"Infiintarea unei companii energetice nationale sau a unei asociatii de firme energetice romanesti, care sa sustina si sa promoveze companiile autohtone la nivel international, ar putea constitui o solutie din care intreaga industrie energetica romaneasca ar avea de castigat", este concluzia lui Ion Andronache, presedintele companiei romanesti de automatizari industriale si sisteme de masura Syscom 18, care a sustinut azi o prezentare in cadrul unui seminar pe teme energetice, organizat de publicazia "Focus Energetic".
Prezent in prima parte a zilei la seminar, Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a afirmat, in acelasi context, ca este adeptul mentinerii monopolului de stat in transportul energiei electrice, pentru ca doar statul poate asigura accesul nediscriminatoriu la energie al tuturor companiilor din piata.
"Eu sunt adeptul mentinerii monopolului statului in transportul energiei pentru a asigura accesul nediscriminatoriu pentru toti participantii la piata. Numai statul poate face investitii rapide in ranforsarea sistemului energetic si in domeniul interconexiunilor cu tarile vecine", a spus Adriean Videanu.
Ion Andronache a aratat ca toate statele dezvoltate si-au sprijinit, de-a lungul anilor, firmele locale pentru a fi cat mai puternice si pentru a se extinde pe terze pieze. Companii ca Shell, BP, EXXON, ENI, TOTAL, GAZPROM si altele au beneficiat intotdeauna de suport politic pentru a avea pozitii dominante in tari ca Nigeria, Azerbaidjan, Qatar, Kazakstan, Maroc, Algeria, Libia, Siria etc. In acest context, reactia din partea tarilor dominate nu a intarziat sa apara.
"Pentru firmele autohtone consecintele sunt evidente: deprofesionalizarea institutelor de proiectare, in absenta experimentarii noilor echipamente si tehnologii; companiile producatoare de utilaje nu au referintele si forta financiara pentru a merge la export. In plus, nu mai avem firme puternice capabile sa actioneze ca si contractor general pentru proiecte mari", continua Andronache.
"Cred de asemenea ca avem nevoie de companii energetice romanesti puternice. Fie ca este vorba de companii petroliere sau de gaze naturale mai mult sau mai putin integrate, fie de companii de producere a energiei electrice, avem nevoie de astfel de companii puternice, cu capital romanesc, prin care statul sa-si aplice politica sa energetica", a concluzionat Ion Andronache.
Infiintata in 1991, Syscom 18 este o firma cu capital integral romanesc, specializata in automatizari industriale si sisteme de masura. Furnizor de servicii "la cheie", Syscom 18 are peste 500 de clienti in Romania, Orientul Mijlociu si Asia Centrala. Cele mai multe aplicatii au fost in industria petrolului si a gazelor naturale dar si in industria cimentului, ceramicii, farmaceutica, metalurgica.