Am monitorizat cele mai importante evenimente, inregistrate in saptamana care se incheie azi. Va prezentam clasamentul primelor 10 subiecte de presa, in functie de impactul lor asupra opiniei publice:

1. Codul Portocaliu si Codul Galben au fost prelungite

Administratia Nationala de Meteorologie a prelungit atentionarea emisa sambata, pana luni, la ora 20:00. Cod Portocaliu - in intervalul 7 februarie, ora 12:00 - 8 februarie, ora 20:00 in judetele Giurgiu, Prahova, Calarasi, Ialomita, Buzau, Braila, Galati, Vrancea si Ilfov (inclusiv in municipiul Bucuresti) va ninge abundent si va fi viscol puternic, determinand diminuarea semnificativa a vizibilitatii si troienirea zapezii. Cod Galben - in intervalul mentionat va ninge viscolit si in judetele Mehedinti, Gorj, Valcea, Olt, Dolj, Arges, Dambovita, Teleorman, Bacau, Vaslui, Iasi, Neamt si Botosani, iar in judetele Constanta si Tulcea precipitatiile, local insemnate cantitativ, vor fi mixte, favorizand producerea de polei.

2. Cursurile scolare vor fi suspendate, luni, pentru clasele I-VIII si gradinite in Bucuresti si in 11 judete

Premierul Emil Boc a anuntat decizia Guvernului de a suspenda
cursurile scolare, luni, pentru clasele I-VIII si gradinite, in municipiul Bucuresti si zece judete, iar in judetul Arges cursurile vor fi suspendate in anumite localitati. Cursurile la clasele I-VIII si la gradinite vor fi astfel suspendate pe tot parcursul zilei de luni in Capitala si in judetele Buzau, Calarasi, Dambovita, Dolj, Galati, Giurgiu, Ialomita, Olt, Prahova si Teleorman. Totodata, in judetul Arges vor fi suspendate cursurile doar in anumite localitati.

3. Romania a fost invitata de SUA sa faca parte din structura scutului antiracheta

Evenimentul a fost anuntat de presedintele Romaniei exact in timpul desfasurarii Consiliului National al PSD. A venit special la Bucuresiti un subsecretar de stat american, iar Traian Basescu a tratat subiectul ca pe unul de maxima importanta, convocand pe loc CSAT-ul. Cu o rapiditate exceptionala, CSAT a acceptat invitatia, urmand ca Parlamentul sa ratifice tratatul. Costurile pentru amplasamente si pentru compatibilizarea sistemelor se vor ridica, se zice, la vreo 2-300 de milioane de dolari. Pe care Romania ii va plati din bugetul de stat in umatorii 3-4 ani.

4. Discursul fulminant prin care Ion Iliescu a readus PSD cu picioarele pe pamant

Discursul lui Ion Iliescu la sedinta PSD a rezolvat intr-un sfert de ora dezbateri pe care acest partid le amana de vreo 5 ani. Presedintele de onoare al partidului a taiat, de fapt, nodul gordian in legatura cu situatia prezenta a PSD si, mai ales, cu ceea ce ar vrea sa devina acest partid in viitor. Dilema pe care Ion Iliescu le-a pus-o in fata social-democratilor este una foarte simpla: vor sa ramana in continuare un partid al oportunismului, clientelismului si nepotismului sau, dimpotriva, vor sa se transforme intr-un partid de principii?

5. Adrian Nastase a intrat oficial in cursa pentru sefia PSD

Presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, si-a anuntat candidatura pentru sefia partidului. "Da, candidez la presedintia PSD", a declarat Nastase, precizand insa ca nu intentioneaza sa candideze la urmatoarele alegeri prezidentiale. Liderul PSD a mai spus ca obiectivul sau pentru urmatorii doi ani il reprezinta transformarea Partidului Social Democrat in cea mai puternica fomatiune politica din tara. Intre timp, Geoana isi fidelizeaza filialele: Bistrita-Nasaud si Clujul au anuntat ca il sustin pe Geoana.

6. Justitia a decis nedefinitiv: Dan Voiculescu a colaborat cu fosta securitate

Curtea de Apel Bucuresti a decis ca Dan Voiculescu a colaborat cu fosta securitate, respingand astfel contestatia omului de afaceri impotriva verdictului dat de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) in data de 7 august 2006. Cu toate acestea, decizia nu este definitiva. Dan Voiculescu sustine ca este nevinovat.

7. Somajul tehnic, in discutie in sedinta de Guvern

Actul normativ referitor la somajul tehnic este unul controversat pentru ca, sustin anumite surse, este copiat dupa vechiul act care nu poate fi aplicat. Conform actului, un angajator are obligatia sa intrerupa activitatea complet, daca vrea sa fie scutit de la impozite si contributii.

8. Guvernul incearca sa-si salveze armata portocalie de la deconcentrate

Mii de directori ai serviciilor deconcentrate, de la inspectori scolari la inspectori fiscali sau sanitar-veterinari, demisi in aprilie 2009 de Guvernul Boc, vor continua sa fie platiti din banii contribuabililor, daca au actionat in instanta deciziile de demitere. Deocamdata, Guvernul incearca, printr-o noua propunere legislativa, sa le conserve fotoliile directorilor de deconcentrate numiti pe criterii politice, numiri infirmate de doua ori de Curtea Constitutionala.

9. Romania, din nou cu Franta, in grupa preliminara pentru Euro 2012

In urma tragerii la sorti de astazi, Romania, care a facut parte din urna a doua valorica, a fost repartizata in grupa D preliminara pentru EURO 2010. Adversarii tricolorilor in grupa preliminara pentru Euro 2012 sunt urmatorii: Franta, Bosnia-Hertegovina, Belarus, Albania, Luxemburg. Principalul adversar la calificare este Franta, echipa cu care Romania s-a luptat si in grupele preliminare pentru CM din 2010.

10. Cel putin 7 raniti pe autostrada A1, dupa un carambol cu 20 de masini

Cel putin 7 persoane au fost ranite, dintre care una grav, in urma unui carambol petrecut, duminica dupa-amiaza, pe autostrada A1 Bucuresti - Pitesti, in care au fost implicate aproximativ 20 de masini, la scurt timp dupa ce in zona avusese loc un alt carambol cu 8 masini.