Presedintele Traian Basescu discuta la aceasta ora, la Palatul Cotroceni, cu premierul Emil Boc si membri ai Guvernului despre negocierile cu Fondul Monetar International. Mircea Geoana ii cheama si el la Senat pe guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, si ministrul de Finante, Sebastian Vladescu.
La intalnirea dintre presedinte si premier participa si alti ministri, printre care si cel de Finante, Sebastian Vladescu. Este posibil ca la discutie sa participe si reprezentantii FMI.
Intalnirea dintre presedintele Basescu si o parte din ministrii Guvernului Boc este cea de-a doua din ultimele saptamani. Atunci seful statului i-a convocat la Cotroceni pe toti membrii Executivului pentru a le cere explicatii pe tema lipsei reformelor.
Intre timp, presedintele Senatului, Mircea Geoana, convoaca si el la sfat. Nu pe premierul Boc, ci pe guvernatorul BNR, Mugur Isarescu si pe ministrul de Finante, Sebastian Vladescu.
"In contextul situatiei economice in care se afla Romania si ingrijorarea opiniei publice fata de o posibila crestere a taxelor si a anvergurii disponibilizarilor, presedintele Senatului Romaniei, Mircea Geoana, a transmis astazi, 5 mai 2010, o invitatie domnilor Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, si Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor Publice, pentru a participa la o discutie cu Biroul Permanent al Senatului. In cadrul acestei intalniri vor fi analizate situatia economica actuala, in contextul noilor discutii cu reprezentantii FMI, riscurile si oportunitatile momentului si solutiile posibile de redresare economica. Invitatia vine ca urmare a deciziei Biroului Permanent al Senatului de marti, 4 mai 2010", se arata in comunicat.
Potrivit sursei citate, situatia economica si sociala in care se afla Romania este "un motiv de ingrijorare la nivelul opiniei publice si la nivelul institutiilor statului".
"Recenta vizita a reprezentantilor FMI, evolutiile in plan international si impactul lor asupra economiei nationale, precum si semnalele ingrijoratoare cu privire la posibile cresteri de taxe si impozite au contribuit la accentuarea starii de neincredere a publicului fata de actiunea institutiilor si fata de sansele pe care le avem de a depasi cat mai curand criza economica", se arata in invitatia trimisa celor doi oficiali.
"Discutia pe care dorim sa o purtam in cadru institutional va contribui la o buna informare a opiniei publice si, mai ales, la depasirea unor temeri care se fac tot mai auzite astazi in societatea romaneasca", sustine presedintele Senatului.