Unele firme doljene îsi desfasoara în continuare activitatea cu angajati fara forme legale. „În timpul controalelor efectuate în trimestrul III, au fost identificati si sanctionati 59 de angajatori pentru care desfasurau activitate fara a avea întocmite contracte individuale de munca 85 de persoane. Cele mai multe cazuri au fost depistate în domeniul constructiilor“, a declarat Adina Bobos, responsabilul de relatia cu presa din cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Dolj. Valoarea amenzilor aplicate de inspectorii ITM a fost de 139.000 de lei. Potrivit reprezentantilor ITM Dolj, numarul angajatorilor depistati ca apeleaza la forta de munca la negru este constant. „Comparativ cu anul trecut, este cam acelasi numar. Este însa mic fata de alte judete. Daca la noi sunt depistati maximum 60 de astfel de angajatori pe luna, în alte judete sunt depistati si 100 pe luna“, a precizat Silviu Cotiga, inspectorul-sef al ITM Dolj.

751 de controale pe probleme de relatii de munca

Valoarea sanctiunilor aplicate în perioada iulie-septembrie pentru munca la negru nu reprezinta decât 41% din totalul amenzilor date angajatorilor în urma controalelor efectuate pe probleme de relatii de munca. „S-au efectuat 592 de controale si au fost aplicate 751 de sanctiuni contraventionale, din care 96 de amenzi în valoare totala de 333.100 de lei“, a adaugat Adina Bobos, care a explicat ca pentru remedierea deficientelor constatate au fost dispuse peste 2.600 de masuri cu termene precise de realizare.

21 de accidente de munca în trei luni

Pentru ca nu au respectat prevederile legislative privind securitatea si sanatatea în munca, în trimestrul III al acestui an, firmele doljene au primit 332 de sanctiuni contraventionale, din care 46 de amenzi (în valoare totala de 358.000 de lei). „În plus, au fost oprite de la functionare 118 echipamente de munca (pentru ca prezentau deficiente ce puteau pune în pericol securitatea salariatilor), un loc de munca si doua unitati“, a precizat Adina Bobos, care a explicat ca, în perioada iulie-septembrie, au fost înregistrate doar 20 de accidente cu incapacitate temporara de munca si un accident mortal.