"20 de ani de ziare - intre idealismul dat de libertate si afacere, in capitalism" este titlul unui material realizat de Alexandra Buzas (Mediafax), pe care il puteti citi in continuare.
'In cei 20 de ani de presa scrisa romaneasca, ziarele au ocupat un loc central. Daca in anii ‘90 au fost lansate numeroase publicatii, provenite din setea de libertate a jurnalistilor, in ultimii ani de capitalism, acestea au devenit afaceri ale patronilor.
Conform cercetatorilor si teoreticienilor din domeniul mass-media, in primii doi ani de la disolutia regimului comunist, s-a produs o "explozie mediatica", marcata de multiplicarea rapida a ziarelor si revistelor, in paralel cu reconvertirea publicatiilor deja existente.
Astfel, daca in 1989 la nivelul intregii tari erau 495 de publicatii, dintre care 36 de cotidiene, in 1990 numarul acestora a crescut semnificativ, ajungand la un total de 1.444 de publicatii, dintre care 65 - cotidiene. Pentru anul 1991 s-a observat o scadere a numatului total de publicatii - 1.336 -, dar o crestere a cotidienelor - 83. Pe de alta parte, in 1992, numarul total al publicatiilor a scazut la 1.205, dar numarul cotidienelor a crescut, ajungand la 102.
Ca urmare, teoreticienii postuleaza ca piata presei scrise romanesti a cunoscut o perioada de "frenezie consumerista" in primavara lui 1990, caracterizata prin cresterea rapida si haotica a titlurilor si tirajelor, tendinta continuata si ulterior.
Pe piata presei scrise s-au impus publicatii precum Tineretul liber, Dimineata, Universul, Dreptatea, Azi - cu un tiraj zilnic de 700.000 de exemplare, dar si saptamanalele Expres si Zig-Zag - cu un tiraj de 600.000 de exemplare la aparitie. In ceea ce priveste presa culturala, tirajele publicatiilor 22 sau Romania literara erau de circa 100.000 de exemplare.
Daca in 1990 tirajul principalelor cotidiene nationale - Romania Libera si Adevarul - a crescut la 1,5 milioane de exemplare, incepand cu 1992, semnalul scaderii tirajelor a fost dat de Adevarul (180.000 de exemplare) si Romania libera (110.000 de exemplare). La fel s-a intamplat si cu celelalte publicatii, care au scazut de la 700.000 de exemplare pe zi in 1990, la sub 100.000 de exemplare in 1992.
"Instaurarea comunismului a insemnat pentru presa acceptarea si promovarea unui tip de discurs totalneadaptat societatii civile si nevoilor sale de informatie, de cunoastere. Functiile sociale, educative, informative, au fost substituite de tendinta tot mai formativa, mai ideologizata a noului regim. Jurnalistii se transforma in propagandisti, iar presa functioneaza ca o masina de mobilizare a maselor. Cantitativ, comunismul a corespuns, intr-o prima faza, reducerii de zece ori a tirajelor si titlurilor ziarelor si revistelor", sustin teoreticienii mass-media.
Conform datelor, in perioada 22 - 24 decembrie 1989, la Bucuresti au aparut mai multe ziare, dintre care Adevarul, Curierul romanesc, Flacara, Libertatea (Interesul public), Renasterea, Romania libera si Tineretul liber, marea majoritate a acestora fiind foste publicatii comuniste, devenite acum "libere".
Astfel, Adevarul este fostul cotidian Scanteia, organ central al Comitetului Central al Partidului Comunist Roman. Adevarul a fost lansat la Bucuresti la 25 decembrie 1989. Printre colaboratorii din primul numar s-au numarat Costin Tuchila, N. N. Constantinescu, Ilie Tanasache, Radu Bogdan si Gheorghe Atanasiu. Cotidianul Adevarul este editat in prezent de Adevarul Holding, companie detinuta de omul de afaceri Dinu Patriciu.
Cotidianul Libertatea, denumita initial Informatia Bucurestiului, apare la Bucuresti in dupa-amiaza zilei de 22 decembrie 1989, fiind considerat "cotidian al cetatenilor Capitalei. Tribuna libera a Frontului Salvarii National". Dintre colaboratori se remarca Sorin Rosca Stanescu, Octavian Andronic sau Mihai Barbulescu. Cotidianul Libertatea a fost achizitionat de trustul elvetia Ringier in iulie 1994, care a relansat publicatia ca tabloid. Publicatia a devenit, in mai 2001, lider de audienta si vanzari in presa romaneasca, pozitie pierduta in 2009 in fata tabloidului Click, editat de Adevarul Holding.
