Machiaveli.ro publica o stire AGERPRES intitulata: 'Adrian Nastase: "In mintea lui Basescu, guvernul-sluga II va trebui sa aplice cresterea taxelor"', pe care o puteti citi in continuare.
'In mintea presedintelui Traian Basescu, probabil ca Guvernul Boc va trebui sa implementeze taierile de pensii si salarii, in timp ce "guvernul-sluga II" va trebui sa aplice cresterea taxelor, invocand incompetenta Guvernului Boc, a declarat miercuri presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase.
El spune, pe blogul personal, ca afirmatiile sale au avut ca punct de plecare declaratia guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, conform careia, "probabil ca Romania va ajunge si la majorari de impozite". Potrivit liderului CN al PSD, afirmatia guvernatorului pune capat "mascaradei" discursului despre cele doua solutii prezentate de Basescu - cresteri de taxe sau taieri de pensii si salarii.
"Semnalul este acela ca ne pregatim si pentru una si pentru alta. Din nou, Basescu si PD-L au mintit. Pentru a cata oara? Ceea ce continua sa ma socheze este insa lipsa oricarei discutii despre alte solutii. Din partea puterii vedem ca nu mai avem decat o solutie cu doua variabile negative. Nu exista nimic pozitiv, nu se propune nicio perspectiva, alta decat cea a dezastrului. Pe aceasta cale, ii invit si pe cei care sperau ca taxele nu vor creste si salutau taierea de cheltuieli in varianta Basescu sa arunce un ochi mai atent pe programul propus de PSD", a spus Nastase.
Potrivit acestuia, cel mai important motiv pentru care PSD nu asteapta "prabusirea totala - inevitabila" a increderii in actualul Guvern si vine cu un program alternativ este dorinta de lupta "in apararea Statului". "Nu m-ar mira, daca in curand, Traian Basescu ne va propune sa renuntam la stat cu totul. Oricum este ‘gras‘ si ineficient, nu-i asa? Aici nu e vorba de o lupta ideologica. Cred ca in apararea conceptului de Stat trebuie sa se implice nu doar stanga romaneasca, ci si partidele de dreapta", a spus Nastase.
Social-democratul a adaugat ca actualul sef al statului Traian Basescu "a stimulat extremele, pe care si le-a insusit in functie de interesele sale de moment". "Pe plan extern, actualul presedinte si-a asumat, asa prost cum a facut-o, atributul de reprezentant al statului. Pe plan intern, insa, a pozat in aparatorul poporului in fata unui stat GRAS, de care s-a dezis. Traian Basescu ne spune ca nu are nicio legatura cu statul ineficient, clientelar si excesiv de birocratic, pe care il reprezinta si il conduce de aproape 6 ani", a precizat Nastase.
Potrivit acestuia, statul este un "construct institutional" fara de care o tara saraca si prea polarizata precum Romania nu prea ar mai avea sanse de supravietuire. "Nu cred in discursul de tip Teo Trandafir conform caruia poti trai si cu 2 lei, fiindca poti sa ciugulesti dintr-o paine pe care o tii in congelator. De aceea, PSD se va lupta pentru a proteja Statul si pentru a-l readuce pe linia sa fireasca. Statul poate fi salvat, si noul program, SOLIDARITATE PENTRU DEZVOLTARE, are chiar acest obiectiv", a mai spus liderul social-democrat. '