Bursa la termen din Sibiu, SIBEX, organizeaza la Oradea, in zilele de 31 octombrie, intre orele 14:00 si 20:00, si 1 noiembrie, intre orele 09:00 si 15:00, un curs gratuit de initiere in tranzactionarea instrumentelor financiare derivate (futures), care face parte din proiectul "Sibex Derivatives Tour".
"Cursul este destinat atat investitorilor, companiilor cat si tuturor celor care doresc sa se familiarizeze cu avantajele si mecanismul de tranzactionare a pietei futures, declara Decebal Toderita, purtator de cuvant al Sibex. In actuala perioada de puternice fluctuatii ale leului sau ale preturilor aurului, acoperirea riscurilor in piata la termen de la Sibiu reprezinta o oportunitate pentru proprietarii de case de schimb sau bijutieri, ei avand la dispozitie contractele pe paritatea euro/leu, dolar/leu, franc elvetian/leu sau pe uncia de aur".
La randul sau, Ioan Aleman, director dezvoltare produse noi al bursei din Sibiu, a precizat urmatoarele: "Vom expune pasii de acces pe piata la termen, avantajele derivatelor fata de produsele spot, strategiile de tranzactionare (speculatie, arbitraj, acoperirea riscului), dar si strategiile cu optiuni (combinatii futures/options/spot). Investitorii vor afla, de asemenea, cum pot utiliza platforma de tranzactionare WebTrader, precum si procedura de deschidere a unui cont de tranzactionare demo pe platforma WebTrader". Inscrierile se pot efectua online, accesand site-ul www.sibex. ro.
Contractele sau optiunile futures de la Sibex permit tranzactionarea derivatelor pe valute (euro/leu, dolar/leu, franc elvetian/leu), pe actiuni de la BVB sau pe aur, cu investitii initiale reduse, mai mici de cateva ori fata de cele de la Bursa de Valori sau de pe piata valutara.
Rolul acestor contracte este de a asigura transferul riscurilor de pe piata la vedere (valutara, de actiuni, de marfuri) pe cea futures, oferind posibilitatea unui management performant al portofoliilor de titluri sau generand oportunitati de castig prin operatiuni speculative.
In piata futures exista din octombrie multe tipuri de investitori: speculatori, arbitrajori sau hedgeri, cei care isi acopera riscurile valutare sau de portofoliu.