Inventatorii romani nu s-au dezis nici in acest an de acest renume. Colectia de premii a fost completata in 2010 cu peste 55 de medalii obtinute la targurile de stiinta si tehnologie din toata lumea.
Cristian Rosu este elev in clasa a XII-a la Colegiul Nat;ional Emanuil Gojdu din Oradea si olimpic la fizica si astronomie. Intre scoala, olimpiade si orele de studiu individual, Cristian gaseste timp si pentru inventii. Si nu orice fel de inventii. Produsele sale sunt recunoscute la cele mai importante concursuri de profil. In acest an, Cristian a obtinut medalia de aur la Targul International Intel de Stiinta si Tehnologie de la San Jose, California. Premiul a fost primit pentru un sistem care previne accidentele rutiere.
"Am castigat premiul pentru dezvoltarea unui sistem de prevenire a accidentelor. Am dezvoltat un senzor care se monteaza pe partea din fata a masinii, o unitate centrala care face calculele si mai multe motorase, pentru pedale, acceleratie, unitatea centrala. Sistemul scaneaza zona din fata masinii si daca vede un alt autovehicul care vine din fata calculeaza traiectoria acestuia, locul in care va ajunge intr-un anumit interval de timp si locul in care vei ajunge tu in acel moment. In cazul unei situatii de pericol, dispozitivul franeaza automat", a explicat pentru Christian Ciocan.
Ideea lui Cristian a fost sa realizeze un sistem low-cost, o optiune de cateva sute de dolari, mai ieftina decat dispozitivele care exista acum pe piata si care se va monta doar pe masinile de lux.
In mod surprinzator, inventia elevului nu a atras atentia mediului de afaceri din Romania. Prima si, de altfel singura oferta de pana acum, a venit din partea reprezentantilor din SUA. "Cei de la Paza de Coasta americana s-au aratat interesati de inventie. Speram sa fim contactati si de cei din Romania, sa ne continuam cercetarea si sa implementam aparatul", a spus tanarul.
Ionut Budisteanu este un alt reprezentant de seama al tinerei generatii de inventatori. Olimpic la informatica si elev in clasa a IX-a la Colegiul Mircea cel Batran din Ramnicu Valcea, Ionut a obtinut premiul I la Targul International Intel de Stiinta si Tehnologie de la San Jose, California cu inventia sa.
"Este un soft pentru inteligenta artficiala, in care se pot crea, simula si invata retele neuronale artificiale. Pe langa celelalte softuri existente deja, al meu exporta reteaua neuronala in alte aplicatii. De exemplu, softul poate sa recunoasca scrisul de mana sau fetele umane", a explicat Ionut.
Efortul sau nu a fost trecut cu vederea de catre cei de la Association for Computing Machinery din SUA. O prima discutie pe marginea inventiei sale si a modului in care ea va putea fi aplicata va avea loc, intre cele doua parti, in luna iunie. Intre timp, Ionut lucreaza deja la alte inventii.
"Vreau sa lucrez la un anti-virus care studiaza comportamentul virusilor si care identifica ceea ce alti anti-virusi nu fac. De asemenea, ma gandesc sa fac un messenger cu inteligenta artificiala. Adica sa ne putem conecta doar cu amprenta digitala", a completat Ionut.
De partea cealalta, cu o experienta de zeci de ani in inventica, Justin Capra, este unul dintre cei mai cunoscuti inventatori romani. Pana la varsta de 78 de ani, acesta a adunat peste 24 de medalii, majoritatea de aur.
"De-a lungul carierei mele de inventator am obtinut 24 de medalii de aur, majoritatea din aur si vreo 2-3 de bronz. Pe cele mai multe le-am obtinut in Romania, dar am mai castigat premii si la Geneva, Bruxelles, Budapesta, Chisinau, Zagreb", a spus el.
Anul acesta, Justin Capra a participat cu mai multe inventii la Salonul de Inventica de la Geneva, dintre care cea mai importanta, premiata cu medalia de aur, este o trotineta. Aparatul se vinde deja pe piata din Romania si din strainatate, la un pret de aproape 1.000 de euro.
"Trotineta este un vehicul la purtator, pliabil. Este construita de asa maniera astfel incat sa respecte niste reguli minime pentru circulatia pe drumurile publice. Trotineta este ecologica si reprezinta o alternativa de transport mai buna decat cele existente deja", a explicat Justin Capra.
In toamna, inventatorul intentioneaza sa inceapa lucrul la un aparat de zbor neconventional. De altfel a invatat meserie de la un specialist de talie mondiala. Justin Capra a avut prilejul de a lucra alaturi de aviatorul Henri Coanda.
Inventatorii romani sunt premiati si recunoscuti in strainatate, insa in tara, totul se rezuma la cateva laude.
"Camera de Comert si Industrie a Romaniei a reusit sa-i aduca laolalta pe inventatori si reprezentantii mediului de afaceri, lucru care din pacate nu prea se intampla in Romania. Consideram ca indiferent de performantele romanilor la Salonul de Inventii de la Geneva, daca proiectele lor nu se pun in practica un folosul comunitatii de afaceri, nu vom realiza mare lucru", a declarat presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Valentin Cismaru.
Reprezentantii mediului de afaceri spun ca inventiile sunt o investitie buna pentru intreprinzatori, insa punerea in practica depinde si de autoritatile romane care ar trebui sa le sprijine proiectele. "Din pacate, unele dintre inventii nu mai ajung sa fie cunoscute, in primul rand din cauza concurentei de pe piata, insa noi estimam ca in jur de 10% dintre proiectele premiate la Geneva pot ajunge sa fie aplicate cu adevarat", a completat Valentin Cismaru.
Interesul pentru inventatori si ideile lor este mai mare in strainatate decat in Romania. "Se pare ca cei din strainatate stiu mai bine decat noi ceea ce inseamna o inventie. Nu pentru ca ai nostri nu ar sti ce sa faca cu ele, dar cei din afara isi propun sa investeasca in ele, lucru pe care noi nu-l facem", spus presedintele CCIR.
Vasile Cismaru a adaugat ca din aceasta cauza tara noastra pierde enorm pe plan economic.