Locasurile de cult gorjene au fost improprietarite anul trecut cu o suprafata de 3.570 de hectare de terenuri forestiere si agricole. Institutia Prefectului a emis parohiilor 265 de titluri de proprietate. Localitatile cu cele mai multe titluri de proprietate emise sunt: Balteni, Balanesti, Borascu, Crasna, Danesti, Polovragi si Tismana.
Potrivit lui Victor Banta, prefectul judetului Gorj, retrocedarea terenurilor s-a facut atat in baza Legii nr. 18/1991, cat si in baza Legii nr. 1/2000 cu completarile si modificarile aduse de Legea nr. 247/2005.
Conducerea prefecturii si-a propus sa finalizeze, in acest an, procesul de retrocedare catre locasurile de cult din judet. În Gorj, sunt cele mai multe biserici din lemn din tara. 120 de astfel de locasuri, care fac parte din lista monumentelor istorice, se afla pe teritoriul judetului.

Manastirea Tismana detine proprietati vaste

Manastirea Tismana este locasul de cult gorjean cu cele mai multe proprietati. Ea detine suprafete intinse de terenuri forestiere si pasuni, precum si un hotel, care a fost transferat, in urma cu mai multi ani, cu titlu gratuit, de la societatea Hidroelectrica. De asemenea, anul trecut, manastirea a castigat un proces cu Primaria Tismana cu privire la un schimb de terenuri efectuat in urma cu aproximativ 30 de ani. Terenul in litigiu este cel pe care se afla tabara pentru elevi si tineret din localitate. Primaria a facut un schimb de terenuri cu manastirea, astfel incat sfantul locas a primit un amplasament in alta parte, iar pe cel pe care il detinea s-a construit tabara. Curtea de Apel Craiova a decis anularea schimbului de terenuri si revenirea pe vechile amplasamente, numai ca pe terenul respectiv s-a construit intre timp o tabara, care se afla in administrarea Directiei pentru Tineret Gorj. Conducerea  institutiei spera sa ajunga la o intelelegere cu manastirea privind folosirea terenului, pentru ca tabara sa functioneze in continuare.