Romania si Ungaria sunt singurele piete imobiliare din Europa de Est neatractive pentru investitori, din cauza activelor supraevaluate, lipsa tranzactiilor aratand necesitatea scaderii in continuare a preturilor proprietatilor, potrivit unui studiu realizat de compania DTZ la nivel mondial.
DTZ a realizat un index al valorii activelor imobiliare la nivel mondial pe baza profiturilor anuale pe care investitorii estimeaza ca le vor obtine intr-un orizont de cinci ani, ajustate cu riscurile pe care aceste tari le prezinta.
In aceste conditii, compania de consultanta imobiliara a clasificat pietele analizate in trei categorii, respectiv "fierbinte", "calda" si "rece", Romania fiind incadrata la ultima treapta.
In categoria "rece" au fost incluse pietele unde profiturile previzionate sunt sub asteptari, iar din cauza preturilor supraevaluate aceste tari ar trebui evitate de investitori. Daca se estimeaza ca piata este supraestimata cu peste cinci procente atunci este clasificata in aceasta categorie.
"Avand in vedere numarul redus de tranzactii pe parcursul anului 2009 si in prima jumatate din 2010, Romania este clasificata ca o "piata rece" in functie de indicele DTZ Fair Value Index. Romania si Ungaria sunt singurele state din Europa de Est care ofera atractivitate limitata investitorilor", a declarat Bogdan Sergentu, Head of Valuations and Consulting, DTZ Echinox.
"Acest lucru se reflecta si in dominarea sectorului de retail pe piata tranzactiilor din Romania. Pe de alta parte, lipsa tranzactiilor pe piata birourilor indica faptul ca este nevoie ca preturile sa scada in continuare pentru ca acest sector sa fie atractiv, avand in vedere ca riscul perceput in legatura cu piata romaneasca ramane acelasi", a adaugat Sergentu.
In afara de Marea Britanie si regiunea nordica, Europa Centrala si de Est are numarul cel mai mare de piete "reci", dar contrabalansat cu un numar egal de tari incluse in categoria "fierbinte". Astfel, randamentele relativ ridicate, face ca Praga sa se numere printre pietele atractive pentru investitorii imobiliari, in timp ce cumparatorii de proprietati din Moscova prognozeaza o crstere a profiturilor in perioada urmatoare in urma majorarii semnificative a chiriilor.
La intocmirea studiului au fost luate in considerare 180 de piete individuale, definite in functie de oras si de segmentul imobiliar.