Asigurarea obligatorie de raspundere civila auto (RCA), pe care trebuie sa o incheie fiecare proprietar de autovehicul, se va scumpi si in 2010 cu pana la 35%, dupa ce in anii trecuti pretul acesteia a crescut constant.
Asiguratorii spun ca sunt fortati sa majoreze tarifele din cauza cresterii rapide a numarului daunelor, dar si a sumelor maxime asigurate, pe care trebuie sa le plateasca asiguratilor in cazul unui accident. "Preturile cresc in toata piata ca urmare a cresterii limitelor de despagubire si a proiectiilor vizavi de evolutia daunalitatii.
Rata daunei pe RCA a crescut neasteptat de mult in ultimul an", explica Marius Onofrei, directorul de comunicare al Allianz-Tiriac, liderul pietei asigurarilor.
Tarifele afisate in prezent pe site-urile asiguratorilor autorizati sa vanda polite RCA arata scumpiri cuprinse intre 3% si 35% pentru clientii persoane fizice pentru 2010, comparativ cu anul acesta, si de 9%-35% pentru clientii companii. Asiguratorii afirma insa ca aceste tarife urmeaza sa fie revizuite si, avand in vedere ca despagubirile cresc, preturile nu se vor reduce. Limitele maxime de despagubire vor creste in 2010 cu 67%, ajungand la 500.000 de euro pentru daune materiale si 2,5 mil. euro pentru vatamari corporale.
Dintre companiile care si-au publicat tarifele pentru asigurarea RCA in 2010, cea mai mare majorare se vede la Asirom, in medie cu 35% fata de 2009 (in calcul au fost luate masinile cu o capacitate cilindrica a motorului de 1.201-1.400 de centimetri cubi si cele cu o capacitate de 1.601-1.800 de centimetri cubi).