Ministrul transporturilor spune ca oficialii UE l-au intrebat cu ce bani va intretine autostrazile construite din bani europeni. Berceanu a gasit solutia: toate autostrazile vor fi cu taxa. Doua miliarde de euro aduce UE in Romania pana in 2013.

Accesul pe autostrazile din Romania se va face numai pe baza de taxa, a declarat ieri, la Calafat, ministrul transporturilor, Radu Berceanu. Ministrul spune ca oficialii Comisiei Europene (CE) au cerut garantii ca autostrazile construite din bani europeni vor fi intretinute corespunzator si au solicitat indicarea surselor de finantare in acest sens.
"Contribuabilii europeni dau bani pentru autostrazile din Romania, dar doresc sa fie siguri ca ele nu ajung in stare proasta. In mod sigur vom introduce taxe, care vor fi folosite pentru intretinerea lor.
Ca sa va dau o suma, o sa fie pe 100 km vreo trei-patru euro de autoturism. Ceva in zona asta... Acum facem niste calcule, un studiu, pe care o sa-l trimitem UE dupa ce va fi finalizat", a spus ministrul. Taxele pe autostrazi ar putea fi introduse de anul viitor.

Rovinieta, insuficienta

Berceanu a mai afirmat ca banii obtinuti din roviniete abia ajung pentru intretinerea drumurilor nationale, cu toate ca sumele colectate au crescut cu 30% in ultimii doi ani.
"Din banii pe care ii colectam pe rovinieta nu acoperim intretinerea drumurilor nationale, pe care si asa nu o facem cum ar trebui. In 2008 am colectat 660 de milioane de lei, bani din care 99% au reprezentat rovinieta. In 2009, desi era criza, am ajuns la 900 de milioane de lei, deci o crestere de 30%, pentru ca ne-am ocupat mult mai atent de problema cresterii veniturilor proprii. Anul acesta probabil o sa depasim un miliard. Deci, crestem sumele din rovinieta, dar si intretinerile de drumuri sunt foarte mari. Acum avem si inundatiile din Moldova, care ne vor costa 100 de milioane de lei. Sunt sume foarte mari, de aceea UE si-a manifestat acest semn de intrebare, iar noi urmeaza sa le transmitem raspunsul in scris", a mai afirmat ministrul. Potrivit acestuia, pana in 2013 vom primi de la UE circa doua miliarde de euro, pentru construirea unor autostrazi pe culoarul IV european, proiecte care vor fi aprobate in urmatoarea perioada.

La mare, pe autostrada

Intre altele, Radu Berceanu a spus ca lucrarile la o serie de proiecte aflate in derulare vor fi grabite. Una dintre prioritati este ruta Pitesti - Constanta. "Chiar daca pe ultima portiune, la care se lucreaza acum, Cernavoda - Medgidia - Constanta, centura ocolitoare, data de finalizare este la sfarsitul anului 2011, decembrie 2011, am discutat cu constructorii si incercam ca in iunie 2011, in sezonul estival, sa se circule macar pe o banda si apoi sa se finalizeze pana la sfarsitul anului", a mai spus ministrul.
Alt proiect care va fi grabit pentru finalizare in vara lui 2011 va fi cel din nordul Bucurestiului, unde se construiesc patru benzi de circulatie.