Este de necontestat faptul ca Romania este intr-o situatie fara precedent si ca trebuie luate rapid decizii pentru ca statul roman sa nu intre in incapacitate de plata, sa poata plati in continuare salariile si pensiile, sa asigure indeplinirea functiilor sale de baza.
Romania nu este doar in criza economica, ci si intr-o profunda criza morala, a valorilor si competentelor, accentuata de sistemul mafiot-clientelar impus in ultimii ani. Romania nu poate iesi din criza prin asmutirea celor care lucreaza in sectorul privat impotriva celor care muncesc in sectorul public, a patronilor impotriva salariatilor, a tinerilor impotriva celor mai in varsta, a orasenilor impotriva satenilor, a pacientilor asupra medicilor, a elevilor si studentilor impotriva profesorilor, a "slabilor" impotriva "grasilor", intr-un final, a tuturor impotriva tuturor.
PSD se va opune masurilor care vor produce si mai multa suferinta din partea pensionarilor, a celor cu venituri mici, a celor fara sanse. Exista alternative. E nevoie insa de responsabilitate, de onestitate, de profesionalism, bun-simt si de respect.
Care e situatia actuala?

Responsabilitatea clara pentru situatia in care ne aflam apartine celor care au in prezent toate parghiile de putere din Romania, adica Presedintelui Traian Basescu si Guvernului Boc. Actualul Guvern a prezentat date false despre situatia exacta a economiei, despre perspectivele reale privind datoriile publice, despre orizontul de asteptare propus cetatenilor romani cu privire la iesirea din criza. Constienta de ceea ce face, actuala putere a preferat sa minta populatia, mimand un optimism nejustificat timp de mai multe luni, pentru ca acum sa ceara solidaritate pentru iesirea din criza. S-a tolerat folosirea banilor imprumutati de la FMI, precum si de la banci intr-o modalitate care, in orice tara normala, ar fi trebuit sa duca la arestarea ministrilor responsabili. Iar acum, cu un tupeu de neegalat, cei direct responsabili cer solidaritate, fapt care ar trebui sa duca la tragerea la raspundere a ministrilor responsabili prin initierea unei investigatii de catre Curtea de Conturi pentru activitatea desfasurata de la 1 ianuarie 2010 pana in prezent.
Curbele de sacrificiu pe care, prin vointa discretionara a unei singure persoane, urmeaza sa le suporte mai bine de jumatate dintre romani (salariatii din sectorul public, pensionarii, somerii, impreuna cu familiile lor), jigniti si umiliti prin denumirea de "grasii Romaniei", sunt cinice, aberante, nedrepte si, in final, inutile. Romania nu poate iesi din criza economica punand povara acesteia pe umerii celor mai saraci dintre cetatenii sai. O natiune nu poate fi nici puternica nici sanatoasa daca multi dintre membrii sai sunt condamnati la mizerie, disperare, foamete si, pas cu pas, la moarte, in timp ce clientela portocalie, asemenea unor "pisici imbuibate", huzureste pe banii publici. In timp ce tara saraceste, averile celor de la putere cresc rapid si nesimtit.
Romania se confrunta cu o serie de crize suprapuse. Criza externa se suprapune peste criza interna, o criza a modelului economic bazat exclusiv pe virtutile pietei. Criza economica se suprapune peste cea sociala. Prin faptul ca Guvernul a luat cele mai dure masuri de austeritate impotriva populatiei dintre toate tarile care au acord cu FMI, criza sociala sta sa explodeze. Criza datoriilor apare ca fiind din ce in ce mai evidenta pe termen mediu, din cauza modelului promovat de actuala guvernare - cresterea economica pe datorie.
De la inceputul crizei si pana in prezent, zilnic circa 800 de romani si-au pierdut locul de munca. Avem un restantier la fiecare cinci clienti care au luat credite bancare. In ultimul an, in fiecare zi, 250 de romani nu si-au mai putut achita rata la banca. Peste 300.000 de firme sunt afectate grav de criza economica (in fiecare zi, peste 1800 de firme au fost afectate de criza).
