Senatorul PSD de Sibiu Viorel Arcas a sustinut in Senat o declaratie politica intitulata "Bonul fiscal pentru legatura de ceapa, chintesenta politicii anti-criza a PD-L", pe care o puteti citi in continuare.
'Se pare ca, in ultima perioada, Guvernul Boc si-a propus sa se intreaca pe sine insusi. In sens negativ, bineinteles. Spun acest lucru pentru ca masurile fara logica, actele normative elaborate dupa ureche, deciziile heirupiste se tin lant. Asistam la un spectacol penibil, lipsit de substanta, garnisit din plin de elucubratii si de tampenii. In fiecare zi, suntem martorii unui nou episod din ciclul "daca nu ar fi de plans, ar fi de ras". Dovezile de prost management, lipsa de viziune asupra viitorului, incoerenta decizionala ma fac sa fiu convins, inca o data, ca nimic nu ar face mai bine Romaniei decat ca Guvernul Boc sa dispara in neant. Acolo unde ar fi trebuit sa ramana dintotdeauna.
Dupa ce bolnavii au devenit un pericol public si trebuie verificati de catre Politie, este randul micilor agricultori sa cada prada maniei si mintii intortocheate ale lui Emil Boc. Ei sunt noua tinta a Politiei Economice, Administratiei Fiscale, Garzii Financiare etc. Pentru ca la nivelul comertului ambulant si al celui prin piete se afla, dupa cum gandeste domnul Boc, tot raul crizei economice din Romania. Si atunci, raul trebuie taiat de la radacina, nu?
In loc sa gandeasca masuri fiscale menite sa imbunatateasca si sa incurajeze mediul de afaceri romanesc, in loc sa vina cu planuri concrete si cu proiectii pe urmatorii ani, care sa ne dea sentimentul ca lucrurile se vor schimba in bine, in loc sa prezinte o strategie pe termen mediu care sa faca sistemul economic previzibil si interesant, ministrii Cabinetului Boc vin cu o masura halucinanta. Pentru fiecare legatura de ceapa sau de usturoi, pentru fiecare doua mere si trei cartofi, pentru fiecare morcov si castravete cumparati din piata, taranul agricultor trebuie sa emita bon fiscal. Ceea ce inseamna ca trebuie sa isi achizitioneze si casa de marcat.
Poate ne explica domnul Boc cum vor reusi tanti Veturia sau mamaie Ana, femei la 70 de ani care isi duc cu greu traiul, mai vanzand in piata ce au cultivat prin gradina, sa invete sa foloseasca o casa de marcat si sa emita un bon fiscal, ca sa nu mai vorbim ce cheltuieli presupune acest lucru.
Prin obligarea taranilor la comercializarea produselor agricole numai ca urmare a inregistrarii ca persoana fizica autorizata sau ca asociatie familiala, Guvernul Boc mai da o lovitura grea acestui segment de populatie, si asa cel mai incercat de soarta si de decizii politice fara sens. Desi, daca stau sa ma gandesc bine, un sens ar putea fi: daca nu se mai fac bani din asfaltarea strazilor pentru camarila PD-L, probabil se fac din intermedierea comertului in piete. Pentru ca exact asta se va intampla: tanti Veturia si mamaie Ana nu vor cumpara case de marcat; in schimb isi vor vinde marfa, la un pret derizoriu, samsarilor din piete, care vor sti sa lucreze cu bonurile fiscale.
Daca in legaturile de ceapa vandute fara bon fiscal ati descoperit, domnule Emil Boc, evaziunea fiscala, noua sursa de venituri la buget, respectiv planul anti-criza al Romaniei, va sugerez sa va luati un concediu. Definitiv.'