Legiuitorii au luat de la expertii contabili auditul statutar si l-au plasat Camerei Auditorilor Financiari. O pâine de mâncat pentru auditori, cheltuieli în plus pentru patroni, care, pe lânga contabili, trebuie sa plateasca si un auditor.  Piata serviciilor financiare este în expansiune în România. Se învârt mai multi bani pe consultanta, pe audit si pe servicii de expertize contabile etc. Si interesele au crescut pentru aceste activitati de la centru înspre teritoriu. Doua entitati de servicii financiare au mai multa libertate de miscare pe piata acestor servicii, si ne referim la Camera Consultantilor Fiscali si la Camera Auditorilor Financiari din România (CAFR). Aceste institutii au preluat din atributiile Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din România (CECCAR), prin acte normative adoptate recent. Situatia nu convine deloc membrilor expertilor contabili, care acuza faptul ca le-au fost "confiscate" pe rând cele doua activitati, mai întâi cea de consultanta, iar acum si cea de audit statutar.  
Interese financiare la nivel înalt Presedintele filialei doljene a CECCAR, Valeriu Brabete, spune ca exista interese financiare la nivel înalt, în rândul celor doua Camere (a consultantilor si cea a auditorilor): "Si piata auditului, si cea a consultantei sunt în dezvoltare în România. În ambele cazuri s-au confiscat atât auditul, cât si consultanta de la expertii contabili din motive financiare ale unora de sus". Expertul contabil Constantin Preda - membru fondator al CECCAR Dolj - spune ca unii au avut pile mai tari la legiuitori sa schimbe legea în favoarea lor: "Gânditi-va ca presedintele Camerei Consultantilor este chiar seful ANAF, Daniel Chitoiu, iar prim-vicepresedintele Camerei Auditorilor este ministrul Eugen Nicolaescu". Expertii contabili sustin ca este o chestiune de incompatibilitate si de moralitate: "Tu, ANAF, faci legea pe care sa o respecte agentii economici, dar tu, presedinte al ANAF, vii sa consiliezi aceleasi firme pe aceeasi lege si le mai iei si bani". Conform dictionarului economic on line, prin audit statutar se întelege "examinarea efectuata de un profesionist contabil competent si independent asupra situatiilor financiare ale unor entitati (...)". Expertii mai spun ca agentul economic are de pierdut. "Pâna acum, firmele plateau contabilul care facea si auditul statutar. De acum înainte, societatile trebuie sa plateasca si auditorul, pe lânga contabil, pentru ca asa vrea legea", a spus si directorul executiv al CECCAR Dolj, Florin Lascu. Pâna la închiderea editiei, Camera Auditorilor Financiari din România nu a facut nici un comentariu.  
Cine câstiga mai mult 
Si expertii contabili, si consultantii, si auditorii iau bani frumosi din activitatile enumerate mai sus. "Totul depinde de modul cum te orientezi", a spus Dragos Ursulescu, comisar-sef al Garzii Financiare Dolj. "Eu sunt si expert contabil, si auditor, dar inactiv. Piata acestor servicii este în crestere. Se poate câstiga bine si din una, si din alta. Daca ai noroc sa câstigi un contract mare de audit la o firma consacrata, atunci primesti bani pe masura", a spus Ursulescu.