Peste 100.000 de persoane fizice din Romania sunt in procedura de executare silita pentru ca nu si-au platit ratele si exista o banca din Top 5 care are 20.000 de cereri de executare silita, a declarat miercuri avocatul Gheorghe Piperea, specialist in insolventa si faliment.
"In luna februarie a fost o explozie de cereri de executare silita pentru persoanele fizice din partea bancilor, iar numarul acestora a depasit 20.000 la o banca din Top 5. Dintre acestea, cele mai multe solicitari sunt pentru credite de nevoi personale. Este vorba despre acele persoane care au contractat credite in asa-zisa perioada de boom economic si acum nu si le mai pot plati, pentru ca li s-au redus salariile sau au fost trimise in somaj", a completat el.
Consultantul financiar Bogdan Baltazar a mentionat ca solicitarea de executare silita din partea bancilor este din ce in ce mai mare pentru ca institutiile financiare au ajuns si ele cu cutitul la os.
"Faptul ca peste 100.000 de romani sunt in executare silita este ingrijorator, mai ales ca numarul acestora va mai creste. Bancile au fost reticente in perioada de criza sa execute silit pentru ca pretul garantiilor a fost si este in continuare scazut. De cele mai multe ori, in perioada de criza, nu obtii nici prin executare silita rambursarea totala a creditului, pentru ca oamenii garanteaza cu terenuri, imobile sau chiar cu afacerea si toate au mers foarte prost. Am vazut ca imprumuturile neperformante au ajuns la 15-16% din portofoliul total de credite acordate de banci", a declarat Bogdan Baltazar.
Consultantul financiar sustine ca fenomenul va continua pana in vara, cand economia va da semne de revenire. "Numarul romanilor care vor fi executati va creste, mai ales ca se tot anunta noi disponibilizari atat in mediul privat, cat si in mediul public, dar fenomenul va inceta in vara, cand vom avea o stabilizare si o posibila crestere economica", a explicat Baltazar.