Inpolitics publica un articol intitulat "Razboiul showbizului: loteria sau circaria?", pe care il puteti citi in continuare. Intertitlurile ne apartin.

Sondaje sociologice de sertar

'Candidata PC la fotoliul de senator in sectorul 4, Liliana Minca, spune ca Teo Trandafir, rivala ei, nu are experienta, fiind strict un om de showbiz. Cand o spune fosta sefa a lozurilor in plic inseamna mult. Si totusi, ce sanse are cvasi-anonima Liliana in fata starului TV Teo?
Sondajele de sertar ale PD-L (care au mai cuprins nume ca Dudu Ionescu sau Florin Calinescu) sunt excesiv de optimiste: vedeta e considerata cea mai potrivita pentru postul de senator de 73% dintre intervievati, fata de 30% Minca, iar la notorietate conduce cu 94% fata de numai 41%.
Intentia de vot nu a fost, deocamdata, cercetata. Acum doua saptamani, PD-L sector 4 a mai facut o serie de cercetari sociologice in care nu aparea numele lui Teo, ci al Ancai Constantinescu, alias "Ciocu Mic". In ciuda imaginii dezastruoase a pedelistei, scorul a fost strans la intentia de vot, 21% - Minca, 19% - Constantinescu, in timp ce un alt candidat aflat pe lista, al carui nume nu a fost dezvaluit, avea 45%.
In acest moment, PD-L pregateste un nou sondaj, cu Teo drept candidata, iar sociologii partidului de guvernamant estimeaza un scor de peste 65%.

Imaginea Lilianei Minca in presa

Liliana Minca a mai candidat odata in Bucuresti, in 2004, la o primarie de sector si a luat un umilitor 3%.
Dupa 2004 s-au intamplat si bune, dar, mai ales, rele, pentru candidata PC. Trustul media al lui Dan Voiculescu a castigat in forta si influenta, iar Popescu Piedone face legea in sectorul 4, ca primar, ceea ce inseamna un sprijin consistent pentru Minca. Vestile proaste sunt ca, in anii care au trecut dupa 2004, Ghervasuc-Minca a facut obiectul a zeci si sute de articole de presa, majoritatea negative. Fosta dactilografa a lui Victor Stanculescu a fost acuzata de jonglerii cu banii statului, la Loterie, de sponsorizari catre oameni din PC, angajari pe pile, fara concurs, ale unor colegi din partid la institutia pe care a condus-o, a facut obiectul unor plangeri penale, pentru fals si uz de fals, i-a fost saltat permisul de conducere etc.
In plus, ea a fost surprinsa de paparazzii "Cancan" in mari tandreturi, pe strada, cu viceguvernatorul BNR Mihai Bogza, excat cand se pregatea de nunta cu Ion Minca, unul dintre oamenii de incredere ai lui Vadim Tudor timp de un deceniu, migrat apoi la conservatori. Cei doi au o relatie cam ciudata, de week-end, el traind la Mangalia, iar doamna la Bucuresti. Asta nu inseamna, desigur, ca Vadim Tudor are automat dreptate cand sustine despre fostul sau subaltern politic ca este homosexual, iar casatoria una de fatada. Cat despre experienta profesionala, se stie ca Minca (41 de ai), fosta muncitoare, subalterna a lui Serban Mihailescu la intreprinderea "Steaua Rosie" si fosta secretara, a absolvit, cam tarzior, pe la 30 de ani, o facultate cu frecventa partiala, la "Spiru Haret", cu media generala 6,60, deci nu ar fi chiar un geniu economico-managerial.
Problema lui Minca este ca, din informatiile noastre, PD-L are ordin de la Basescu insusi sa faca tot posibilul pentru a o desfiinta in alegeri. Motivul e unul simplu: ea este suspectata ca s-ar fi aflat la originea unor dezvaluiri de presa, anul trecut, privind implicarea fratilor Basescu in diverse afaceri cu armament, Ghervasuc-Minca fiind, o perioada, secretar de stat si presedinte al Agentiei Nationale de Control al Exporturilor, care este autoritatea nationala in domeniul controlului exporturilor de produse militare si de produse si tehnologii cu dubla utilizare in Romania.

Teo Trandafir, o nesatioasa ratacita in politica

De cealalta parte, Teo Trandafir pare o ratacita in politica, asa cum a caracterizat-o Oreste. Teo are faima unei nesatioase, nu de natura erotica, ci financiara. Ea a fost acuzata de fostii colegi de la prima Tv ca este manata de lacomie fiind rasplatita de Prima TV cu 4 milioane de euro pentru un contract de 10 luni. Teo Trandafir nu este casatorita, a tinut un regim drastic de slabire, fara prea mare succes, si a infiat un copil pe care-l creste singura. Unica ei relatie notorie (adolescentin platonica?) este cea cu Mircea Badea, datand din debutul comun pe ecranul TV, esuata azi intr-o prietenie la distanta. In plus, Teo poate fi acuzata de promovarea prostului gust pe micul ecran, din cauza celebrelor sale emisiuni la PRO TV cu manelisti si dijeuze de cartier.
Speranta pedelistilor este ca la vot nu vor veni doar intelectualii, ci si multi dintre ciumecii ahiati de manele, deoarece emisiunile de prost gust au audienta la prostime, astfel ca nu se stie cine va pierde din disputa calitate contra notorietate.
Una peste alta, lupta se anunta indarjita, mai ales ca trustul Intact a inceput deja atacurile la realizatoarea TV, dar e probabil ca nici basescienii, pentru care umilirea mogulului Felix e litera de lege, nu vor sta cu mainile in san. Interesant de vazut ce tip de spagat politico-mediatic va face realizatorul TV Mircea Badea, care, seara, la emisiunea "In gura presei" de la Antena3, va fi nevoit sa comenteze, in campanie, articolele din presa despre buna sa prietena Teo fara a face misto de rivala acesteia, Liliana, sustinuta de bossul Voiculescu, cel de la care Mirciulica isi castiga painea.
Vom vedea atunci raspunsul la intrebarea: Mircea, tu cu cine votezi?