Lacul de acumulare "Valea Sadului" ar fi trebuit sa fie cel mai mare baraj de pe raurile interioare din Europa, dar, dupa 20 de ani de la inceperea lucrarilor, nu este decat o imensa groapa.

La marginea comunei Schela se intinde o imensa groapa si patrunde pana pe teritoriul orasului Bumbesti. Aici ar fi trebuit sa se afle un lac de acumulare, cel mai mare din Europa. Proiectul barajului "Valea Sadului", de pe raul Jiu, a fost conceput in perioada regimului comunist si era de-a dreptul impunator. Barajul trebuia sa se intinda pe o suprafata de 1.400 de hectare si sa cuprinda 353 de milioane de metri cubi de apa, astfel incat ar fi fost cel mai mare din Europa, de pe raurile interne. Lacul urma sa se intinda pe teritoriul a doua localitati, Schela si Bumbesti-Jiu, si sa acopere ruinele arheologice ale Castrului Roman.
In anul 1988 a inceput organizarea de santier, iar in 1989 au demarat lucrarile. Termenul de finalizare a barajului era de patru ani si jumatate, dar, dupa 20 de ani, nu este realizat nici pe jumatate. Dupa Revolutie, proiectul a fost refacut si s-a renuntat la dimensiunile initiale. Ritmul lucrarilor s-a redus treptat, iar de cinci-sase ani sunt intrerupte. Primarul comunei Schela, Aristide Serbanescu, spune ca proiectul nu este realizat nici macar pe jumatate: "Lucrarile nu sunt finalizate nici 50%. S-a mai lucrat la centrala, dar, de aproximativ sase ani, nu se mai munceste deloc".
Investitia este realizata de societatea Hidroelectrica. Noul termen de finalizare comunicat autoritatilor locale este anul 2017.

Localnicii au saracit

Oamenii din satul Sambotin, care locuiesc in apropierea gropii, au saracit dupa ce zavoiul unde veneau cu animalele la pascut a fost inghitit de excavatoare. "Aici, unde este acum groapa, era zavoiul. Inainte, aproape fiecare familie din satul Sambotin avea animale si isi asigura in acest fel existenta, dar acum aceasta ocupatie a disparut pentru ca oamenii nu au mai avut unde sa vina cu vitele la pasunat", a precizat Aristide Serbanescu.
Pe fundul asa-zisului baraj se afla un drum comunal care face legatura cu orasul Bumbesti-Jiu. Acesta s-a degradat, iar autoritatile locale nu pot face nimic pentru repararea lui. Nu pot fi alocate fonduri pentru ca drumul face parte din proiectul barajului si va fi acoperit de ape daca lacul de acumulare va fi in cele din urma finalizat.
Pe fundul gropii inca sunt ruinele fostei scoli generale, care a functionat aici mai multi ani dupa ce lucrarile au inceput. Copiii erau nevoiti sa invete in zgomotul facut de utilaje. Pana la urma, la interventia autoritatilor judetene si locale, societatea Hidroelectrica, beneficiara investitiei, a alocat fondurile necesare si s-a construit, langa sediul primariei, o cladire moderna.

Oamenii, mutati cu forta

Mai multe familii din satul Sambotin au fost scoase aproape cu forta din gospodarii, pentru a face loc barajului "Valea Sadului". Au primit sume derizorii pentru proprietatile pe care le aveau.
Familia Penescu a trait o adevarata drama, fiind amenintata ca, daca nu se muta si nu accepta pretul oferit pe casa, locuinta va fi demolata. Utilajele erau la poarta gospodariei si scormoneau pamantul din jur amenintator. Supusa acestor presiuni, familia Petre si Elena Penescu a cedat. Au primit pe casa lor o fantana pe pamantul manos si doar 6.000 de lei, bani cu care nu au putut face mare lucru. Oamenii cred si acum ca s-a facut o mare nedreptate. "In anul 1996 ne-am mutat. Am fost fortati sa ne mutam. Au bagat utilajele pana la poarta casei si ne-au amenintat ca, daca nu semnam, intra si demoleaza casa fara sa primim nimic. Ne-a fost teama si am semnat. Acum e prea tarziu. Am fost despagubiti pentru o casa cu trei camere, hol, bucatarii, fantana, vie si terenuri cu 6.000 de lei. Peisajul era superb pentru ca locuiam chiar langa padure si se vedeau muntii. Ce puteam face cu acesti bani? Ne-am mutat in casa parinteasca a mamei mele", a spus Elena Penescu, de 55 de ani.
Am incercat sa aflam un punct de vedere si de la reprezentantii societatii Hidroelectrica in privinta stramutarilor fortate si a modului in care va continua investitia, insa am obtinut doar promisiunea ca vom primi in scris un raspuns la intrebarile noastre.
Lacuri pe fundul gropii
Mai multe lacuri s-au format in urma excavarilor, iar unul dintre acestea reprezinta o atractie a zonei in perioada de vara. Aici vin foarte multe persoane, chiar si din judetul Hunedoara. Lacul a fost preluat de Primaria Schela, care l-a concesionat unui agent economic. Astfel, pe unul dintre maluri au fost amenajate o plaja cu sezlonguri, o terasa si chiar o trambulina.