Tineretul Liber, fostul Scanteia Tineretului, apare la Bucuresti pe 22 decembrie 1989 si are ultima aparitie in aprilie 1997.Colaboratori ai numarului din 22 decembrie au fost Constantin Sorescu, Lucian Avramescu, Victor Socaciu, Horia Alexandrescu, Eugen Mihaescu, Stefan Mitroi sau Dan Stanca.
De asemenea, Romania libera, fost organ al Frontului Democratiei si Unitatii Socialiste, apare la 23 decembrie 1989, iar printre colaboratori se numara Ion Pavelescu, Bogdan Ficeac, Emil Munteanu sau Marius Georgescu. Ulterior, in 2001, trustul german de presa WAZ a achizitionat SC Romania libera SA, care edita cotidianul, transformand compania, in 2005, alaturi de Dan Adamescu, in SC Medien Holding.
Tot in 1989, pe 30 decembrie, este lansat Curierul Romanesc, in format bilunar, sub egida Asociatiei "Romania", al carui presedinte era Augustin Buzura. Din colectivul redactional faceau parte, la acea data, Nicolae Cristache, Pan Solcan, Gheorghe Istrate, iar dintre colaboratorii primului numar se remarca Liviu Papadima, Ion Magureanu, Doru Medesan.
Anii ‘90 au adus, in lumea presei scrise, cele mai multe lansari de publicatii din istoria recenta a Romaniei. Astfel, printre acestea se numara titluri precum Adevarul literar si artistic, Azi, Contrapunct, Curierul National, Democratia, Dimineata, Dreptatea, Economistul, Expres si Expres Magazin, Facla, Memoria, Romania literara, Romania Mare, Tinerama, Secolul 20, Tricolorul, Universul, 22 sau Zig Zag.
Ziarul Azi a fost lansat pe 11 aprilie 1990 sub conducerea colegiului director format din Vasile Ailinei, Iosif Boda, Augustin Buzura, Petru Datculescu, Claudia Iordache, Catalin Iorgulescu si Sorin Vornicu. Directorul onorific al publicatiei era Alexandru Birladeanu, iar redactor-sef Octavian Stireanu. In prezent, Azi se afla in proprietatea lui Octavian Stireanu.
Pe de alta parte, revista culturala Contrapunct apare la Bucuresti pe 9 ianuarie 1990 sub comitetul director format din Mircea Cartarescu, Ioan Grosan, Ioan Bogdan Lefter, Cristian Moraru si Mircea Nedelciu. Printre colaboratorii publicatiei la primul numar se regaseau Mircea Mihaies, Adriana Babeti, Daniel Vighi, Cristian Tudor Popescu, Rodica Pandele, Bogdan Ghiu, Florin Iaru, Ion Stratan, Stelian Tanase, Marin Mincu si Al. Cistelecan.
Curierul National, ziar care apare si azi pe piata, apare la Bucuresti pentru prima data la 5 decembrie 1990, cu Horia Alexandrescu in functia de director general. Din colectivul redactional faceau parte Constantin Dragan, Razvan Barbulescu, Dan Dumitrescu si Gheorghe C. Paunescu, iar responsabili de sectiuni erau Adrian Vasilescu, Alexandru Stroe sau Cristian Teodorescu. La primul numar, printre colaboratori se regaseau Fanus Neagu, Beatrice Buzea, Florin Condurateanu, Ralu Filip sau Nicolae Truta. In prezent este publicat de SC Curierul National SA.
Lunarul Democratia a fost lansat la Bucuresti la 22 ianuarie 1990, iar printre colaboratorii primului numar se regaseau N. N. Constantinescu, Ilie Purcaru, Maria Filip, Ion Vaduva sau Eugen Florescu.
Ziarul Dimineata, celebru la vremea lui, s-a lansat la 19 februarie 1990, iar directorul publicatiei era Alexandru Piru. Printre colaboratori se numarau Grigore Traian Pop, Carmen Firan, Florin Radulescu-Botica, Ilie Serbanescu, Liviu Franga sau Solomon Marcus.
Pe 5 februarie 1990 s-a lansat Dreptatea, ca serie noua a ziarului cu acelasi nume care aparea in perioada 1927 - 1947. Directorul de onoare al publicatiei era N. Carandino, in timp ce director era Paul Lazarescu. Printre colaboratorii primului numar se regaseau Adrian Marino, Ion Alexandru, Gabriel Tepelea sau Ilie Costache.
