Intr-un document realizat de catre analistii de la Marker Global, un think tank britanic specializat in analiza de risc in tarile emergente, au fost trecute in revista rincipalele riscuri politice si economice cu care Romania se va confrunta in urmatoarele luni.
Previziunile analistilor sunt sumbre pentru Guvernul Boc. Printre altele, ei avertizeaza ca, dupa asumarea raspunderii pachetului de masuri de austeritate, guvernul Boc va fi demis, iar Traian Basescu va ramane principalul negociator in jurul aplicarii programului de austeritate.
Iata principalele riscuri politice si economice cu care Romania se va confrunta in lunile urmatoare, asa cum sunt ele schitate in documentul Marker Global:
Introducerea pachetului de reforme economice agreate cu FMI risca sa fie pusa in pericol din cauza luptelor politice si a continuarii dezbaterilor pe tema necesitatii implementarii masurilor de austeritate, insa coalitia PDL-UDMR nu va avea de suferit.
Premierul Romaniei va fi schimbat, ca urmare a adoptarii scrisorii de intentie catre FMI pe 26 mai, iar Traian Basescu va ramane principalul sustinator si comunicator al programului anti-criza al Romaniei. Aceste lucruri vor duce la slabirea capacitatii Guvernului Romaniei de a negocia cu sindicatele.
Desi principalele partide de opozitie, PNL-ul si PSD-ul, vor incerca sa debarce Cabinetul Boc, sansele lor de reusita sunt reduse, din moment ce coalitia de guvernare se poate baza pe voturile parlamentarilor independenti si cei care reprezinta minoritatile etnice.
Riscul ca Romania sa nu puna in practica masurile de austeritate convenite cu FMI-ul sunt ridicate, de vreme ce guvernele Romaniei au demonstrat in trecut ca sunt predispuse sa dea inapoi atunci cand au de infruntat opozitia sociala fata de anumite masuride austeritate. Cu toate astea, analistii de la Marker Global se asteapta ca Romania sa primeasca urmatoarea transa de bani, de 850 de milioane de euro, programata pentru luna iunie.
Nivelul somajului va creste considerabil in perioada urmatoare, mai ales daca Guvernul va actiona in sensul reducerii aparatului birocratic.
Cel mai mare risc economic cu care se confrunta Romania este neimplementarea la timp a masurilor pentru reformarea sectorului public.