Directorului Departamentului Film al TVR, Cristian Tabara, i-a fost inscenat un scandal sexual. Presa romana titra in aceasta dimineata "Cristian Tabara, cercetat de procurori pentru viol". Pe numele sau ar exista un dosar penal, bazat pe plangerea depusa de o fetita de 12 ani, fiica uneia dintre fostele lui iubite.
Referitoare la articolul intitulat "Cristian Tabara, cercetat de procurori pentru viol", aparut sub semnatura doamnei Raluca Dan, in cotidianul Evenimentul Zilei, astazi, 27 iulie 2010, Biroul de Informare Publica si Relatii cu Presa din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in scopul unei corecte si complete informari a opiniei publice face urmatoarele precizari :
Afirmatia din articol conform careia "In dosarul penal cu nr.2279/P/2010, procurorii Parchetului de pe langa Sectorul 2 Bucuresti desfasoara acte premergatoare inceperii urmaririi penale impotriva numitului Tabara Cristian sub aspectul savarsirii infractiunii de viol asupra unui minor, fapta prevazuta de articolul 197, alin.3 din Codul Penal" si care precizeaza ca purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Judecatoria Sector 2 a confirmat existenta dosarului penal nr. 2279/P/2010 la Parchetul de pe langa Judecatoria sector 2, in faza de acte premergatoare, este eronata.
Purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Judecatoria Sector 2 nu a confirmat existenta pe rolul acestei unitati de parchet a respectivei cauze, intrucat nu a fost inregistrata aceasta cauza la Parchetul de pe langa Judecatoria Sector 2, iar la numarul de dosar indicat in articolul de presa figureaza o alta cauza avand alt obiect si alte parti.
In legatura cu plangerea prealabila trebuie retinut ca, potrivit normelor procesual penale aceasta reprezinta o manifestare de vointa a unei persoane de a incunostinta organele judiciare cu privire la aspecte pentru care solicita sa fie efectuate cercetari. Definitiile date termenilor si conceptelor in cuprinsul normelor procesual penale constituie aspecte ce trebuie avute in vedere la descrierea unei situatii de fapt, ce reprezinta temei al unui subiect de presa. Prin urmare, existenta unei plangeri nu echivaleaza cu existenta infractiunii reclamate de persoana care a sesizat organele judiciare. Scopul actelor premergatoare este, potrivit normelor procesual penale, tocmai stabilirea existentei sau inexistentei aspectelor pentru care o persoana a sesizat organele judiciare. Consecvent obligatiilor legale de informare corecta a opiniei publice si avand in vedere caracterul preponderent nepublic al urmaririi penale, reprezentantii parchetelor nu au obligatia legala de a informa cu privire la actele de urmarire penala efectuate in cauzele penale aflate in faza actelor premergatoare.
De aceea, in scopul informarii corecte a opiniei publice este necesar ca subiectul de presa sa contina informatii reale sub aspectul organului judiciar - respectiv al purtatorului de cuvant care este mentionat ca a confirmat existenta unei cauze dar si in ceea ce priveste natura si faza procesuala in care se afla cauza mentionata in articolul de presa.

• In aceasta dimineata, presa romana titra "Cristian Tabara, cercetat pentru viol""

"In dosarul penal cu numarul 2279/P/2010, procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 2 Bucuresti desfasoara acte premergatoare inceperii urmaririi penale impotriva lui Tabara Cristian sub aspectul savarsirii infractiunii de viol asupra unui minor, fapta prevazuta de articolul 197 alineatul 3 din Codul Penal", a precizat purtatorul de cuvant al Parchetului, procuror Alexandra Lancranjan, potrivit evz.ro
Plangerea a fost depusa de fetita in varsta de 12 ani, care a mers la politie insotita de mama sa, o fosta iubita a lui Cristian Tabara.
"Copilul a descris in amanunt faptele care ar fi fost comise cu mai mult timp in urma. In astfel de cazuri, ancheta merge mai departe, deoarece fiind vorba despre un copil ale carui marturii par credibile, nici retragerea plangerii nu inlatura raspunderea penala", au conchis sursele citate.
"Am vrut sa o tin departe de un eventual scandal de presa. Vreau sa-mi protejez copilul. A trecut deja printr-o mare trauma. Un scandal de presa e ultimul lucru de care ar avea nevoie. A fost cumplit pentru ea. Eu si Cristian Tabara ne-am despartit intre timp. Insa cea mica a insistat sa faca asta. A insistat sa mearga la politie. A depus o plangere dupa un an de la... acel moment. Nu a fost vorba despre un viol propriu-zis. Sa nu va imaginati ca s-a ajuns acolo. A fost vorba despre... nici nu stiu cum sa-i spun...", a declarat si mama fetitei, conform Adevarul.

• Contactat telefonic, Cristian Tabara a declarat: "Nu vreau sa vorbesc despre o asemenea prostie".

"Nu va putem oferi mai multe date, intrucat e vorba despre o ancheta in curs. In astfel de situatii, in care nu vorbim despre un act sexual normal, consumat, legistii nu pot furniza probe certe. Copilul a fost audiat insa de un ofiter judiciarist, a fost consultat un psiholog si, in opinia acestora, nu are un comportament disimulat. De aceea, dosarul a ajuns de la Sectia 9 Politie la Parchet. In toate cazurile de acest fel, e imposibil sa strangi probe atat in favoarea presupusei victime, cat si in favoarea celui acuzat de comiterea faptelor", au explicat surse din randul anchetatorilor, conform Realitatea.