Chiar daca participarea la un târg de locuri de munca poate fi intimidanta, mai ales pentru persoanele aflate la prima angajare, aceasta poate fi începutul unei noi si promitatoare cariere.

Pentru a avea succes la un târg de locuri de munca si, implicit, pentru a reusi sa va angajati, trebuie sa va pregatiti ca si cum ati participa la o multime de miniinterviuri. Este important sa aflati ce companii vor participa si sa va documentati despre cele care va intereseaza. „Aratând ca aveti cunostinte referitoare la companie si/sau sectorul din care face parte, veti demonstra ca poate aveti acel ceva în plus pe care ei îl cauta la un angajat“, noteaza www.postuniversitar.ro. Asta, deoarece întrebarea cea mai des întâlnita la acest tip de târguri este „De ce ati vrea sa munciti în cadrul companiei noastre?“. Afirmatia este sustinuta si de alti specialisti. „Este bine sa aveti o strategie dupa care sa va organizati timpul în cadrul acestui eveniment. Nu va pierdeti timpul pe companii si pe angajatori care nu prezinta interes pentru dumneavoastra“, precizeaza specialistii www.ele.ro.
Comportati-va ca la un interviu

Alt element deosebit de important este tinuta. Pentru a face o impresie buna, încercati sa va îmbracati ca si cum ati merge la un interviu (îmbracamintea clasica este mereu o buna alegere). În caz contrar, angajatorii ar putea considera ca nu luati târgul de locuri de munca în serios. În plus, atunci când stati de vorba cu angajatorii, încercati sa nu faceti nimic care ar putea fi perceput ca negativ. „Fiti atenti la expresiile faciale -  grimase, datul ochilor peste cap, enervari (iritari) - toate aceste lucruri ar trebui evitate. Daca tocmai ati vorbit cu un angajator si în timp ce va îndepartati va dati ochii peste cap, puteti sa stergeti acea companie de pe lista dumneavoastra potentiala“, avertizeaza specialistii în resurse umane de la postuniversitar.ro.
Amintiti-va toate cheile unui interviu de succes precum strângerea ferma a mâinii, zâmbetul cald, contactul vizual si vocea puternica.

Luati suficiente CV-uri si scrisori de intentie

Asigurati-va ca aveti suficiente copii ale CV-ului, ale recomandarilor primite si ale scrisorilor de intentie, pe care, daca le veti personaliza, va fi cu atât mai bine pentru dumneavoastra. „Nu faceti însa greseala de a va lasa CV-ul la standul companiei si a pleca imediat“, spun specialistii ww.ele.ro. Fiti însa pregatiti cu o scurta si interesanta prezentare despre dumneavoastra prin care îi aratati angajatorului ca sunteti persoana potrivita (fiti pregatiti sa vorbiti despre experienta, aptitudini si calitati sau despre specializare si despre dorinta de a învata, aratându-va în acelasi timp foarte dornic de a munci, daca sunteti student).

„Da“-urile si „nu“-urile târgului de job-uri

Potrivit www.ele.ro, acestea nu sunt singurele lucruri pe care este recomandat sa le faceti la un târg de locuri de munca. E bine sa aveti la îndemâna niste întrebari pentru angajator (mai putin „Cu ce se ocupa compania dumnevoastra?“ si întrebarile legate de salariu, concediu si alte beneficii). Alta recomandare este sa retineti si sa repetati numele angajatorului de câteva ori atunci când discutati cu el si sa luati datele de contact de la fiecare angajator.
Exista si o serie de lucruri pe care trebuie neaparat sa le evitati la un târg de locuri de munca. „Nu uitati sa eliminati pe cât posibil gesturile sâcâitoare precum jucatul cu parul sau mestecatul gumei“, spun specialistii, care va avertizeaza ca nu trebuie sa pasiti în standul companiilor în timpul unei conversatii în desfasurare. Nu ratati ocazia de a va mari cercul cunostintelor (nu ezitati sa intrati în contact cu cei care au venit în cautarea unui loc de munca).