Comisia de buget-finante din Senat a respins cresterea Taxei pe Valoarea Adaugata de la 19% la 24%. Senatorii PSD si PNL din comisia de buget, majoritari fata de cei ai arcului guvernamental, si-au impus, cu sase la patru la vot, toate amendamentele la Ordonanta de Urgenta 58. Astfel, senatorii opozitiei au adoptat un amendament privind revenirea TVA la 19%, respingand astfel majorarea la 24% decisa de Guvern. Alt amendament al opozitiei, adoptat, prevede introducerea unei cote de TVA de doar 5% pentru alimentele de baza, dar si pentru constructii.
Vicepresedintele comisiei, social-democratul Sorin Bota, a precizat ca in categoria alimentelor de baza intra painea, laptele, carnea, ouale, zahar, faina, uleiul vegetal. La propunerea PNL, cota de TVA de 5% a fost instituita pentru toate constructiile, nu doar pentru cele sociale.
Potrivit liberalului Dan Radu Rusanu, Comisia a votat si un amendament care prevede revenirea, cu data de 1 ianuarie 2011, la un impozit de 3% din cifra de afaceri pentru microintreprinderi si anularea, incepand cu data de 1 octombrie 2010, a impozitului minim garantat.






Ministrul de finante, Sebastian Vladescu, a participat la discutii si a declarat, la final, ca nu este de acord cu amendamentele aprobate in Comisia de buget-finante din Senat, printre care revenirea TVA la 19%, si a ridicat din umeri, refuzand sa comenteze. Rapoartele Comisiei de buget-finante urmeaza sa fie dezbatute si votate astazi de plenul Senatului.