Contractele auto - Casco si RCA - reprezinta baza industriei asigurarilor din Romania. Analistii sustin ca piata Casco - estimata la un miliard de euro - se va injumatati in 2009 din cauza crizei. Asigurarile de viata si cele la credite au si ele scaderi dramatice.

Criza economica mondiala loveste si sistemul asigurarilor din Romania. Din cauza problemelor financiare, asiguratii renunta la o buna parte din polite, in special la cele care nu sunt obligatorii. Potrivit statisticilor, asiguratorii romani se sprijina in principal pe politele auto (CA si Casco), acestea inregistrand si cele mai multe indemnizatii platite in 2008. Potrivit datelor furnizate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), volumul total al primelor subscrise in 2008 a fost de 8,78 miliarde de lei (2,38 miliarde de euro), in crestere nominala de 22,4% fata de 2007. Trendul este comparabil cu cel din 2007, cand volumul primelor subscrise a crescut cu 25,2%. Cea mai mare parte a cresterii (72,3%) o reprezentau asigurarile tip Casco. Piata Casco in 2008 a fost estimata de analisti la un miliard de euro, iar pentru 2009 se prevede injumatatirea ei. În acelasi timp, primele subscrise pentru asigurarile RCA au crescut si ele cu 20,5%. Fenomenele economice pe plan mondial petrecute anul trecut au avut imediat efecte si asupra asigurarilor. Astfel, prabusirea creditarii a dus la scaderea asigurarilor incheiate la contractele de imprumut cu 51,87% fata de 2007. Asigurarile de viata s-au mentinut in trendul de crestere - 24,1% fata de asigurarile generale. Totodata, asiguratorii au platit in contul contractelor de asigurari de viata indemnizatii brute de 203,9 milioane de lei - cu 8,64% mai mult fata de 2007. Trebuie mentionat ca indemnizatiile brute platite in 2008 au fost in valoare de 4,39 miliarde de lei - in crestere cu 33,93% fata de anul anterior.
Cele mai multe indemnizatii au fost platite contractelor de tip Casco - 59,6% din total si RCA - 29,5%.

Casco - contracte sensibile la criza

Asiguratorii craioveni sustin ca, deocamdata, nu sunt probleme majore, dar se vad unele influente, in special pe sectorul asigurarilor Casco. "Sunt probleme din cauza firmelor care au parcuri mari de masini: cele din constructii si distributie. Din cauza crizei, aceste firme renunta la unele masini si, in consecinta, la contractele Casco", a spus Marius Flori, director Asirom Dolj.
"Ca peste tot, sunt afectate firmele foarte mari, cu parcuri mari de masini. Foarte multi au intrerupt contractele Casco", a spus, la randul sau, Cristina Serban, reprezentanta Unita. Alti asiguratori sustin ca resimt mai putin efectele deoarece au un portofoliu de clienti mai putin afectati de criza. "Asigurarile Casco si cele pentru locuinte sunt la nivelul de anul trecut. Am inteles ca se vorbeste pe piata de rascumpararea de polite, dar noi nu avem probleme. În primii doi ani, politele de viata nu sunt rascumparabile, pentru ca din primele subscrise se platesc tot felul de taxe catre stat", a spus Cristian Pasol, reprezentant Generali Asigurari.

Asigurarile de viata, recul emotional

Pe langa asigurarile Casco si cele de credit, alt sector care va avea de suferit in 2009 este cel al asigurarilor de viata, spune presedinta consiliului CSA, Angela Toncescu. Potrivit acesteia, in prezent, sumele subscrise din asigurari de viata reprezinta circa 20% din subscrierile de asigurari din Romania. Rascumpararile de polite din octombrie 2008 au fost de circa 26,6 milioane de lei, cu 80% mai mari decat media din primele noua luni ale aceluiasi an. O luna mai tarziu, rascumpararile totale s-au diminuat cu 11% fata de valoarea din octombrie. "Putem aprecia ca o parte din asiguratii de viata s-au speriat si ca decizia de a rezilia contractele a fost una mai degraba emotionala, influentata de contextul actual. Peste 70% din rascumpararile totale platite in octombrie si noiembrie au fost aferente asigurarilor de tip unit-linked, produse in cazul carora asiguratul isi asuma in cunostinta de cauza riscul investitional", a afirmat Angela Toncescu. CSA apreciaza ca in 2009 ritmul de crestere al sectorului asigurarilor va incetini. Popularitatea asigurarilor de viata de tip unit-linked va scadea din cauza randamentelor investitionale slabe inregistrate de fondurile de investitii atasate acestor tipuri de polite. De asemenea, vor scadea si politele de viata atasate creditelor.
Asigurarile corporate vor fi si ele in declin, in conditiile reducerii bugetelor angajatorilor. În consecinta, majoritatea angajatorilor se vor concentra in 2009 pe pastrarea actualelor portofolii de clienti.