Asociatia Româna a Bancilor (ARB) va discuta cu BNR pentru a gasi o modalitate de limitare a dobânzilor la depozite, a anuntat presedintele ARB, Radu Gratian Ghetea, în conditiile în care unele banci sunt dispuse sa plateasca dobânzi negociate cu mult peste cele standard. „Vom discuta problema atât în cadrul ARB, cât si cu BNR, pentru a gasi o formula de limitare a dobânzilor. Nu avem, deocamdata, o solutie agreata, dar am putea stabili o anumita marja“, a adaugat Ghetea. În acelasi timp, ARB doreste clarificarea legislatiei în privinta depozitelor cu dobânda negociata, negarantate de stat, prin impunerea unor restrictii care sa stopeze politicile unor banci de a accepta, în cazul sumelor mari, sa plateasca dobânzi fabuloase clientilor.
Depozitele persoanelor fizice si juridice, inclusiv entitati fara personalitate juridica, dar care au obtinut, pe baza individuala, rate de dobânda si concesii financiare ce au contribuit la agravarea situatiei financiare a institutiei de credit, nu sunt garantate de stat, în cazul falimentului unei banci, potrivit legislatiei în vigoare. Pe lânga aceasta categorie, exista o serie de alte cazuri pentru care Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar nu garanteaza sumele depuse la banci, printre care „depozitele administratorilor, conducatorilor, directorilor, cenzorilor, auditorilor financiari, actionarilor semnificativi ai institutiei de credit, familiilor persoanelor fizice de mai sus - sotii, precum si rudele si afinii de gradul întâi, tertelor persoane care actioneaza în numele deponentilor mentionati“.
În piata, dobânzile standard platite de banci pentru depozitele la termen au sarit de 15% pe an la lei si de 7% la euro.