Curierul National publica articolul "Nu dati vina pe firme! ", pe care il puteti citi in continuare. Articolul are urmatoarele subtitluri:
• Alexandra Gatej: Multe din firmele inchise anul trecut erau doar "de paravan"
• Adriean Videanu: Culpabilizarea oamenilor de afaceri este cea mai mare greseala
• Ovidiu Nicolescu: Intreprinzatorii sunt cheia relansarii economice, dar Guvernul nu-i ajuta si le mai si pune bete in roate

Multe din firmele inchise anul trecut erau doar "de paravan", desi au fost si cazuri determinate de criza, a declarat Alexandra Gatej, consilier prezidential, adaugand ca societatile care au ramas pe piata sunt foarte deranjate de evaziune, iar Guvernul va lua masuri foarte dure in acest sens. "Mi-am desfasurat toata activitatea in mediul privat. Stiu ca celor din mediul privat le place sa spuna adevarul in fata. Ar trebui sa privim lucrurile direct in fata. Anul trecut, 200.000 de firme au iesit de pe piata, potrivit specialistilor in insolventa. Stim foarte bine ca cele mai multe s-au inchis de buna voie, iar multe business-uri care au iesit de pe piata erau firme de paravan", a spus Gatej, vineri, la "Ziua Intreprinzatorilor din Romania - 2010", organizat de CNIPMMR, Ministerul Economiei, AIPPIMM si CECCAR. Ea a aratat ca multe dintre aceste firme-paravan erau folosite pentru a fi platite salarii, pentru a fi accesate credite bancare. "Dincolo de acestea au fost si cateva zeci de mii de firme care au inchis din cauza crizei. Dar nu conteaza firmele inregistrate, ci calitatea out-put-urilor", a adaugat Gatej, care inainte de a fi consilier prezidential a ocupat functia de director executiv al Unilever Balcani. Reprezentantii intreprinzatorilor sustin ca sectorul IMM-urilor e cel mai important din economia romaneasca si este si singurul sector care poate aduce relansarea economica. "Intreprinzatorii sunt cheia relansarii economice, dar Guvernul nu face absolut nimic sa-i ajute, mai mult decat atat, prin masurile luate Guvernul le pune bete in roate. Inca de la inceputul crizei economice, mediul de afaceri a inaintat Guvernului masuri peste masuri pentru a-i ajuta sa depaseasca mai repede criza si sa relansam economia, dar toate zac intr-un sertar uitat in birourile guvernantilor", a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR.
"In opinia noastra, Guvernul trebuie sa adopte concomitent trei pachete de masuri. Unul este cel care vizeaza reducerea evaziunii fiscale, care ar aduce lunar la buget sute de mii de euro, al doilea este cel de stimulare a investitiilor, iar cel de-al treilea pachet de masuri vizeaza reducerea cheltuielilor bugetare. Fara aplicarea celor trei pachete, IMM-urile nu-si vor putea reveni, deci nici economia, si ar fi necesara majorarea taxelor", a mai spus Nicolescu.
In ceea ce priveste pachetul de stimulare a investitiilor, Nicolescu a precizat ca acesta trebuie sa includa plata arieratelor in 45 de zile, concesionarea lucrarilor de infrastructura, precum si introducerea unui sistem de evaluare, de motivare a celor care lucreaza in autoritatile de management din domeniul aprobarii dosarelor pentru finantare europeana, cat si adoptarea legii investitiilor, a Parteneriatului Public Privat, a holdingului, dar si a start-up-urilor.