Publicatia Economistul apare la Bucuresti, de doua ori pe saptamana la inceput, iar mai apoi zilnic, la 29 iunie 1990, ca publicatie a Asociatiei Generale a Economistilor din Romania. Directorul publicatiei si redactor-sef era Ioan Erhan, Adrian Vasilescu redactor-sef adjunct, iar secretar general de redactie - Mihai Coman. Publicatia este editata in continuare de AGER.
Ziarul independent Expres apare la Bucuresti in februarie 1990, avandu-i pe Cornel Nistorescu, in functia de director, si pe Ion Cristoiu, in functia de redactor-sef. Printre colaboratorii publicatiei se numarar Dan Postolache, Vladimir Pasti, Liana Cojocaru sau Horia Alexandrescu. Pe de alta parte, saptamanalul independent Expres Magazin apare la 24 iulie 1990, cu Cornel Nistorescu - director general, si Radu Budeanu - redactor-sef.
Lunarul Memoria aprare in 1990, cu Banu Radulescu redactor-sef. Din redactia lunarului faceau parte Ernest Bernea, Ana Blandiana, Stefan Augustin Doinas, Adrian Marino, Ion Negoitescu, Alexandru Paleologu, Dumitru Staniloaie, Petre Tutea, Ion Vianu si Romulus Vulcanescu.
Pe de alta parte, Romania literara apare la Bucuresti in ianuarie 1990, sub conducerea unui comitet director, din care fac parte Octavian Paler, Alexandru Paleologu, Nicolae Manolescu, Andrei Plesu, Gabriel Dimisianu, Valeriu Cristea si Roger Campeanu, cu Stefan Augustin Doinas care semneaza editorialul primului numar. In prezent, revista este editata de Fundatia Romania Literara.
Cotidianul Romania Mare este lansat in mai 1990, la conducerea publicatiei fiind Eugen Barbu, Corneliu Vadim Tudor era redactor-sef, iar printre colaboratori se numarau Ion Dragomir, Aglaia Ilie, Nicolae Craciun si Adolf Ionescu. In prezent, a devenit saptamanal.
Tribuna economica apare ca saptamanal, in ianuarie 1990, fiind considerata "publicatie a economistilor din Romania".
Ziarul Tricolorul a fost lansat in 1990, cu Mihai Ungheanu redactor-sef, si apare in doar sapte numere. In martie 2007 reapare, sub conducerea lui Corneliu Vadim Tudor.
Ziarul Viitorul apare in 1990 drept "cotidian al Partidului National Liberal", cu Gelu Netea director si Florin Dumitrache secretar general de redactie.
Zig Zag apare la Bucuresti ca saptamanal, in februarie 1990. Redactor-sef la aparitie a fost Radu Cismasanu, pentru primele patru numere. Ulterior, revista a fost condusa editorial de Ion Cristoiu. Pentru o scurta perioada, revista l-a avut ca redactor-sef pe Adrian Paunescu, pentru ca mai apoi sa revina Ion Cristoiu, dar in functia de director. Printre colaboratorii publicatiei s-au numarat Ioan Vieru, Dan Silviu Boerescu sau Sever Avram.
"22" apare pe 20 ianuarie 1990, cu Stelian Tanase redactor-sef si Gabriela Adamesteanu, redactor-sef adjunct. Printre colaboratorii primului numar se regasesc Silviu Brucan, Gabriel Liiceanu, Sorin Vieru, Alexandru Paleologu, Magda Carneci, Petru Cretia, Andrei Pippidi, Dan Pavel, Antonie Plamadeala, Gabriel Andreescu, Ioana Craciunescu si Rodica Palade. In prezent, Revista 22 este editata de Grupul pentru Dialog Social.
Revista Universul, fondata de Luigi Cazzavillan, reapare la Bucuresti pe 6 martie 1990, printre colaboratorii primului numar regasindu-se Ion Ratiu, Bartolomeu Anania sau Radu Ciuceanu.
Gazeta Sporturilor este cel mai vechi si longeviv ziar de sport din Romania. Cotidianul a fost infiintat in 1924, dar a fost desfiintat dupa instaurarea comunismului si inlocuit cu Sportul, ziar sub egida Partidului Comunist. Si-a reluat vechiul nume in 1990 si a fost printre primele ziare privatizate in Romania dupa 1990. Dupa o perioada in care s-a aflat in posesia trustului elvetian Ringier, actualmente face parte din trustul Intact. Directorul ziarului este Ovidiu Ioanitoaia, redactor-sef fiind Catalin Tolontan.
