Romania.

80 de euro

Desi a ajuns la colaps, agricultura romaneasca nu este sprijinita, se spune la microfon, pentru ca politicienii au interesul de a importa fraudulos produse echivalente, mai scumpe si adesea mai slabe calitativ, atat din Uniunea Europeana, cat si din exterior. In vreme ce fermierii europeni primesc subventii generoase din partea statului, 400 de euro la hectar, Romania taie si din maruntisul de aproape 80 de euro la hectar distribuit pe plaiurile autohtone. Ministerul Agriculturii e populat cu incompetenti, iar politica Romaniei in acest sector de activitate este de-a dreptul dezastruoasa.

Tot mai putine vaci si oi in judetul Olt

In 2007, in Olt existau 34.800 de vaci de lapte. Pana in clipa de fata, jumatate dintre ele au disparut. Au ramas cele batrane, care nu pot fi deloc valorificate. Abatoarele nu le primesc, pentru ca standurile magazinelor sunt pline cu carne venita din strainatate, iar de lapte nu e mare nevoie, pentru ca, nu-i asa?, aducem suficient de afara. Branza importata nu e produsa din lapte natural, dar umple, si ea, galantarele. Nu exista paie pentru asternut. "Am cautat la telefon pana in nordul tarii ca sa cumpar paie, dar n-am gasit. Daca punem paiele pe care le avem sub vaca, le mananca", se plange cineva.
"Sa dea inapoi banii pe care i-au furat!".
Crescatorii de oi sunt nemultumiti si furiosi pentru ca, desi animalele pe care le ingrijesc sunt cele mai productive, statul nu ii ajuta, iar efectivele scad atat de repede, incat, in curand, ovinele vor disparea de pe teritoriul judetului.

Cand in teren, cand pe tusa

Paula Stoicanescu, de 57 de ani, din Brebeni, este o femeie saraca. Mama a trei copii cu handicap, de pe urma carora incaseaza lunar sapte milioane de lei, femeia primeste o pensie de zece lei si este disperata. E imbracata ca la tara. Bunica-mea, cand pleca la targ, duminica, arata asa. Parca pe ea am vazut-o timp de o secunda. La microfon, batrana reprezinta, mai mult decat oricare alt vorbitor, Romania tacuta. Romania care nu va muri niciodata. Sindicatele agricultorilor au adus-o la Slatina pentru ca noi, cei de aici, sa aflam direct de la sursa ca asa nu se mai poate. "De unde sa traiesc cu banii astia?", se tanguieste femeia. Vorbeste despre vilele imbuibatilor de la Bucuresti si despre parlamentarii hoti. Deunazi, ministrul Videanu croseta elegant cu saradele. Noi suntem ca fotbalistii, zambea el intelept, spiritual. Cand in teren, cand pe tusa. Noi, adica ei. Nu si Paula Stoicanescu.