Economia romaneasca va ramane in recesiune si in anul 2010, estimarile de scadere economica fiind cuprinse intre -0,5% si -2%. Criza in W este foarte posibila in conditiile lipsei unor masuri de relansare economica eficiente. Datoria publica explodeaza urmand ca la sfarsitul anului 2012 sa ajunga la peste 62% din PIB, peste criteriul de aderare la zona euro.
Efectele crizei in economia romaneasca sunt dramatice. Investitiile in infrastructura s-au redus, numarul somerilor a ajuns la 735.000, blocajul financiar tinde sa se generalizeze, arieratele cresc. Statul are datorii la firme de peste 1,5 miliarde RON. Deficitul bugetar va depasi in acest an 6,5% din PIB, fiind din ce in ce mai greu de finantat.
Taierile de salarii, pensii, ajutoare de somaj si prestatii sociale vor face ca rata saraciei sa creasca cu circa 4 puncte procentuale in acest an, ajungand la 27%. Sprijinirea IMM are loc doar pe hartie.
Economia se ajusteaza natural, agentii economici privati nefiind ajutati sa-si gaseasca mecanisme de imunizare in fata crizei actuale sau a viitoarelor crize. Tactica de tip "loveste si fugi" impusa prin adoptarea cotei unice s-a dovedit falimentara. Beneficiile au mers in mare masura la cei bogati, costurile sunt suportate acum cu precadere de cei saraci. Acum se discuta despre solutii de ajustare fortata si in domeniul public.
Masurile de austeritate sunt luate haotic, afectand negativ mai mult sau mai putin toate categoriile sociale. Totusi, bugetarii, pensionarii, agricultorii si somerii sunt cei care platesc cu varf si indesat costurile acestei crize. Bugetarii pierd 40% din puterea de cumparare prin masura de reducere a salariilor. Pensionarii pierd 20% din puterea de cumparare prin masura de reducere a pensiilor. Blocajul administratiei publice, cresterea coruptiei si a evaziunii fiscale sunt efecte care vor afecta intreaga societate. Reducerea cererii interne va afecta si mediul privat. 11,7 miliarde lei nu mai ajung in economie (cheltuielile cu salariile bugetarilor pe un trimestru), diminuand puternic vanzarile in mediul privat.
Din nevoia disperata de a aduce venituri la buget, mediul de afaceri va fi in continuare strivit de numarul mare de impozite si taxe, incertitudinea legislativa si controalele inutile. Firmelor private le este aproape imposibil sa-si construiasca un plan de afaceri pe termen mediu. IMM urile au mari dificultati in a patrunde pe piata si a se dezvolta.

Ce se va intampla daca masurile propuse de Traian Basescu se aplica?

Traian Basescu produce un genocid social introducand o "spirala a mortii" prin masurile propuse. Nu se ajuta economia sa creasca, ci sunt pusi cei cu venituri mici sa acopere gaura produsa de mafiotii lui Berceanu, Blaga si Videanu. Traian Basescu instiga la crearea unei Romanii S.R.L., adica a unui Stat cu Raspundere Limitata (ceea ce este inacceptabil pentru PSD). Rolul statului este social, iar raspunderea statului trebuie sa fie mai mare fata de cei slabi. Traian Basescu e de sase ani seful "omului gras" care fura din bugetul statului. Iar acesta nu e format din profesori, medici sau militari, ci din clientela politica a PDL, care a inceput sa fure din banii publici si acum vor sa scape de raspundere. Cei care cred ca sunt la adapost de probleme pentru ca lucreaza in privat se inseala (recesiunea ii va lovi iar, pentru ca va scadea consumul, va creste somajul si lipsa de bani va insemna oricum cresterea inevitabila a taxelor pana la sfarsitul anului). PSD nu acuza actuala putere de declansarea crizei, ci de faptul ca nu a facut absolut nimic pentru a lupta impotriva ei. Actuala putere a adancit Romania in criza, prin inactiune si prin capusarea banului public.
