Romania se afla in topul tarilor care beneficiaza de sume importante de bani din straintate, potrivit unei estimari preliminare a Agentiei Internationale pentru Informatii despre Tarile Sursa (IASCI), un ONG din Austria specializat in cercetari privind remitentele. Banii ar putea fi utilizati pentru deschiderea de noi afaceri.
"Se vorbeste de 2,5-2,8 milioane de emigranti romani, insa nu exista date exacte. Acestia trimit anual in tara aproximativ 8 miliarde de euro", spune Nicolaas de Zwage, directorul IASCI.
Acesta a precizat ca, in medie, ciclul de migratie este de 12 ani, iar un portret-robot al emigrantului ar fi alcatuit astfel: tanar, ambitios, cu spirit antreprenorial, care isi asuma riscul. Din acest motiv, de Zwager considera ca emigrantii ar trebui vazuti ca antreprenori. El spune ca 70% din emigrantii moldoveni care au fost intervievati au spus ca doresc sa revina acasa, iar 60% au declarat ca, odata intorsi, isi vor deschide o afacere, scrie Capital.ro.
Una din cele mai interesante concluzii ale studiului IASCI este faptul ca emigrantii economisesc de sase ori mai mult decat trimit acasa. Astfel, pentru emigranti obiectivul nu este doar sa trimita acasa cate 100 de euro pe luna, ci si sa acumuleze capital pentru a investi intr-o afacere, pentru educatia copiilor sau pentru pensii. Astfel, gradul mediu de economisire din randul emigrantilor poate ajunge si la 50% din veniturile castigate.
"Ne asteptam ca rezultatele pe care le vom obtine in Romania sa se incadreze intre cele din Bosnia si Albania (n.r. albanezii depun in banci 6,6 euro la fiecare euro expediat catre familie). Ar insemna ca emigrantii romani au depusi in bancile din tarile in care lucreaza sume care totalizeaza pana la 40 de miliarde de euro. De aceea, este important ca autoritatile romane sa nu se bucure atat pentru ca emigrantii trimit acasa 8 miliarde de euro, cat mai ales sa reuseasca sa-i convinga pe acestia sa se intoarca. Emigrantii vor aduce cu ei sume importante, pe care le vor investi in economie, si cunostintele dobandite in acest timp", a conchis Nicolaas de Zwager.