Evaziunea fiscala impiedica dezvoltarea firmelor

Pe de alta parte, consilierul prezidential a mentionat ca firmele care vor sa investeasca in Romania si sa ramana pe piata in pofida dificultatilor legate de criza sunt nemultumite de nivelul evaziunii fiscale. "Pe operatorii de cursa lunga, care vor sa investeasca in aceasta tara evaziunea fiscala ii deranjeaza foarte tare. Guvernul va pune in fata evaziunii masuri extrem de dure care trebuie respectate de toti intreprinzatorii", a afirmat Gatej.
Ea a admis ca IMM-urile se confrunta cu probleme in relatia cu statul, referindu-se la birocratie, la evaziunea fiscala sau la lipsa de flexibilitate a pietei muncii. In opinia sa, Romania trebuie sa treaca de la un model economic bazat pe consum, la unul bazat pe investitii si dezvoltare, mentionand ca din pacate IMM-urile sunt foarte putin orientate pe pietele externe si din acest motiv au nevoie de o strategie de diversificare.

Nu este vina oamenilor de afaceri

Videnau, ministrul economiei, a aratat ca culpabilizarea oamenilor de afaceri este o greseala. "Ma adresez oamenilor politici. Omul de afaceri nu poate intra in opozitie cu afacerea. Culpabilizarea oamenilor de afaceri este cea mai mare greseala. Este o reminiscenta pe care o vad si la oameni tineri si care nu vad in oamenii de afaceri sansa de iesire din criza a economiei romanesti", a spus Videanu. Totodata, Videanu a aratat ca actiunea Guvernului trebuie sa fie indreptata spre cei care au sansa de a scoate economia din criza, respectiv firmele mici si mijlocii. "Toate deciziile guvernului vin sa sprijine ideea ca sectorul economic, sectorul privat este cel care poate scoate economia din criza. In acest sens, aveti nevoie de stabilitate, predictibilitate si transparenta. Stabilitatea a fost si obiectivul principal pe care Guvernul l-a avut in 2009", a adaugat ministrul Economiei.

Videanu: Economia se va relansa, daca bancile vor relua creditarea

Economia are sanse de relansare in acest an, daca va exista o comunicare eficienta intre Guvern si celelalte structuri economice si sociale si daca bancile vor relua creditarea, a declarat, vineri, ministrul Economiei, Adriean Videanu, prezent la "Ziua Intreprinzatorilor".
"Recunosc, comunicarea nu este punctul nostru forte, dar vom incerca sa comunicam mai eficient (...) Daca doua lucururi se intampla in perioada urmatoare: sa avem o comunicare mai eficienta intre toate structurile si daca sectorul bancar va intelege ca trebuie reluata creditarea, avem sansa sa incepem relansarea economica din acest an", a spus Videanu. El a precizat ca firmele care acceseaza fonduri europene nu pot implementa proiectele din cauza dificultatilor la obtinerea de finantare bancara.
Ministrul Economiei a reiterat ideea neincrederii investitorilor si a populatiei care afecteaza mai mult economia decat aspectul financiar sau chiar cel economic. "Drama mioritica se rasfrange in mod dramatic asupra Romaniei. Efectul psihologic amana sansa revenirii economice a Romaniei. Pe fondul apocalipsei prezentate de toate canalele media, cel care vrea sa-si cumpere o casa este stimulat sa amane decizia, la fel si cel care vrea sa-si extinda afacerea", a explicat Videanu.

Eximbank nu a fost utilizat cu maxima eficienta

Videanu a explicat micilor intreprinzatori prezenti la forum ca din cauza resurselor limitate, Guvernul nu-si permite investitii mai mari decat cele pe care le-a facut deja. "Am utilizat parghia garantiilor guvernamentale si cea a ajutoarelor de stat. A trebuit sa facem o analiza foarte atenta pentru ca resursele sunt unele foarte limitate. Am dat ajutor de stat grupului Dacia Renault, dar in felul acesta am sprijinit 600-800 de IMM-uri. La fel si in cazul IAR Ghimbav. Putinele resurse pe care le avem la indemana am incercat sa le canalizam pe domenii care au efect multiplicator", a mai afirmat Videanu, adaugand ca doar Eximbank nu a fost utilizat cu maxima eficienta.