Anticipam ca, din pacate, milioane de oameni vor fi afectati, pe mai multe niveluri. Economia privata va fi trasa in jos de lovitura acestor reduceri care nu sunt aplicate nici echitabil si nici nu sunt insotite de masuri de stimulare a economiei. Iar perspectiva iesirii din criza este amanata sine die, pentru o perioada in care e greu de crezut ca solutiile vor fi mai usor de aplicat. In aceste conditii, nu se poate anticipa durata de prelungire a crizei si nici nu pot fi gestionate riscurile, generand insa reactii imprevizibile ale populatiei.
Mitul cotei unice a fost spulberat de facto, reducerile cu 25% si 15% fiind echivalente, din punct de vedere al efectelor practice, cu o majorare a cotei unice existente de 16% - care devine, astfel, 41% pentru salarii, 31% pentru pensii si veniturile din somaj.
Reducerea salariilor cu 25%, a pensiilor si ajutoarelor de somaj cu 15% condamna categoriile cu venituri mici si foarte mici la o lupta pentru supravietuire, la care nu au fost fortate nici chiar in timp de razboi.
Reducerea cu 15% si a pensiilor de 3 milioane, si a celor de 4 milioane, arata dispretul si nepasarea fata de soarta a milioane de romani. Cei cu pensii si salarii foarte mari isi vor reduce din consumul de lux, dar cei cu venituri mici sunt condamnati la mizerie si foamete. Rata mortalitatii va creste, oamenii vor fi tot mai bolnavi si mai apasati de grija zilei de maine. Depresia individuala se poate transforma usor intr-o depresie colectiva, care poate avea forme de manifestare violente. Iar trauma sociala va fi adanc inradacinata in toate comunitatile din Romania.
Anularea subventiilor pentru incalzire si apa calda, in conditiile in care institutiile care produc si distribuie agentul termic sunt "capusate" de clientela politica este iresponsabila. Cetatenii nu vor plati "pretul real al gicacaloriei", ci costul incompetentei si contractelor oneroase pentru clientela politica.
Masurile asumate de PDL ignora efectele perverse pe care le genereaza si care vor fi inevitabile, precum: servicii publice tot mai proaste si incoerente, functionari publici demotivati si predispusi spre coruptie, blocaje institutionale provocate de dezinteres, prestatii publice greoaie si intarziate catre populatie etc.
Confuzia premeditata intre functionarii si birocratia de stat, fata de care populatia poate ca are nemultumiri legitime, pe de o parte, si personalul de specialitate din institutiile vitale ale oricarui stat democratic - spitale, scoli, politie s.a., pe de alta parte pune in pericol serviciile publice (sanatate, educatie, protectia impotriva infractionalitatii) de care beneficiaza inclusiv cei care lucreaza in sectorul privat.
Masurile cinice, brutale si lipsite ratiune prin care reducerile ar trebui realizate nediferentiat nu salveaza sectorul privat, ci mai mult vor adanci criza, deoarece:
• consumul se va reduce in mod drastic, afectand atat nivelul colectarilor la bugetul de stat, cat si veniturile agentilor economici;
• presiunea asupra sistemului bancar va creste, marindu-se rapid numarul persoanelor care nu-si vor putea plati ratele.
In aceste conditii, anticipam ca fara o schimbare radicala de atitudine, cresterea fiscalitatii generale va deveni inevitabila, dar pana atunci se pierde un timp foarte pretios, sunt vandute false sperante "oamenilor slabi", celor care lucreaza (inca) in mediul privat.
Cum am ajuns aici?

