Productia de mobila a crescut anul trecut cu 7%, de la 1,89 miliarde de euro la 2,025 miliarde de euro, ca urmare a majorarii cererii interne, determinata si de avansul sectorului imobiliar in primul semestru, potrivit estimarilor Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR). "Evolutia se bazeaza atat pe un volum al exportului de produse de mobilier de peste 1,1 miliarde de euro, cat si pe un consum aparent apreciabil, avand in vedere evolutia imobiliara din Romania din prima jumatate a anului trecut, dar tinand seama si de dorinta continua de reinnoire a spatiului in care locuim sau ne desfasuram activitatea de zi cu zi", a declarat presedintele APMR, Aurel Rizea. Exporturile de mobila au inregistrat, in 2008, o valoare similara celei din 2007, de peste 1,1 miliarde de euro, ponderea livrarilor pe piete externe reprezentand 58% din totalul productiei.
APMR anticipa in toamna anului trecut un avans al productiei de 11%, la 2,1 miliarde de euro, insa diminuarea consumului ca urmare a crizei a determinat o scadere a estimarilor pentru 2008.
Piata romaneasca de profil (productia locala plus importurile) a crescut anul trecut cu 14%, de la 1,192 miliarde de euro la 1,355 miliarde de euro, fiind inregistrate cresteri atat pe segmentul articolelor de mobilier produse in tara cat si in cazul importurilor, potrivit estimarilor APMR.
Astfel, importurile s-au majorat cu 16%, de la 436 de milioane de euro la 505 milioane de euro, in timp ce vanzarile de mobilier romanesc au crescut cu circa 100 de milioane de euro.
Pentru acest an, presedintele APMR apreciaza ca este prematur sa faca estimari, dar spera ca productia romaneasca de mobila sa nu fie afectata intr-o proportie ridicata de criza financiara.
Totodata, Rizea spera ca institutiile publice sa achizitioneze, pentru dotari, mobilier romanesc si ca ar trebuie instituite taxe vamale pentru importurile din afara UE.
"Ne dorim ca producatorii de mobila sa primeasca credite pentru productia destinata pietei interne in aceleasi conditii in care se obtin imprumuturile pentru productia destinata exportulu", a mai spus Rizea.