Ziarul Cotidianul a fost lansat pe 10 mai 1991, cu Ion Ratiu director. Din redactia ziarului faceau parte, la acea data, Nicolae Prelipceanu, Dan C. Mihailescu si Dan Caragea, printre colaboratori numarandu-se Florin Iaru, Radu Vasile sau Andrei Pirvu. Ziarul a fost condus de Doina Bisca, editor, (1991 - 1997), Tia Serbanescu, redactor-sef, (septembrie 1997 - aprilie 1998), Ion Cristoiu, director, (mai 1998 - iunie 1999). In 2004, Cotidianul a fost achizitionat de Grupul Catavencu. In mai 2006, pachetul majoritar de actiuni al Grupului Catavencu este achizitionat de Realitatea Media, formandu-se trustul, Realitatea-Catavencu. Cotidianul a avut, in 23 decembrie 2009, ultima aparitie. Fiul fondatorului Ion Ratiu, Nicolae Ratiu, a comentat doar: "Sunt trist".
Tot in 1991 este lansata si revista Academia Catavencu, de catre mai multt jurnalisti, condusi de Mircea Dinescu. Anterior, o parte a echipei fondatoare a revistei lansase doua publicatii, pentru o perioada scurta de timp - Catavencu Incomod si Catavencu International. In 2006, revista a fost achizitionata de Realitatea Media. Dinescu a fost redactor-sef al publicatiei pana in 1998.
Evenimentul Zilei a aparut la Bucuresti, in 22 iunie 1992, cu Ion Cristoiu redactor-sef. Printre colaboratorii primului numar se regasesc Sorin Rosca Stanescu, Florin Nitoiu, Radu Ciobotea, Mircea Suciu sau Gabi Marinescu. Ziarul a fost fondat de Ion Cristoiu, Cornel Nistorescu si Mihai Carciog. Cotidianul este condus de Ion Cristoiu pana in 1997. Evenimentul zilei a fost achizitionat, impreuna cu compania care il edita - Expres Publishing, de compania germana Gruner+Jahr in 1998, care, in 2003, a vandut titlul trustului german Ringier.
Ziarul Cronica Romana a fost lansat la 25 ianuarie 1993 cub conducerea directorului Horia Alexandrescu. Printre colaboratori se numara Nicolae Manolescu, Lucia Ivanescu, Corina Cretu sau Gabriela Popescu. In prezent, ziarul este condus de Razvan Sindilaru si este editat de SC Standard Media SRL.
Saptamanalul Dilema apare la Bucuresti pe 14 ianuarie 1993, sub conducerea directorului Andrei Plesu, fiind editata de Fundatia Culturala Romana. Printre colaboratori se numara Mircea Iorgulescu, Octavian Paler, Zigu Ornea, Bogdan Ghiu si Stefan Augustin Doinas.
Dilema isi intrerupe aparitia in 2000, fiind relansata in ianuarie 2004 sub numele de Dilema Veche, cu Andrei Plesu director fondator. Redactorul-sef al publicatiei este Mircea Vasilescu. Din redactie faceau parte Magdalena Boiangiu, Adrian Cioroianu, Radu Cosasu, Andrei Manoliu, Matei Martin, Cezar Paul-Badescu, Iaromira Popovici sau Simona Sora. Printre colaboratori se numara Adina Popescu, Robert Turcescu, Sever Voinescu sau Ana Mihailescu.
Ziarul Jurnalul National a fost fondat in 7 iulie 1993. In luna iunie 1995 a fost fondata Compania Jurnalul care face parte din grupul media al holdingului Intact. In prezent, Jurnalul National este condus de Marius Tuca - director general, iar redactori-sef ai publicatiei sunt Dan Constantin, Valentin Zaschievici, Marina Constantinoiu si Victor Ciutacu.
In 1994, pe piata presei apare cotidianul Ziua, lansat pe 15 iunie, sub conducerea directorului Sorin Rosca Stanescu, printre colaboratori numarandu-se Adrian Patrusca si Ion Grosan. In prezent, Ziua este condusa de Mihai Palsu, ca director general, si Roland Catalin Pena, ca redactor-sef. Ziarul Ziua este editat de grupul de presa Ziua, detinut 100% de Asociatia Salariatilor Petrom.
Ultima Ora apare la Bucuresti la 18 septembrie 1996, sub conducerea directorului Ion Marin. Printre colaboratorii primului numar se regaseau Catalin Tache, Cristi Godinac, Romeo Diaconescu, Daniela Dimitru sau Monica Radoi.
