Cristian Tudor Popescu publica in Gandul articolul cu titlul "Prioritatea zero". Solutia rationala este numirea ca premier a domnului Mugur Isarescu, afirma CTP. La fel ca in timpul guvernarii CDR, cand PNTCD adusese tara in faliment si Isarescu a salvat situatia. Ieri PNTCD, azi PD-L. Aceeasi solutie: Isarescu. Puteti citi in continuare argumentele lui CTP.
'"Va dam 25% din salarii daca plecati". Aceasta pancarta cred ca a sintetizat cel mai bine actuala situatie a guvernului Boc. Pe langa disperarea oamenilor care se vad adusi la limita supravietuirii de scaderile de salarii si pensii, ieri, in atmosfera Pietei Victoriei mai plutea un sentiment: dispretul, daca nu ura, fata de guvernanti. Si nu numai in Piata Victoriei gasesti sentimentul asta: e din belsug si in piata Domenii, de pilda, unde merg eu la cumparaturi.
Cei cu care stau de vorba considera mai toti ca acest guvern nu e indreptatit sa le ceara sacrificii, pentru ca nu a luat niciun fel de masuri, musamalizand politic criza, pana la anuntarea peste noapte a reducerilor de 25% si 15%. Domne, e ca un doctor care a lasat infectia sa coaca fara sa faca nimic si pe urma zice ca e musai sa-ti taie piciorul, ca altfel mori. Si pentru ca el insusi, guvernul, nu e dispus sa sacrifice nimic din paienjenisul de interese care il inconjoara.
Imaginati-va ca in fata zecilor de mii de manifestanti ar fi aparut nu alde Hoara, care a fost luat cu pietre, ci Boc. Sau Videanu. Sau Berceanu. Sau Vladescu. Sau Udrea! Cred ca nici nu apucau sa deschida gura inainte de a fi evacuati sub protectia SPP. Acest guvern si-a taiat toate caile de comunicare cu populatia.
Dl Boc a aparut la televizor si a asumat raspunderea guvernului pe pachetul de masuri. Sa zicem ca va trece in Parlament pe baza fragilei majoritati de stransura. Si? Nu cu Parlamentul trebuie sa puna in aplicare reducerile guvernul, ci cu amaratii din strada.
Ca trebuie reduse cheltuielile bugetare, e limpede. De-a lungul vremii, cand PSD a ajuns la putere si-a pus oamenii in posturi platite din banii statului, cu contracte cat mai betonate. A venit PNL si si-a bagat clientela proprie, iar cu contracte beton. PD-L n-a facut decat sa mai puna un blat pe tort. Daca masurile de restructurare de posturi ar fi fost luate la timp, nu se ajungea acum la taierile cu 25% care ii lovesc pe nevinovati. Si care ne sunt prezentate ca o fatalitate: n-avem ce face, ne cere FMI, nu sunt bani, asa ca lasati-ne tot pe noi la guvernare. Cine crede ca gestionarea crizei si situatia populatiei nu-l lasa sa doarma pe manikinul Boc sta rau de tot cu capul.
Singura preocupare si justificare de a se mentine a guvernului boc este sa-i asigure d-lui T. Basescu parghiile de putere.
Altfel, niste profesionisti cat de cat onorabili, in clipa in care anuntau ca singure masuri de care sunt in stare pentru a stapani criza taierile generale de pensii si salarii, operatie pe care poate s-o faca si un cretin, isi si dadeau demisia.
Semnarea scrisorii cu FMI, pentru transa urmatoare de imprumut, ne este prezentata ca prioritate zero. Prin urmare, guvernul Boc trebuie sa ramana in functie. Caci, cum zice dl T. Basescu, "nu mai avem nevoie si de o criza politica". Fals.
Prioritatea zero in Romania in acest moment este restabilirea intr-un grad rezonabil a increderii si comunicarii intre Palatul Victoria si populatie.
Restabilirea unui spatiu de dialog intre partidele politice, imposibila in conditiile de rigiditate provocatoare impuse de ranjetele d-lui T. Basescu si "prevestirile" de violente si mineriade ale ciracilor lui. Altfel, transa de la FMI nu va face doi bani, la toamna ne vom afla intr-o situatie si mai rea.
Prin urmare, inainte de a discuta despre orice masuri, care nu au cum sa fie decat dure, mi se pare fireasca si necesara plecarea guvernului Boc. Exprim asta nu ca optiune politica, dar ca necesitate economica si sociala.
Deci, inlaturarea guvernului Boc nu trebuie sa se produca prin alegeri anticipate: ar insemna un consum de bani si de timp pe care intr-adevar nu ni-l putem permite. Si n-am avea nicidecum siguranta ca un guvern PSD-PNL ar fi mai bun. Solutia rationala este numirea ca premier a d-lui Mugur Isarescu. Este cel mai respectat profesionist din Romania. Nu are apartenenta politica. A mai fost prim-ministru acum 10 ani, tot in plina criza, si a scos Romania la liman. Bineinteles, fara nici un fel de amestec al d-lui T. Basescu in stabilirea portofoliilor: dl Isarescu sa poata alcatui guvernul, fie politic, fie de tehnocrati, cum crede de cuviinta. Cred ca, daca i s-ar propune asta, dl Isarescu pur si simplu nu are voie sa refuze, macar pentru un an.
Insa consecinta principala a unei astfel de solutii ar fi pierderea puterii executive absolute de care dispune T. Basescu. Aici este miezul ghemului de serpi care se zvarcolesc acum peste Romania.'