Lucian Davidescu publica pe standard.ro articolul "Fara bani, Romania se intoarce in lumea a treia. 10 robinete posibile", pe care il puteti citi in continuare.
Romania are o singura sansa sa ajunga la nivelul de crestere rapida dinaintea crizei. Sa ploua iar cu bani. Sau, macar, sa picure. Daca nu, are toate sansele sa se intoarca fix la nivelul de dupa criza precedenta.
Exista variante mai bune, variante mai nefericite, mai rapide, mai lente, mai scumpe sau gratuite. Slabe sanse sa fie de ajuns una singura, iar in cazul in care functioneaza un amestec consistent din toate, banii tot vor parea mult mai scumpi decat pana acum.

1. TIPARNITA DE LEI
Credite ieftine si fara cap, la fel ca pana de curand (pai cap de unde?). Tot ce trebuie este ca banca centrala sa lase jos dobanzile iar bancile sa dea imprumuturi pentru orice traznaie de afacere sau de proiect public. Unde s-ar duce leul, preturile? Nu mai conteaza, Dumnezeu cu mila!

2. INCA UN CREDIT EXTERN
Teoretic, daca statul ar sti ce sa faca cu banii, ar putea fi de ajutor. Practic, statul n-ar sti decat sa cumpere inca o runda de alegeri. Iar in 2013 grecii se vor uita la noi ca sa vada ce se-alegea de ei daca nu erau salvati.

3. REZERVA TINUTA DE BANCI LA BNR
Banii vor fi eliberati, treptat, pentru ca rezervele obligatorii sunt chiar si acum prea mari. Numai sa aiba cine si pentru ce sa-i ia cu imprumut. Deocamdata, nu prea are.

4. UN NOU VAL DE ROMANI PLEACA LA MUNCA IN STRAINATATE
Disponibilizatii de la stat, de ce nu? Probabil ar trebui sa-si caute destinatii noi, pentru ca cele traditionale sunt deja lovite de somaj. Sau sa accepte joburi pe masura pregatirii, adica sa lucreze pe alune. Insa chiar si daca nu trimit bani in tara o vreme, economii tot se fac.

5. INVESTIILE CHINEI
Chinezii sunt singurii cu multi bani, dispusi sa investeasca si cu suficiente ambitii politice incat sa treaca peste neajunsurile Romaniei in schimbul accesului la piata UE. Si, nu peste multa vreme, vor avea nevoie de forta de munca ieftina.

6. BANII DE LA UE
Adica motivul pentru care guvernele de pana acum ar fi trebuit sa-si dea demisia in fiecare luna. Probabil gestiunea privata a proiectelor - de la cap la coada - ar fi singura sansa.

7. VANZARI MASIVE A TOT CE-A MAI RAMAS LA STAT
Fiecare privatizare inseamna o gaura astupata de la buget, iar ca bonus apare ceva valuta. Valuta nu intra la nesfarsit, dar gaurile raman astupate. Iar daca le place aici, investitorii isi mai cheama si prietenii.

8. DEPARAZITAREA BUGETULUI
De departe cea mai ofertanta sursa de bani. S-ar putea economisi de aici intre 10 si 15% din PIB in fiecare an.

9. TAXE MICI. MULT MAI MICI DECAT ACUM.
Pe forta de munca, pentru ca firmele locale sa declare salariile intregi si pe profituri, ca sa vina si altele. Poate doar dividendele ar trebui taxate in continuare mult, pentru ca banii, odata intrati, sa iasa mai greu.

10. MUNCA PE BRANCI SI ECONOMISIRE LA SANGE
Daca primele 9 puncte nu functioneaza, inseamna ca e timpul sa adunam fiecare banut, sa-l inmultim, apoi din profitul strans sa facem si mai multi bani. E varianta cea mai lunga si cea mai grea. Porecla de scena e "capital autohton", dar inseamna de fapt munca pe branci si economisire la sange.