In timp ce criza internationala este gradual resorbita, Romania se afunda, tot mai mult, intr-o profunda criza interna. Starea jalnica a economiei romanesti are cinci cauze principale:
1. Incompetenta politica si economica a Guvernului Emil Boc. Pentru a nu-si pune in pericol realegerea in functia de Presedinte al Romaniei, Traian Basescu a amanat asanarea finantelor publice si a tolerat si sustinut minciuni privind situatia reala a economiei. Ministrii PDL care au in gestiune domeniile economice sunt profund incompetenti si/sau profund corupti, esuand lamentabil in realizarea unor politici pentru relansarea economiei.
2. Cresterea nejustificata a personalului bugetar. Pe fondul unei cresteri economice nesanatoase, pe datorie externa, intre 2005-2008, avand venituri bugetare in crestere, puterea de dreapta a sporit personalul bugetar - in general pe criterii clientelare - de la 900.000 persoane in 2004 (cati a lasat guvernarea PSD) la 1.400.000 persoane in 2008, respectiv cu 55%.
3. Risipa banilor publici pe proiecte nenecesare si supraevaluate. Cheltuielile bugetare continua sa creasca, in ciuda evidentei necesitatii de a le reduce, chiar si in ultimele luni. Iar tinta au fost proiecte absurd construite, precum alocarea a 10 milioane de Euro pentru constructia unui patinoar - cost dublu decat unul similar in tarile din Europa - a 45 de milioane de Euro pentru un stadion in Cluj, proiectarea unui site de 500 milioane Euro sau inlocuirile aberante de borduri si exemplele pot continua. Efectul direct al acestei risipe a fost transferul de bani publici in buzunare private portocalii.
4. Esecul cotei unice. Aceasta nu a adus nici mai multe locuri de munca, nici nu a eliminat economia neagra, si nici venituri bugetare mai mari. A adus numai bani in plus in buzunarele a 10% din salariati si patronilor (circa 0,8-0,9 miliarde Euro), in detrimentul a 90% din salariati, a pensionarilor, studentilor si a sute de mii de persoane beneficiare de asistenta sociala, avand in vedere ca bugetul a renuntat la venituri de 1% din PIB, adica un miliard de Euro. Acum, in criza economica, aceasta cota unica isi demonstreaza si slabiciunea si lipsa de forta in a ajuta societatea sa faca un pas inainte.
5. Lipsa de masuri privind motoarele de crestere economica. In anul 2009 ar fi trebuit luat alte masuri, care sa vizeze cele trei mari motoare de crestere economica - consumul, investitiile si exportul. Niciunul din aceste trei domenii nu au fost stimulate pentru a produce crestere economica, ci dimpotriva.

Partidul Social Democrat este solidar cu cetatenii afectati de criza, dar nu este solidar cu Traian Basescu si cu guvernul sau. Ne putem asuma greselile facute anii trecuti (in special in 2009, cand am crezut ca putem guverna alaturi de PDL in interes national). Dar nu vom accepta sub nici o forma masurile propuse de Traian Basescu pentru depasirea actualei situatii.
PSD nu va tolera acest genocid social si i se opune prin toate mijloacele. PSD nu accepta disiparea raspunderii prin participarea la comisii facute cu scopul de a amagi populatia. Si PSD nu accepta sa legitimeze un mod de a face politica in care nu exista consens pe prioritatile adevarate, dialog social si responsabilitate.
Partidul Social Democrat este singurul partid care a dus la bun sfarsit un acord cu Fondul Monetar International si poate oferi o alternativa la masurile absurde cerute acum. Avem solutii de iesire din criza si le oferim ca sprijin, din partea unui partid din opozitie care intelege sa adopte o atitudine constructiva. PSD cere actualei putere sa schimbe filosofia fiscala, sa adopte o abordare diferentiata, atat in ce priveste taxele si impozitele, cat si in ce priveste reducerile de salarii si pensii. PSD va propune, in Parlament, un nou pachet de masuri de relansare economica si de protectie sociala a celor cel mai dur loviti de criza.