Craiovenii care vor sa se trateze de afectiuni respiratorii nu mai trebuie sa mearga la Praid sau la Slanic Moldova. In Banie s-a deschis ieri una dintre cele mai mari saline de suprafata din tara.
O camera mare, cu pereti si mobilier de lemn si coloane late de sare, cu televizoare si loc de joaca special amenajat pentru copii (groapa de nisip/sare si o serie de jucarii). Asa arata prima salina de suprafata deschisa in Craiova, un loc care te duce cu gandul mai degraba la o incapere de recreere dintr-o cabana montana, decat la un spatiu cu scop terapeutic. "Am incercat sa facem o salina terpeutica, dar sa oferim oamenilor conditii astfel incat sa se simta bine (muzica ambientala de relaxare, reviste, ziare, integrame, internet wireless)", a declarat Nina Colceriu, unul dintre cei doi asociati ai "Salinei de acasa".
Pentru construirea acesteia a fost nevoie de peste 30 de tone de sare naturala (sub forma de bulgarasi), adusa de la Praid, care acopera peretii si podeaua, si de o investitie de aproximativ 100.000 de euro. In "Salina de acasa" totul este computerizat, iar salinitatea, umiditatea si temperatura sunt mereu monitorizate si mentinute in limitele terapeutice. "Singura salina care ne depaseste ca si concentratie este cea de la Ocne", a precizat Cosmin Budulan, cel de-al doilea asociat al firmei, care a explicat ca in "Salina de acasa" salinitatea variaza intre 12 si 19 mg/m3, fiind de aproximativ trei ori mai mare decat in majoritatea salinelor de adancime, unde variaza intre 4 si 6 mg/m3.
"Camera salina are o suprafata de 70 mp si este a doua ca suprafata din tara"
Salina din Craiova este si una dintre cele mai mari saline de suprafata din tara. "Camera salina (halo-camera) are o suprafata de 70 mp (fara vestiar, sala de asteptare, toaleta etc.) si este a doua ca suprafata din tara (dupa salina de la hotelul Alunis din Sovata, care are 100 mp). Capacitatea maxima este de 50 de persoane, dar am limitat-o la 30 de persoane pentru pastrarea confortului. In functie de cum vor raspunde craiovenii la acest tip de serviciu, intentia ar fi sa mai infiintam o salina de suprafata special pentru cei mici", a adaugat Cosmin Budulan.
Potrivit spuselor acestuia, ideea unei astfel de afaceri a derivat in primul rand din faptul ca, fiind medic, stia ca procentul de populatie care sufera de afectiuni respiratorii este ridicat, iar cea mai apropiata salina de Banie este la o distanta de 100 km. Initiativa de a investi in aceasta afacere intr-o perioada in care nu multi intreprinzatori o fac se datoreaza in primul rand unicitatii sale. "Suntem primii si singurii din Craiova", a spus Nina Colceriu, care a mentionat si nevoia terapeutica a unui astfel de loc.
Craiovenii pot testa gratuit efectele salinei
In perioada 25-27 martie, intre orele 10.00 - 18.00, persoanele interesate pot sa testeze gratuit efectele expunerii la aerosoli la adresa bulevardul Carol I (Garii) nr. 84, Craiova.
In salina se pot trata o serie de afectiuni printre care astm bronsic, infectii respiratorii, bronsita astmatiforma, traheobronsita cronica, rinita cronica, sinuzita, silicoza (grad I si II), amigdalita cronica, insuficienta respiratorie restrictiva, diverse tipuri de alergii, nevroza, starea de oboseala cronica. Exista insa si boli pentru care sedintele in salina sunt contraindicate (tuberculoza pulmonara, micoze pulmonare, cancer bronho-pulmonar, boli infecto-contagioase, hipertensiune arteriala stadiul II, infarct miocardic recent, epilepsie). De aceea, cei care vin la salina trebuie fie sa aiba trimitere medicala, fie accesul se face pe propria raspundere, dupa ce li s-au adus la cunostinta indicatiile si contraindicatiile in cazul folosirii salinei.