Desi toti indicii bursieri au incheiat pe "verde", adica in urcare, lichiditatea pe Bursa de Valori Bucuresti a atins ieri unul dintre cele mai mici niveluri din ultimele luni. Brokerii spun ca investitorii au plecat in concediu.

Tranzactiile totale pe piata bursiera au ajuns ieri la un nivel scazut fata de o zi normala, situandu-se, in jurul orei 14.00, la numai 6,4 milioane de lei, adica aproximativ 1,5 milioane de euro, a spus George Ciobanu, directorul Societatii de Servicii de Investitii Financiare (SSIF) Invest Trust Craiova. In jurul orei 15.30, valoarea de tranzactionare urcase la 2,2 milioane de euro, cu mult sub nivelul unei zile normale. Brokerul a precizat ca intr-o zi oarecare, la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), volumul total al tranzactiilor pe piata principala si pe Rasdaq ajunge la 10-15 milioane de euro. "Chiar si anul acesta au fost zile cand lichiditatile pe cele doua piete ajungeau la 15-20 de milioane de euro. Iar scaderea de astazi (ieri - n.r.) o pun doar pe seama faptului ca este vara si multi investitori au plecat in vacanta. S-a miscat foarte greu Bursa pana in jurul orei 14.00", a spus George Ciobanu. Acesta este de parere ca usoara revigorare a BVB din ultimele zile (nu ca lichiditati, ci doar ca marire a cotatiilor) se datoreaza cresterii pietelor straine din SUA si Asia. Indicii bursieri cei mai importanti (BET, BEC-CE, BET-FI) au incheiat in usoara crestere si majoritatea companiilor au fost "pe verde" ieri. Printre cele mai tranzactionate societati s-a numarat si SIF Oltenia, care a crescut cu 2,26% fata de ziua precedenta. Actiunile SIF au urcat la un pret mediu de 0,89 lei, in usoara crestere fata de inceputul lunii. Si Alro Slatina a urcat usor, la un pret mediu de 1,63 lei pe actiune, insa pe parcursul zilei de ieri au avut loc doar cinci tranzactii.

Ford, singura miscare pe Bursa

In ultimele zile, societatile de servicii de investitii financiare sunt usor animate de faptul ca Ford Motor Company cumpara actiunile detinute la Automobile Craiova (ACSA) de micii cuponari, fapt ce i-a determinat pe acestia sa mearga sa-si vanda cupoanele. Compania Ford a anuntat ca a lansat pe 22 iulie 2009 o oferta publica de cumparare si le ofera actionarilor nesemnificativi un pret mai mare decat cel al pietei. Cuponarii care nu vand in aceasta perioada actiunile risca faptul ca aceste titluri sa nu mai valoreze nimic in viitor, dupa ce ACSA va fi delistata de pe Bursa. Cotatiile ACSA pe Rasdaq (simbol AUCS) au urcat usor de la 17 lei pe actiune la 17,3 lei, dupa ce Ford a anuntat ca va cumpara cu 17,65 lei pe titlu.
"Chiar si anul acesta au fost zile cand lichiditatile pe cele doua piete ajungeau la 15-20 de milioane de euro. Iar scaderea de astazi (ieri - n.r.) o pun doar pe seama faptului ca este vara si multi investitori au plecat in vacanta".
George Ciobanu, director SSIF Invest Trust