Ziarul Curentul este lansat la Bucuresti in octombrie 1997 in serie noua, cotidianul aparand pentru prima data in 1928. Colegiul director al publicatiei era format din Anton Uncu, Cristian Antonescu, Corneliu Vlad, George Nicolescu, Gilda Lazar, Igor Butnaru si Ioan Timofte. In prezent, Mirela Iacob ocupa functia de director general al ziarului, in timp ce Iulia Nueleanu este redactor-sef al publicatiei.
National a fost lansat in iunie 1997 si ramane la aceasta denumite pana in 2005, cand devine 7 Plus. In 2009, ziarul revine la titlul National. Publicatia s-a lansat cu Gheorghe Voicu redactor-sef si Iliuta Naghi, patron.
Pro Sport a fost infiintat pe 2 iulie 1997, de MediaPro, fiind primul ziar full-color din Romania, fiind condus Ovidiu Ioanitoaia, director general, si Catalin Tolontan, redactor-sef. In 2003, titlul a intrat in portofoliu Ringier. Cateva luni mai tarziu, intreaga echipa a demisionat, iar in iunie 2003, Dan Chiotea a fost numit redactor-sef al ziarului. Dan Filoti a fost numit redactor-sef adjunct in aprilie 2005. Incepand cu 12 ianuarie 2008, cotidianul Pro Sport a reintrat in portofoliul Media Pro, Publimedia achizitionand acest titlu in noiembrie 2007, de la Ringier Romania. Noul redactor-sef al Pro Sport a fost numit Dan Filoti.
Ziarul Financiar a fost lansat pe 16 noiembrie 1998 de catre Grupul mediaPro. Printre editorialistii ziarului s-au numarat, la lansare, Oana Marinescu, Ana Dinescu, Adelina Radulescu si Gabriel G. Stanescu. In prezent, Ziarul Financiar este editat de Publimedia International si este coordonat de Cristian Hostiuc, director Editorial, si Sorin Paslaru, redactor-sef.
In 2002, la Bucuresti a fost lansat ziarul Gardianul, cu Gabriel G. Stanescu - director general, si Sorin ovidiu Balan - redactor-sef. Printre colaboratorii primului numar s-au numarat Marius Guta, Magda Spiridon, Elena Tomulescu, Diana Protopopescu, Alecu Racoviceanu, Tatiana Dabija, Ioana Popescu sau Paul Andone. In prezent, Gardianul este editat de SC Best Media Press, iar colegiul editorial este format din Lidia Popeanga-Mitchevici, Alecu Racoviceanu si Val Valcu.
Ziarul Averea a fost lansat in mai 2005. Fondatorul publicatiei este Sorin Rosca Stanescu, iar directorul acesteia - Radu Budeanu. In octombrie 2006, Radu Budeanu i-a vandut cotidianul Averea omului de afaceri Dinu Patriciu, care l-a integrat in holdingul Adevarul, pentru ca ulterior, in februarie 2007, sa-i schimbe denumirea in Click!.
Gandul a fost lansat pe 4 mai 2005 sub conducerea unui Consiliu director format din Cristian Tudor Popescu - director, Mircea Dinescu - senior editor, Adrian Ursu, Bogdan Chirieac si Lelia Munteanu - redactori-sefi, Marius Nitu si Serinela Spatarelu - redactori-sefi adjuncti, Crisan Andreescu si Nicolae Miliaru - secretari generali de redactie. In prezent, cotidianul Gandul este editat de Publimedia. Redactor-sef al publicatiei este Claudiu Pandaru.
Anii 2006, 2007 si 2008 nu au adus lansari importante pe piata ziarelor bucurestene, cele mai importante dintre acestea fiind CanCan, Business Standard, Compact si Ring.
Astfel, in aprilie 2007, Radu Budeanu a lansat tabloidul CanCan, pentru ca in mai, Ringier Romania sa lanseze cotidianul gratuit Compact. Tot in mai 2007, Realitatea-Catavencu a lansat pe piata cotidianul Business Standard, care si-a incetat aparitia in print in decembrie 2009.
In aprilie 2008, oamenii de afaceri Ionut si Robert Negoita au lansat pe piata bucuresteana tabloidul gratuit Ring.
Conform lui Cristian Tudor Popescu, la 20 de ani de la Revolutie "ziarul s-a indepartat de carte, jurnalismul s-a indepartat de televiziune si s-a apropiat de internet, ziaristul a devenit un prestator de servicii, cetateanul a devenit ziarist".'